Welke job krijgt voorrang in het gezinsleven?
Het huishouden, de zorg voor de kinderen, een sociaal leven en daarbovenop nog eens een drukke job? Hoe pak je dat nu het best aan?
De moderne man en vrouw kruipen van de ene rol in de andere. ’s Morgens hebben ze een opvoedkundige functie als mama en papa, en moeten ze de ochtendrush zonder kleerscheuren doorstaan. Een uurtje later komen ze aan op het werk, om moeilijke klanten te woord te staan, analyses te maken, presentaties te geven … Om na de werkdag terug te keren naar huis, met kinderen en een aanrecht vol potten en pannen, een wasmand vol vuile kleren en een stoffig tapijt. En wat sporten en afspreken met vrienden … dat ook nog!
Nee, het is niet altijd simpel om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Al lijken vrouwen het toch net iets beter te kunnen dan mannen. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Harvard Business Review. 26 koppels tussen 22 en 57 jaar oud hielden een tijdje een dagboek bij. Na het werk werd er gereflecteerd over de job, en voor het slapengaan over hun tijd thuis.
En wat bleek? De werkdag had een duidelijk effect op de relatie thuis. Op zich niet zo verwonderlijk, want als je een slechte dag op het werk hebt gehad, dan is het niet onlogisch dat je ’s avonds nog maar weinig energie hebt. En toch kwam er een groot verschil naar boven tussen mannen en vrouwen.
Als mannen een stressvolle dag achter de rug hadden – die op emotioneel vlak hun tol had geëist – steunden ze hun vrouwen ’s avonds minder dan anders. Vrouwen daarentegen lieten hun stressvolle dag op het werk niet aan hun hart komen. Zij konden ’s avonds makkelijker steun geven aan hun man en genoten van de tijd samen met het gezin.
Maar er is meer. In een tweede studie werd gekeken naar de invloed van het gezinsleven op de emotionele steun die werknemers gaven aan hun collega’s. En of ook daar mannen en vrouwen in verschillen. Dat deden ze door elke werknemer vijf dagen lang twee dagboeken bij te laten houden. Eentje die ze invulden vóór het werk, en eentje op het einde van de werkdag.
En jawel, de resultaten waren precies hetzelfde als in de eerste studie. Mannen die een slechte ochtend achter de rug hadden, hadden het moeilijk om hun collega’s te ondersteunen, wat resulteerde in een slechtere teamdynamiek. Vrouwen stonden hoe dan ook altijd klaar voor hun collega’s, al moet wel gezegd worden dat ze na een fijne ochtend, nog meer emotionele steun gaven dan gewoonlijk.
Maar hoe komt het dat vrouwen een betere balans lijken te vinden tussen werk en privé? Stereotypen over mannelijk en vrouwelijk gedrag raken stilaan verouderd, maar ze zijn nog steeds aanwezig. Vrouwen leren van jongs af aan het belang van goede relaties, waardoor ze meer tijd steken in familie en vrienden. Mannen daarentegen leren om rationeel, strategisch en assertief te zijn.
Ook goed om te weten: vrouwen zijn vaak nog de primaire zorgverlener thuis. Als ze een slechte dag hebben op het werk, steken ze hun frustraties weg om toch maar de verwachtingen van hun gezinsrol te kunnen invullen.
(dt/em) - Bron: Baaz.nl
11 februari 2020Het huishouden, de zorg voor de kinderen, een sociaal leven en daarbovenop nog eens een drukke job? Hoe pak je dat nu het best aan?
Liefde in balans. Zo heet het boek dat Karen Kelchtermans heeft geschreven over relaties die onder druk staan door de combinatie van werk en privé.
Is de driedaagse werkweek het arbeidsmodel van de toekomst? Enkele voor- en tegenstanders aan het woord.
Werknemers verwachten heel wat van Het Nieuwe Werken, zoals een betere balans werk-privé. Maar niet iedereen is even enthousiast.
Wie vandaag over werk praat, kan bijna niet om de termen ‘stress’, ‘burn-out’ of ‘work-life-balance’ heen. Maar het kan ook anders volgens Paul Van Den Bosch.
Werknemers zijn productiever als ze van thuis uit werken of flexibele werkuren hebben, blijkt uit onderzoek bij Belgische HR-managers.
Wat is Work Life Balance nu precies? Daar is niet iedereen het over eens. Hét moment om enkele mythes rond het evenwicht tussen werk & privé te ontkrachten.
Twee derde van de zelfstandigen in België bevestigt dat ze best tevreden zijn over hun werk-privébalans. De factoren die de tevredenheid voeden?
Veel vrouwen in de Belgische Super League studeren of werken nog bij naast hun voetbalcarrière. Hoe combineren ze dat? En... hoe moeilijk is dat?