Niets zo schaars als vrouwelijke IT-baas
Er zijn weinig vrouwen in de IT-sector. Dat is bekend. En vrouwelijke chefs of managers in de IT-sector: die zijn er nog veel minder.
Kelly Macquoi heeft na een carrière als distributieplanner het roer omgegooid. Zij ging een totaal andere richting uit, met de opstart van haar eigen koerierdienst in Diepenbeek. Een vrouw in het transport, dat is een rariteit…
“Mijn vader had eerder een soortgelijke zaak en ik heb een aantal voertuigen en mensen van hem kunnen overnemen”, vertelt Kelly Macquoi over de opstart van Hinnus, nu 1,5 jaar geleden. “Toch ben ik ongeveer van nul begonnen. Maar het gaat heel goed. Ik ben blij dat klanten en personeel mij heel snel aanvaard hebben als zaakvoerder. Evident is dat niet, want als vrouw moet je wel je mannetje staan in de transportwereld. Iedere starter wil zich bewijzen, maar ik heb toch in het achterhoofd dat een vrouw daar in deze sector net iets meer moeite moet voor doen.”
De atypische situatie zorgt ook voor voordelen. “Bij ons worden veel bestellingen doorgegeven door vrouwelijke bedienden, en die vinden het aangenaam om met een andere vrouw zaken te doen”, zegt ze. “Misschien omdat we iets zachter in de omgang zijn of meer oog voor detail hebben. De aanpak wordt alvast gewaardeerd. Uiteraard moet je het vertrouwen dan ook waarmaken. Dat gebeurt door zelf de handen uit de mouwen te steken en dezelfde flexibiliteit te tonen die je van de medewerkers verwacht. Als er bij ons iemand ziek is, verlof heeft of om een andere reden niet kan werken, spring ik zelf ’s nachts in de bestelwagen om de klanten te bedienen. Dan wordt er wel eens lachend gevraagd hoe ik dat doe om 14 mannen de baas te kunnen… Zo’n opmerkingen maken het werk wel plezant.”
Kelly Macquoi ziet haar bedrijf intussen stevig groeien. “We verhuizen inderdaad deze maand naar een nieuw pand in Diepenbeek. Het is centraal gelegen en heeft directe verbinding met de autosnelwegen. Ik kan er alleen maar uit besluiten dat de kwaliteit van het werk het belangrijkste is om succes te boeken, ongeacht of je man of vrouw bent. Dat is voor mij trouwens ook het enige criterium bij aanwervingen. Of je goed werk aflevert en flexibel bent, heeft niets met het geslacht te maken. Bij ons is iedereen welkom.”
“Voor mij was het eigenlijk evident om in dit beroep van start te gaan”, zegt Eef Coolen van groenbedrijf Bolster. “Ik heb er echt niet over nagedacht of dit nu eerder mannelijk, dan wel vrouwelijk is. Dit is wat ik heel graag doe, dus ben ik er 100 procent voor gegaan.”
Eef botst wel regelmatig op gefronste wenkbrauwen. “Als ik een tuinontwerp maak, zijn er klanten die vragen wie dan de uitvoering of het onderhoud zal komen doen. Als ik dan vertel dat ik zelf de aanleg doe, wekt dat verbazing op. Ik reageer daar meestal met een vleugje humor op. ‘Uw haag zal nog nooit zo recht gesnoeid zijn, mevrouw’. Zoiets… In ieder geval krijg ik altijd de kans om mij te bewijzen. En dan is het gewoon kwestie van goed werk af te leveren om voor lange tijd het vertrouwen te winnen.”
Wat niet wegneemt dat er geen verschil is tussen mannelijke en vrouwelijke tuinaanleggers. “Mannen zijn misschien doorgaans iets sterker en ruwer, maar vrouwen hebben daarentegen meer ook voor detail en zijn geduldiger. Samen met mijn mannelijke collega’s vorm ik dus een perfect team.”
Aangezien de Hasseltse ook de baas van de onderneming is, moeten de mannen naar haar luisteren. “Daar hebben ze geen moeite mee”, zegt ze. “Ze vinden het fijn dat ik erbij ben. Ik wijs hen op dingen die ze zelf over het hoofd zien, waardoor het eindresultaat beter wordt. Ze respecteren mij, ook omdat ik zelf de handen uit de mouwen steek. Ze waarderen dat ik als vrouw de fysieke arbeid niet schuw, bijvoorbeeld door een zware kruiwagen op te tillen.”
Anders is het met een aantal leveranciers en onderaannemers, waarbij Eef Coolen ervaart dat het ook een nadeel kan zijn om vrouw te zijn. “Ze zijn in het begin heel sceptisch als je aangeeft de uitvoering van de projecten zelf te doen”, zegt ze. “Vooral mannen tussen 40 en 50 jaar zijn argwanend naar vrouwen in dit beroep. Gelukkig geldt ook hier dat de twijfel wegebt eens je jezelf ten volle kunt bewijzen.”
Slotsom: de vrouwelijke ‘touch’ heeft wel degelijk voordelen. “We zijn misschien iets emotioneler en dragen waarden als duurzaamheid hoger in vaandel”, vindt Eef. “Anderzijds kan ik, zoals mannelijke bedrijfsleiders, ook wel op mijn strepen staan en duidelijk zeggen waar het op staat. Het zal de combinatie zijn die Bolster momenteel de wind in de zeilen geeft.”
Je kunt overigens nog altijd stemmen voor Eef Coolen als meest beloftevolle vrouwelijke ondernemer van Vlaanderen! Surf daarvoor naar www.markantvzw.be/womedaward/stem-de-belofte
(km)
10 februari 2017Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Er zijn weinig vrouwen in de IT-sector. Dat is bekend. En vrouwelijke chefs of managers in de IT-sector: die zijn er nog veel minder.
Is het aan jou om een team samen te stellen? Dan kan je maar best zien dat er genoeg EQ aanwezig is in je groep.
Gekeken naar de huidige groei van vrouwen in leidinggevende posities wordt er voorspeld dat pas vanaf het jaar 2085 mannen en vrouwen op dat vlak gelijk zullen zijn.
Waarom worden sommige medewerkers ambassadeurs van hun organisatie en andere niet? De Lijn nam dit onderwerp onder de loep.
In hun boek ‘Riet breekt niet’ leren psychosociale preventieadviseurs Daisy Buttiens en Kirsten O je omgaan met stress.
Claudia werkt als buschauffeur voor De Lijn: “Dit heb ik altijd al willen doen”
Uit onderzoek blijkt dat veel personeelsleden in openbare diensten vaak met geweld in contact komen tijdens hun diensturen. We zetten de cijfers op een rijtje.
Had je vroeger misschien een lastige baas, dan spreken we vandaag over toxisch leiderschap. Maar wat is dat eigenlijk, een ‘toxische baas’?
We vroegen aan Amber (40) uit Oostakker hoeveel zij verdient…