Het loon van een functioneel analist: 2.500 netto
We vroegen Jean-Pierre Delacre (27) uit Etterbeek hoeveel hij verdient …
Vrouwen in de ICT-wereld zijn nog steeds een zeldzame minderheid. Data News meldde dat er in de top 100 van de grootste ICT-bedrijven in België slechts vijf geleid worden door een vrouw. En amper 10 procent van de ICT-studenten zijn vrouwen. Het is bedroevend dat we niet in staat zijn daar iets wezenlijks aan te veranderen als je bedenkt dat er in België voortdurend 10.000 geschoolde ICT'ers te kort zijn. Zeker omdat de jobs waar de meeste vraag naar is, zoals analisten en projectmanagers, vaardigheden vereisen waarvoor je geen traditionele ICT-scholing nodig hebt. Vrouwen in de ICT-sector verdienen bovendien bijna 9 procent meer dan vrouwen in andere sectoren.
Jammer genoeg zijn stereotypen nog steeds de voornaamste oorzaak. Ongeveer de helft van de meisjes vindt nog steeds dat technologie meer voor jongens is dan voor meisjes. En zowel ouders als leraren blijven meisjes duwen in traditionelere beroepen zoals de gezondheidszorg.
In dat opzicht zijn we niet verschillend van de rest van Europa. Over de hele Europese Unie werken momenteel 7 miljoen mensen in de ICT-sector. Slechts 30 procent van hen is vrouw. Ondanks de hoge werkloosheid in de EU zou er tegen 2015 een tekort van 900.000 gekwalificeerde ICT’ers zijn. Om dit tekort op te vangen, wil Europa veel meer doen om meer meisjes en vrouwen de stap naar ICT te laten zetten. EU-Commissaris Neelie Kroes nam daarom het initiatief om de Europese Digital Woman-prijs te organiseren. Door erkenning te geven aan meisjes en vrouwen die zich onderscheiden in digitale studies en loopbanen, en aan organisaties die bijdragen aan vergroting van het aantal meisjes en vrouwen in de digitale sector, wil zij het aantal meisjes en vrouwen met digitale vaardigheden in Europa doen toenemen en helpen de kloof op het gebied van ICT-vaardigheden in Europa kleiner te maken.
En wonder boven wonder: België viel onmiddellijk in de prijzen. De negenjarige Lune Victoria van Eewijk werd de eerste Digital Girl of the Year 2013 in de categorie tien jaar en jonger. Het persbericht van de EU leest: “Lune ontwikkelt haar eigen games en interactieve films, ontwerpt robots en droomt ervan ingenieur te worden. Met amper tien jaar is zij al een echte digitale visionair die meisjes van haar leeftijd enthousiast kan maken voor digitale projecten.”
Met dank aan haar ouders, die haar aanmoedigen en er geen moer om geven dat de overgrote meerderheid IT nog steeds iets voor jongens vindt.
(adl) – Foto: (bvdb)
28 februari 2014Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
We vroegen Jean-Pierre Delacre (27) uit Etterbeek hoeveel hij verdient …
Wij vroegen Koen Hulsmans (35), ICT-coördinator van het Heilig-Hart & College te Halle, hoeveel hij netto per maand verdient ...
De arbeidsmarkt verandert constant. Er is steeds meer vraag naar bekwame werkkrachten en veel vacatures staan open.
Meer dan 3 jaar na het uitbreken van de pandemie willen we niet meer terug naar het 100% kantoorregime van toen. En toch zien we een kleine kentering...
Werkomstandigheden: ze verschillen van plaats tot plaats, van cultuur tot cultuur. Volgens een onderzoek van William Russel staat België in de top 10.
Drie werknemers delen hun ervaringen over hoe het is om te werken met collega’s die neurodivergent zijn...
Wat voor topsporters en sollicitanten vaak geldt, is zeker ook het devies in het leger: de dapperste soldaten komen het verst. Deze richtlijnen uit hun militaire opleiding staan daarbij centraal.
UPC KU Leuven is een enorm boeiende omgeving. “Dat is ook exact de reden waarom elke medewerker hier voor zijn of haar job koos”
46% van de werknemers meldt zich niet ziek uit angst om collega’s teleur te stellen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek over ziekmeldgedrag.