Ben je als vrijwilliger verzekerd?
Sinds 1 april 2019 steekt de vrijwilligersverzekering in een nieuw jasje. Maar wanneer ben je eigenlijk verzekerd als vrijwilliger, en wanneer niet?
Sarie Van Lancker koos voor het laatste. “Na mijn studies begon ik volop te solliciteren. Keer op keer viel ik in de laatste ronde af wegens ‘geen ervaring’”, zucht ze. “Ook bij mijn medestudenten hoorde ik dat ze het allemaal heel moeilijk vonden om aan de bak te komen.”
Na een stage bij het toneelgezelschap NTGent en wat interimwerk, merkte Sarie een interessante jobaanbieding op bij het Festival van Vlaanderen. Ze zochten iemand om gedurende drie maanden voltijds aan de slag te gaan op de dienst Communicatie en Ticketing. Het klonk haar als muziek in de oren, alleen: het ging om vrijwilligerswerk. “Financieel vormde dat voor mij geen probleem. Ik woonde toch nog thuis en had het geld dus niet echt nodig. Maar ik heb het wel eerst met mijn ouders besproken. Als vrijwilliger zou ik die maanden namelijk op hun kap moeten leven.”
Voor haar vrijwilligerswerk kon ze enkel rekenen op een vergoeding voor haar treinabonnement. Net als bij een sollicitatie voor een betaalde job, moest ze bovendien haar cv en motivatiebrief opsturen en op gesprek gaan. “Ik moest er tamelijk wat inspanning voor doen, maar ik wilde er echt voor gaan. Sommigen uit mijn omgeving begrepen het helemaal niet dat ik voor niets aan de slag wou gaan.”
Toch een slimme zet, blijkt nu. “In het begin deed ik de kleine werkjes die anders blijven liggen, zoals een persdatabank opstellen. Maar na verloop van tijd draaide ik compleet mee. Zozeer zelfs dat mijn ouders zich afvroegen of het niet een beetje te veel werd (lacht). Als snel had ik ook door dat ik wel kans maakte op betaald werk. Na een tijdje vroeg de directrice me om bij haar langs te komen. Ze was heel tevreden over een evenement dat ik begeleid had. En nu ben ik hier voor de komende drie maanden betaald in dienst.”
Naast haar betaalde job bij het Festival van Vlaanderen is Sarie nog altijd met vrijwilligerswerk bezig. “Minstens een keer per week doe ik het onthaal in het NTGent. De mensen verwelkomen, de ticketjes scheuren, hen naar hun plaats verwijzen ... Daar krijg ik wel een kleine vergoeding voor: 28 euro netto per prestatie. Ik merk in het NTGent ook dat je een grote aantrekkingskracht uitoefent omdat je je als vrijwilliger werkwillig toont, al zijn er niet meteen functies vacant. Maar ik doe het in de eerste plaats omdat de sfeer er heel tof is. Eigenlijk zie ik dat ook helemaal niet als werken.”
Nog eens een langere periode van ’s morgens tot ’s avonds vrijwillig aan de slag gaan, is Sarie echter niet meer van plan. “Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, maar wil stilaan op eigen benen staan en dan moet je nu eenmaal ook geld verdienen.”
5 augustus 2019Sinds 1 april 2019 steekt de vrijwilligersverzekering in een nieuw jasje. Maar wanneer ben je eigenlijk verzekerd als vrijwilliger, en wanneer niet?
Hulnara steekt een handje toe bij Moeders voor Moeders, nadet ze zelf uit Oezbekistan is gevlucht.
Je hebt zo van die mensen bij wie vrijwilligerswerk in het bloed zit, zoals Myriam Van den Abbeele. Al veertig jaar zet ze zich belangeloos in. Dat gecombineerd met een voltijdse job en de zorg over drie dochters is een hele boterham.
Duurzaamheid op het gebied van corporate wellbeing gaat verder dan alleen het aanbieden van wellbeingprogramma's en fitnessruimtes op de werkvloer...
Heb jij al eens voor een vriend gewerkt? Samen aan projecten werken kan best leuk zijn toch? Zeker. Maar wees je ook bewust van de valkuilen.
Vaak worden de termen employer branding en employer marketing door elkaar gebruikt. Toch staan ze voor iets anders. Bij employer branding breng je jouw bedrijfscultuur op een zo aantrekkelijk mogelijke manier over. De volgende stap is employer marketing: je brengt de juiste boodschap naar de juiste doelgroep zodat ze voor jou komen of blijven werken.
Van je brutoloon worden bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden én belastingen. Wat dan overblijft, is je nettoloon.
Een leven lang met volle goesting en overtuiging voor dezelfde werkgever werken: het is niet iedereen gegeven...
Je bent afgestudeerd. Maar toch is het leuk om leeftijdsgenoten te ontmoeten. Door de Young Grads Community is dat mogelijk bij Colruyt Group.