Vzw Kompas breidt uit: aan boord en weer op koers

“Arbeidszorg voor wie geen gewone job meer aankan.” (Marjolein Verbeke, stafmedewerkster vzw Kompas)
Dankzij een job voel je je volwaardig mens, maar voor wie een handicap heeft, chronisch ziek is of maatschappelijk uit de boot valt, spreekt ‘werken’ niet vanzelf. Vzw Kompas biedt arbeidszorg en jobcoaching voor wie geen betaalde job aankan, al is het maar tijdelijk. Begin 2017 nam Kompas dagcentrum De Wal in Mariakerke over. Een nieuw sociaal restaurant in Wondelgem staat ook op het menu.
Marjolein Verbeke
“Arbeidszorg voor wie geen gewone job meer aankan.” (Marjolein Verbeke, stafmedewerkster vzw Kompas)

Daarmee komt het aantal antennes in de wijde regio ten noorden van Gent op vier, vertellen personeelsverantwoordelijke Inge Decatelle, Marjolein Verbeke (arbeidszorg en activiteiten) en directeur van de vzw Caroline Schelstraete tijdens een gesprek in het fraaie café van de Gentse Sint-Pietersabdij: verrassend genoeg ook een tewerkstellingsinitiatief. “Begeleid wonen voor mensen met een mentale beperking is onze basis”, zegt Caroline Schelstraete.

“Om hen een zinvolle bezigheid te bieden – die mensen konden niet meer aan de slag in de (toenmalige) beschutte werkplaatsen – organiseerden we allerlei vormen van dagbesteding. Onze vier locaties hebben een verschillende werking – residentieel en ambulant – ingedeeld volgens niveau van zelfstandigheid en eventuele extra problematieken.”

Arbeidszorg

“Voor arbeidszorg is onze doelgroep breder”, pikt Marjolein Verbeke in. “Voor wie geen gewone job (meer) aankan, maar wel nog wil werken: tuinonderhoud of opdienen in de Pietersbar. Sommige mensen werken in de arbeidszorg én doen mee met de dagbesteding: houtatelier, klusjes voor Natuurpunt, koken … We bekijken wat het beste lukt. Daarnaast bieden we jobcoaching aan: begeleiding voor mensen die als vrijwilliger in een regulier bedrijf aan de slag gaan. Zo werkt er iemand bij een brouwer, een boer of het OCMW. Hun coach is er niet permanent bij, maar biedt ondersteuning en bemiddelt.”

Progressief

De vzw Kompas heeft 170 eigen medewerkers. “We houden onze eigen sociale doelstelling hoog. We zetten UCBO-stagiaires in (UCBO is een opleidings- en begeleidingscentrum voor volwassen werkzoekenden met een arbeidshandicap) en zoeken kandidaten via Groep Intro, de dienst Werk (stad Gent), het OCMW en het Opleidings- en Tewerkstellingscentrum (OTC). Een opvoedster met zware rugproblemen liep stage bij ons en werd vast aangeworven. Collega’s zijn onder meer ergotherapeuten, logistiek en administratief bedienden, maatschappelijk werkers, kleuterleidsters, IT’ers, technische beroepen … en enkele masters: communicatie, psychologie of rechten. Kompas is een progressieve, sociaal geëngageerde organisatie met ruimte voor nieuwe ideeën”, klinkt het overtuigend. “Al moeten we die soms weleens op de lange baan schuiven.”

(wdh) - Foto: Frederiek Vande Velde - Meer info: www.vzwkompas.be 

Sociaal restaurant vzw Kompas
Gebeurt het dat mensen dankzij Kompas zelf de draad oppikken? “Soms zie je mensen vanuit de arbeidszorg doorstromen naar maatwerkbedrijven (zoals de Kringloopwinkel, n.v.d.r.), maar er is ook iemand die stageloopt in een privébedrijf en één dag per week in de Pietersbar werkt.” Heb je dan eigenlijk recht op een vergoeding? “In de Pietersbar en voor tuinonderhoud krijg je wel een vrijwilligersvergoeding. Het zou mooi zijn als er een stuk echt loon bij zou kunnen. Maar met een vervangingsinkomen kan dat helaas (nog) niet. Jammer dat de knip op onze werkingsmiddelen gaat. Via ons nieuwe sociaal restaurant of de Pietersbar moéten we deels wel zelfbedruipend zijn. Maar met de juiste omkadering kunnen onze mensen zo’n drukkere job doorgaans wel aan.” 10 februari 2017
Anderen bekeken ook