Vrijdag actiedag … al doet niet iedereen mee

“ABVV en ACLVB hebben ons nooit gevraagd om mee te doen” (Marc Leemans, ACV)
De actiedag van vrijdag 4 maart 2011, een initiatief van de socialistische vakbond ABVV en de liberale vakbond ACLVB, kwam er als reactie op het interprofessioneel akkoord (IPA).
Staken
“ABVV en ACLVB hebben ons nooit gevraagd om mee te doen” (Marc Leemans, ACV)

Beide vakbonden willen binnen de sectoren vrij kunnen onderhandelen over de lonen. De minimumlonen moeten meer stijgen en wat betreft de harmonisering van het arbeiders- en bediendenstatuut moet er meer vooruitgang zijn voor arbeiders en minder achteruitgang voor bedienden.

Niet gevraagd

"Het akkoord vormt nochtans een goed evenwicht tussen syndicale en patronale punten", zegt Bart Buysse van het VBO, dat achter de integrale uitvoering van het IPA staat. "Alle leden van de Groep van 10, werkgevers én vakbonden, hebben het ondertekend. De premier, de voorzitter van de Nationale Arbeidsraad, heel wat academici, arbeidsmarktspecialisten en journalisten hebben het ontwerp geprezen. Toch keurden twee vakbonden het niet goed."

Dat er ook rond het bemiddelingsvoorstel van de regering geen akkoord mogelijk was, begrijpt het VBO niet. "Men gaat voorbij aan de loonopslag van 4,2 procent (de indexering plus 0,3 procent daarbovenop in 2012, red.), aan de welvaartsvastheid van de sociale uitkeringen, de vooruitgang in de ontslagbescherming van arbeiders en aan de verlenging van enkele brugpensioenstelsels."

Bij het ACV kreeg het IPA een meerderheid van bijna 68 procent achter zich. "We gaan niet manifesteren tegen iets wat we bij meerderheid goedgekeurd hebben. ABVV en ACLVB hebben ons ook nooit gevraagd om mee te doen", aldus Marc Leemans van het ACV. "Maar”, zo geeft hij toe, "zelfs als die vraag er was gekomen, hadden we wellicht toch dezelfde houding aangenomen."

(mo)

3 maart 2011

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook