Loopbaankloof splijt carrière van mannen en vrouwen
Mannen en vrouwen krijgen niet dezelfde kansen op de werkvloer. Er is sprake van een loopbaankloof. Dat blijkt uit een onderzoek van Robert Half.
In de rangschikking van Europese landen scoort België vrij goed. Zelfs in Scandinavische landen zoals Zweden en Denemarken, die wereldwijde lof krijgen voor de gelijke behandeling van mannen en vrouwen, is de loonkloof groter. De Europese Commissie kwam midden december naar buiten met een rapport over de loonkloof tussen mannen en vrouwen.
We scoren ook beter dan onze buurlanden Duitsland (22,2 procent), Nederland (17,9 procent) en Frankrijk (14,7 procent). Maar slechter dan Luxemburg (8,7 procent). In Europa is er tussen mannen en vrouwen gemiddeld een loonkloof van 16,2 procent. Dat is veel, maar het betekent wel een daling met 1,1 procent tegenover 6 jaar geleden.
In 5 jaar tijd is de loonkloof in België niet verkleind. In 2007 was de uurloonkloof in België 10,1 procent, in 2011 is dat lichtjes opgelopen tot 10,2 procent.
De Europese Commissie geeft België wel een eervolle vermelding omdat ons land acht jaar geleden als eerste lidstaat van de Europese Unie een Equal Pay Day invoerde en het parlement in 2012 een wet goedkeurde die bedrijven verplicht om de twee jaar de loonstructuur van zijn vrouwelijke en mannelijke werknemers te vergelijken en bij de vaststelling van een onevenwicht een actieplan uit te werken.
“Sinds 1957 staat in de wet dat mannen evenveel moeten verdienen als vrouwen. Maar vandaag omzeilen veel bedrijven die wetgeving door functies anders te benoemen. Een man kan bijvoorbeeld precies hetzelfde werk doen als zijn vrouwelijke collega, maar toch minder verdienen omdat hij officieel een onderhoudstechnicus is en zijn collega een schoonmaakster”, vertelt Vera Claes, voorzitter van het Instituut voor gelijkheid van mannen en vrouwen en de vrouw achter Equal Pay Day, een organisatie die pleit voor gelijkheid van lonen.
Federaal minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) stelt in de Gazet van Antwerpen dat de regering de laatste jaren belangrijke maatregelen heeft genomen om de loonkloof te verkleinen. “De cijfers van de Europese Commissie dateren van 2011. Maar wij hebben in maart 2012 de nieuwe loonkloofwet goedgekeurd in het parlement. Het is nog te vroeg om het effect van die wet nu al te meten”, zegt De Coninck.
De loonkloofwet komt erop neer dat de werkgever in zijn sociale balans informatie voor mannelijke en vrouwelijke werknemers van zijn bedrijf moet opsplitsen. Die informatie moet aan de ondernemingsraad worden gegeven, zodat die kan controleren of mannen en vrouwen met hetzelfde werk hetzelfde loon krijgen. Maar volgens de christelijke vakbond ACV kunnen bedrijven die wet nog niet volop toepassen. “Het is nog steeds wachten op een uitvoeringsbesluit en een standaardformulier waarmee ondernemingen aan de slag kunnen”, zegt Jolien Pollet van het ACV.
Maar in veel andere landen is de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog groter. In Europa is die gemiddeld 16,2 procent, met wel grote schommelingen: van minder dan 10procent in Slovenië, Polen, Italië en Luxemburg tot meer dan 20 procent in de UK, Slovakije, Tsjechië, Griekenland, Duitsland en Oostenrijk, naar zelfs meer dan 25 procent in Estland.
Bron: Eurostat cijfers 2011, Grafiek: Gazet van Antwerpen
Het rapport van de Europese Commissie haalt 2 belangrijke verklaringen aan voor de loonkloof.
“De echte loonkloof in België is zelfs geen 10,2 procent, maar 21 procent”, zegt Vera Claes, oprichtster van Equal Pay Day. “Die 21 procent komt van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. In die berekening vergelijken we niet de uurlonen, zoals de Europese Commissie doet, maar de maandlonen. En dan is de kloof groter, omdat vrouwen meer deeltijds werken dan mannen. Bijgevolg verdienen ze elke maand gemiddeld minder.”
(mr)
19 december 2013Mannen en vrouwen krijgen niet dezelfde kansen op de werkvloer. Er is sprake van een loopbaankloof. Dat blijkt uit een onderzoek van Robert Half.
De loonkloof is nog steeds de wereld niet uit. Vrouwen met eenzelfde beroep als mannen verdienen vaak toch nog altijd minder. Vijf (mogelijke) redenen ...
84 procent van de werknemers wereldwijd vindt dat het topmanagement evenveel mannen als vrouwen moet tellen. Slechts 69 procent van de Belgen vindt dat ook.
94 procent van de Belgische HR-managers is van mening dat organisaties maatregelen moeten nemen om de loopbaankloof tussen mannen en vrouwen te dichten.
Van zorgkundige naar hoofdverpleegster: Ontdek de opleidingsmogelijkheden bij het Wit-Gele Kruis
We vroegen aan een 30-jarige eventmanager uit West-Vlaanderen hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
Als projectingenieur automatisatie zet Sven mee zijn schouders onder de vernieuwing en uitbreiding van de technische installaties bij Colruyt Group.
Vincent en Bjorn vertellen over de digitale innovatie in het Belgische notariaat.
Ben jij immuun voor een burn-out? Denk niet dat het jou nooit kan overkomen, want het aantal werknemers dat uitvalt door een burn-out stijgt elk jaar.