Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

Vrouwen vs. netwerken: waar loopt het fout?

"Je hebt niet veel aan een netwerk waar geen economische macht achter zit. Dat is niet meer dan een theekransje" (An De Jonghe)
Vrouwen netwerken niet graag. Bij mannen gaat het vanzelf. Ziedaar een van de vastgeroeste redenen waarom minder vrouwen dan mannen doorstoten naar de bedrijfstop. Met haar boek 'Meisjes die met Lego spelen' wil netwerkfenomeen An De Jonghe daar wat aan doen.
An De Jonghe
"Je hebt niet veel aan een netwerk waar geen economische macht achter zit. Dat is niet meer dan een theekransje" (An De Jonghe)

Te weinig vrouwen aan de top? In Noorwegen heeft een politicus, een mannelijke nota bene, er wat op gevonden. Beursgenoteerde bedrijven waar minder dan vier op de tien toplui vrouw zijn, krijgen een boete. Sindsdien gaat het plots heel goed met de carrière van de Noorse vrouw. Volgens An De Jonghe is het een kwestie van tijd voor onze contreien even goede resultaten boeken. Maar dan moeten vrouwen er wel iets voor over hebben. Netwerken bijvoorbeeld. Een spelletje waar De Jonghe, goed voor meer dan 6.400 contacten op LinkedIn, meer dan bedreven in is.

Hoe komt het dat vrouwen te weinig netwerken?

Een gebrek aan tijd wordt vaak als reden opgegeven, net als de moeilijke combinatie van werk en gezin. Maar als je ziet wat vrouwen allemaal klaarspelen op één dag: de kinderen, een huishouden, een echtgenoot, hun werk. De vraag is waar je je prioriteiten legt. Als een vrouw overtuigd is dat netwerken goed is voor haar carrière, zal ze daar wel een oplossing voor vinden.

Maar dan nog zit netwerken een vrouw niet echt in de genen. Ze zal sneller denken: ik ga heel erg mijn best doen, en dan zullen ze mij wel ontdekken. Ze denken volgens een vrouwelijke logica. Een vrouw zal zich ook veel minder naar voren schuiven. De term ‘alfavrouwtje’ bestaat niet, dat zegt al genoeg. Netwerken lijkt voor vrouwen een beetje tegennatuurlijk. Zij moeten een sociale horde over, terwijl mannen dat vanzelf doen.

Vrouwen die zich opdringen: ik kan me voorstellen dat sommige mannen er niet op zitten te wachten.

(lacht) Wat dat betreft, heb ik een gematigd positief beeld. Ik denk dat de meeste mannen daar geen enkel probleem meer mee hebben. Ze staan er gewoon niet bij stil dat het voor vrouwen wel degelijk een probleem is. Ze vinden zichzelf heel tolerant en zijn verwonderd dat er zich zo weinig vrouwen aandienen.

Daarnaast heb je nog altijd een aantal mannen van de oude garde die het gemaakt hebben en altijd een vrouw aan de haard hebben gekend. Zij zullen zich niet opgezet voelen met een generatie vrouwen die even ambitieus zijn als zij en die het recht opeisen om dezelfde dingen te doen. Maar die mannen zijn niet het grootste struikelblok. Dat is de mentaliteit van vrouwen. Vrouwen mogen zich niet laten tegenhouden. Dat zal gemakkelijker gaan naarmate ze dat meer doen. En mannen moet het beginnen dagen dat het niet voor iedereen zo gemakkelijk is als voor hen. Het is niet normaal dat we momenteel met een bevolkingsgroep zitten die 60 procent van de bevolking uitmaakt die harder moet werken dan anderen om hetzelfde te bereiken.

Het uiterlijk kan volgens u een belangrijke rem zijn op de carrièrekansen van een vrouw.

Dat is toch geen verrassing? Toen ik research deed voor mijn boek viel het me op hoe vaak dat aspect wordt doodgezwegen. Het lijkt wel politiek incorrect om dat te zeggen. Nochtans, als je op de werkvloer bij mannen en vrouwen zou peilen of het uiterlijk meespeelt, zal iedereen antwoorden dat dat zo is. Bij een topvrouw zal haar uiterlijk sowieso een onderwerp van gesprek zijn, terwijl dat bij een man volkomen irrelevant is. In interviews zie je iets gelijkaardig: men stelt aan een leidinggevende vrouw steeds de vraag hoe zij erin slaagt haar gezin en haar werk te combineren. Dat wordt aan een man nooit gevraagd. Het is niet normaal dat we met twee maten en twee gewichten werken.

(mo) - Foto: (kb)

'Meisjes die met Lego spelen' van An De Jonghe is uitgegeven bij Sillas.

10 december 2010

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook