Collega's
Vorige

1 van 599

Volgende
Volgend artikel:

Te warm of te koud? Temperatuur op kantoor twistpunt onder collega’s

‘Vriendschappen op werkvloer helpen om te gaan met stijgende werkdruk’

“Zelfs al draai ik maar een weekend per maand mee, toch voelt het als thuiskomen.” (Jef Geuens, verpleegkundige)
Dat de hoge werkdruk zwaar weegt op verpleegkundigen, verscheen afgelopen week nog uitvoerig in de media. Maar samen patiënten verzorgen, creëert een hechte band. Dat blijkt uit een onderzoek dat medisch rekruteringskantoor Express Medical met de steun van twee grote ziekenhuizen, waaronder GZA in Antwerpen, liet uitvoeren. Negen op de tien verpleegkundigen zijn tevreden over hun relatie met collega’s.

Dat is nodig want uit het onderzoek, waarbij 847 verpleegkundigen werden ondervraagd, blijkt dat de algemene tevredenheid is gedaald. De ondervraagde verpleegkundigen geven zichzelf een gemiddelde tevredenheidsscore van 7,1. In 2017 was dat nog 7,5. Negen op de tien verpleegkundigen zeggen ook dat de werkdruk gestegen is.

Aan de andere kant blijkt dat de collegialiteit bij verpleegkundigen bijzonder groot is. Zestig procent geeft aan dat hij of zij echt op collega’s kan rekenen en de helft zegt dat iedereen een tandje bijsteekt als er onverwacht iemand wegvalt. Een op de drie zegt dat hij of zij zelfs met persoonlijke problemen bij collega’s terecht kan.

Kracht van een team

“In een context van verandering, digitalisering en reorganisatie die in alle organisaties aanwezig is, heeft de zorg een belangrijke troef: de kracht van het team en de goeie relaties met collega’s, die een zeer sterke factor kunnen zijn om een organisatie door die veranderingen te loodsen. Het helpt hen om te gaan met de stijgende werkdruk“, zegt Pascale Vanrillaer, general manager van Express Medical.

Dat beaamt Jef Geuens (40) uit Edegem. Naast zijn job als docent in het Hoger Beroepsonderwijs (HBO) Verpleegkunde in Mechelen doet hij geregeld interimopdrachten voor GZA. “Om bij te blijven, ga ik via Express Medical een weekend per maand aan de slag in het ziekenhuis. Ik probeer altijd op dezelfde diensten te staan omdat dit een band creëert. Zo spring ik vaak bij op de dienst oncologie in de campus Sint-Augustinus. Ik kom er al jaren en weet dat ik er in een bijzonder hecht team terecht kom. Het voelt als thuiskomen, zelfs al kom ik er maar een weekend per maand meedraaien. Dat maakt dat het fijn blijft om die weekends te werken hoewel de werkdruk is toegenomen. Het is druk, maar ik doe het nog altijd even graag”, getuigt hij.

Administratieve last

“Ik kan wel niet anders dan vaststellen dat de afgelopen tien jaar de werkdruk serieus is gestegen. Onder meer door allerhande hervormingen zoals op vlak van accreditaties. Daardoor is er een serieuze administratieve last bijgekomen”, bevestigt hij de resultaten uit het onderzoek. Alle bevraagde verpleegkundigen geven aan last te hebben van stress. Die stress ervaren ze vooral door de hoge werkdruk (43%), administratieve verplichtingen (14%) en de druk om het werk goed te willen doen (13%). Negen op de tien verpleegkundigen zeggen bovendien dat de werkdruk groter geworden is dan bij de start van hun carrière.

Dankbaarheid

Choi Ying Shek (30) uit Antwerpen heeft het aan de andere kant ook over de grote dankbaarheid die ze vanuit de teams telkens weer ervaart en die haar veel voldoening geeft. Zij combineert interimopdrachten via Express Medical met haar studies biochemie.

“Een aantal jaren geleden ben ik afgestudeerd als verpleegkundige (in de psychiatrie), maar ik besloot nog voort te studeren. Via interimopdrachten kan ik beide goed combineren. Ik probeer zoveel mogelijk op dezelfde diensten te staan, vaak in de campus Sint-Augustinus of Sint-Vincentius. Telkens merk ik dat de teams heel dankbaar zijn dat je hen komt helpen. Je weet dat het druk gaat zijn, maar de hechte band zorgt ervoor dat ik met veel goesting ga. Als ik bijvoorbeeld een lesvrije week heb, probeer ik dan ook een volledige week mee te draaien. Je weet vooraf ook waaraan je je kan verwachten. Als het razend druk is, zijn ze daar heel open over. Daar worden geen doekjes om gewonden.”

(br) 

25 mei 2018
Anderen bekeken ook