Oplossingen om de loonkloof te dichten
Ondanks dat we al grote stappen hebben gezet blijft de ongelijkheid in salaris tussen mannen en vrouwen aantoonbaar. Ook vandaag. Hoe lossen we dat op?
Beide organisaties willen met deze ludieke actie de aandacht vestigen op de nog steeds bestaande loonkloof tussen mannen en vrouwen. Want ja, vrouwen verdienen nog altijd gemiddeld 21% minder dan mannen. Oorzaak: de moeilijke combinatie van werk en gezin blijkt veel vrouwen de das om te doen. Hierdoor werken ze vaker deeltijds en onderbreken ze vaker hun loopbaan.
ACV en KAV willen hier dus iets aan doen en roepen alle vrouwen op om te stoppen met strijken tot de loonkloof is gedicht. Daarom lanceren ze de website www.ikstopmetstrijken.be om mannen te leren strijken.
Vrouwen moeten dit jaar tot midden maart werken om evenveel te verdienen als hun mannelijke collega’s in 2010. Daar zijn verschillende redenen voor. Vrouwen werken vaak in minder betaalde sectoren en oefenen beroepen uit die ondergewaardeerd zijn.
Voorts gaan vrouwen ook vaker deeltijds werken. In het Vlaams Gewest is meer dan 4 op 5 deeltijdwerkers een vrouw. De motivatie om minder te gaan werken is meestal de moeilijke combinatie werk vs. gezin. Mannen nemen immers nog steeds minder zorg- en huishoudelijke taken voor hun rekening. Zo presteren vrouwen 10 uur per week in het huishouden, mannen 4,5 uur, aldus recent onderzoek van de CM Midden-Vlaanderen bij 1.000 Vlamingen.
Naast een rechtstreeks effect heeft minder werken en het vaker opnemen van thematische verloven een onrechtstreeks effect op het loon van vrouwen. Door een stapje terug te zetten, bouwen ze minder anciënniteit op, krijgen ze minder opleidingskansen, groeien ze minder vaak door naar een hogere functie enzovoort …
Goed nieuws is wel dat het aantal mannen dat ouderschapsverlof neemt in stijgende lijn gaat (18% in 2008, 20% in 2009).
(kv)
17 maart 2011Ondanks dat we al grote stappen hebben gezet blijft de ongelijkheid in salaris tussen mannen en vrouwen aantoonbaar. Ook vandaag. Hoe lossen we dat op?
Volgens de wet moeten mannen en vrouwen gelijk beloond worden voor hetzelfde werk. In de praktijk krijgen vrouwen echter dikwijls beduidend minder.
Vrouwen in topfuncties blijven een uitzondering. Toch zijn er ook vrouwen die doorgroeien naar (goedbetaalde) kaderfuncties. In welke sectoren vooral?
Als vrouwen voor een ander onderhandelen, zijn ze succesvoller dan mannen. Toch slagen ze er zelf minder in om te krijgen wat ze willen. Het boek ‘Strategisch onderhandelen voor vrouwen’ wil daar wat aan doen. "Vrouwen laten ontzettend veel kansen liggen", meent auteur Elisa de Groot.
We werken steeds flexibeler. Nog maar de helft van de kantoorwerkers werkt strak van 9u tot 17u...
De term jobhoppen - vaak switchen van job - heeft een negatieve bijklank. “Maar voor jonge starters wegen de nadelen ervan niet op tegen de voordelen.”
Voor de werkgever blijft het mobiliteitsvraagstuk vaak complex en niet eenduidig. Linde (Redopapers) en Pieter (Pleegzorg Oost-Vlaanderen) tonen elk vanuit hun ervaring aan waarom autodelen in de lift zit.
We vroegen aan Tomas Mertens (42) uit La Hamaide hoeveel hij als hogeschooldocent verdient en wat zijn job precies inhoudt...
Wat zijn de verantwoordelijkheden en doorgroeimogelijkheden? Welk loon kan je als sales assistent verwachten? In welke sectoren is de vraag het hoogst ?