Vrouwen leiden vrouwen
Vrouwelijke leidinggevenden blijven zeldzaam. En als ze leidinggeven, is dat doorgaans aan een team van vrouwen.
Vrouwen zijn niet meteen geneigd om een eigen zaak te beginnen omdat ze daartoe te weinig gestimuleerd worden door hun omgeving. De omkadering zou ook beter kunnen. Zo worden ambitieuze vrouwen onder meer gehinderd door het uitblijven van goede kinderopvangregelingen. Maar er is méér aan de hand, vindt Mieke Vandromme, voorzitter van vzw markant, een organisatie voor ondernemende vrouwen.
“Ik zie ook een gebrek aan durf bij vrouwen. Vrouwelijke starters twijfelen heel lang, terwijl de mannen er gewoon voor gaan. Daarom vind ik het belangrijk om met het boek Essence Van 10 Ondernemende Vrouwen te tonen dat succesvolle vrouwen ook klein zijn begonnen. Het zijn vrouwen waar iedereen zich in kan herkennen. Als het hen lukt, waarom zou je het dan zelf ook niet proberen?”
Opvallend is dat vele in het boek geportretteerde vrouwen het personeelsbeleid het moeilijkste facet aan hun job vinden. “Een goed personeelsbeleid voeren, is ook niet simpel”, geeft Mieke Vandromme grif toe. “Toch geloof ik dat vrouwen er beter mee kunnen omgaan dan mannen. Ze slagen erin hun mensen langer aan boord te houden omdat ze betere teamspelers zijn. Ik durf te voorspellen dat tegen pakweg 2040 de helft van de bedrijven geleid zal worden door teams, die aangestuurd worden door vrouwen. Door hun grotere emotionele intelligentie vangen vrouwen sneller signalen van het personeel op. Vaak omringen ze zich ook met mensen die andere kwaliteiten hebben dan zijzelf.”
De markant-voorzitter wil nooit meer horen dat vrouwen niet kunnen netwerken. Toen de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens dit enkele jaren geleden suggereerde, betekende dit voor markant het startschot om Artemis Antwerpen op te richten, een netwerk voor vrouwen die aan hun loopbaan werken. Op de koop toe hielden markant en Unizo vorig jaar Mabizz boven de doopvont, hét ondernemersnetwerk voor vrouwen. “We willen bewijzen dat vrouwen wel degelijk kunnen netwerken, alleen doen we het te weinig en hebben we er niet altijd de juiste skills voor. Met een goede ingesteldheid moeten we ook op dit vlak meer durven.”
In haar boek peilde Mieke Vandromme naar de drijfveren van de tien zakenvrouwen. Die motivatie bleek heel divers. De ene (Ingeborg Symons van Multigas) nam een zaak over van haar moeder en wilde bewijzen dat ze het even goed kon. De andere (Sylvia Roels van Winlock) was drie maanden zwanger toen haar man, met wie ze een zaak begon, verongelukte. Voor hun kind én voor haar overleden echtgenoot wilde ze toch doorzetten. “Eén rode draad zie ik: geen enkele vrouw doet het omwille van financiële motieven. Vaak werd de kiem voor het ondernemerschap al in de kindertijd gelegd.”
(pvd)
22 juni 2010Vrouwelijke leidinggevenden blijven zeldzaam. En als ze leidinggeven, is dat doorgaans aan een team van vrouwen.
De discussie over gelijke arbeidskansen voor mannen en vrouwen is continu aan de gang. Toch blijven vrouwen denken dat mannen meestal een streepje voor hebben.
Eind vorig jaar lanceerde Eén-presentatrice Evy Gruyaert haar juwelencollectie ‘Malice in Wonderland’. Zowel het ontwerpen als de zakelijke kant heeft ze volledig zelf in handen.
Het idee dat onze bedrijven vrouwvriendelijk zijn, is een mythe. De ongelijkheid blijft.
Driekwart van de vrouwen vindt dat ze minder carrièrekansen krijgen dan mannen. Ze worden op allerlei manieren gehinderd op weg naar de top.
We vroegen aan Margot Delleman (33) hoeveel zij verdient en wat haar job als vestigingsmanager bij JINC België precies inhoudt.
Als werknemer krijg je sowieso te maken met een baas. Het goede nieuws is dat de rol van de baas er in de toekomst wellicht iets anders zal uitzien.
Vandaag de dag zit iedereen op social media. Alleen jouw bedrijf blijft achter. Hoog tijd om daar iets aan te doen, denk je. Maar hoe vertel je dat aan je baas?
Pestkoppen op het werk kunnen soms een echte pest zijn en hoezeer je ze ook wil mijden, je vindt ze echt overal… Hoe herken je ze en wat doe je eraan?