Carrière met een handicap: 'Werken is de beste therapie'
Ondanks een aandoening die hem het spreken en bewegen bemoeilijkt, blijft Philip Camerier keihard werken als manager van een ingenieursteam van Q8...
Daarmee komt het aantal antennes in de wijde regio ten noorden van Gent op vier, vertellen personeelsverantwoordelijke Inge Decatelle, Marjolein Verbeke (arbeidszorg en activiteiten) en directeur van de vzw Caroline Schelstraete tijdens een gesprek in het fraaie café van de Gentse Sint-Pietersabdij: verrassend genoeg ook een tewerkstellingsinitiatief. “Begeleid wonen voor mensen met een mentale beperking is onze basis”, zegt Caroline Schelstraete.
“Om hen een zinvolle bezigheid te bieden – die mensen konden niet meer aan de slag in de (toenmalige) beschutte werkplaatsen – organiseerden we allerlei vormen van dagbesteding. Onze vier locaties hebben een verschillende werking – residentieel en ambulant – ingedeeld volgens niveau van zelfstandigheid en eventuele extra problematieken.”
“Voor arbeidszorg is onze doelgroep breder”, pikt Marjolein Verbeke in. “Voor wie geen gewone job (meer) aankan, maar wel nog wil werken: tuinonderhoud of opdienen in de Pietersbar. Sommige mensen werken in de arbeidszorg én doen mee met de dagbesteding: houtatelier, klusjes voor Natuurpunt, koken … We bekijken wat het beste lukt. Daarnaast bieden we jobcoaching aan: begeleiding voor mensen die als vrijwilliger in een regulier bedrijf aan de slag gaan. Zo werkt er iemand bij een brouwer, een boer of het OCMW. Hun coach is er niet permanent bij, maar biedt ondersteuning en bemiddelt.”
De vzw Kompas heeft 170 eigen medewerkers. “We houden onze eigen sociale doelstelling hoog. We zetten UCBO-stagiaires in (UCBO is een opleidings- en begeleidingscentrum voor volwassen werkzoekenden met een arbeidshandicap) en zoeken kandidaten via Groep Intro, de dienst Werk (stad Gent), het OCMW en het Opleidings- en Tewerkstellingscentrum (OTC). Een opvoedster met zware rugproblemen liep stage bij ons en werd vast aangeworven. Collega’s zijn onder meer ergotherapeuten, logistiek en administratief bedienden, maatschappelijk werkers, kleuterleidsters, IT’ers, technische beroepen … en enkele masters: communicatie, psychologie of rechten. Kompas is een progressieve, sociaal geëngageerde organisatie met ruimte voor nieuwe ideeën”, klinkt het overtuigend. “Al moeten we die soms weleens op de lange baan schuiven.”
(wdh) - Foto: Frederiek Vande Velde - Meer info: www.vzwkompas.be
Ondanks een aandoening die hem het spreken en bewegen bemoeilijkt, blijft Philip Camerier keihard werken als manager van een ingenieursteam van Q8...
Ook met autisme kan je een volwaardig jobtraject afleggen. Vallen en opstaan maken er weliswaar deel van uit, maar dat geeft de inspanning meer glans.
De Vlaamse Vereniging Autisme (VVA) moedigt onze samenleving aan om meer te doen met de kwaliteiten van mensen met autisme. Enkele tips ...
Elisabeth, Tim en Axelle werken bij de FOD Justitie: “Het is een boeiende werkplek met veel variatie”
De stijl waarmee iemand leidinggeeft, bepaalt voor een flink deel of iemand risico loopt op een burn-out.
Zeg niet marketing- of sales assistent maar meertalige professional. Als verzamelterm voor ondersteunende jobs is de term ‘assistant’ niet meer van deze tijd.
Nele werkt bij het servicecenter van CM: “Elke week lees je mooie complimentjes”
Freddy Van Malderen, directeur van VDAB Oost-Vlaanderen, legt uit hoe VDAB de brug bouwt tussen werkzoekenden en hun toekomstige werkgevers.
We vroegen aan Marco Bouman (51) hoeveel hij verdient en wat zijn job als online groeiconsultant precies inhoudt...