What matters to you-dag in zorgsector op 6 juni
Op 6 juni houdt de zorgsector in ons land zijn tweede ‘What matters to you’-dag.
Dat is nodig want uit het onderzoek, waarbij 847 verpleegkundigen werden ondervraagd, blijkt dat de algemene tevredenheid is gedaald. De ondervraagde verpleegkundigen geven zichzelf een gemiddelde tevredenheidsscore van 7,1. In 2017 was dat nog 7,5. Negen op de tien verpleegkundigen zeggen ook dat de werkdruk gestegen is.
Aan de andere kant blijkt dat de collegialiteit bij verpleegkundigen bijzonder groot is. Zestig procent geeft aan dat hij of zij echt op collega’s kan rekenen en de helft zegt dat iedereen een tandje bijsteekt als er onverwacht iemand wegvalt. Een op de drie zegt dat hij of zij zelfs met persoonlijke problemen bij collega’s terecht kan.
“In een context van verandering, digitalisering en reorganisatie die in alle organisaties aanwezig is, heeft de zorg een belangrijke troef: de kracht van het team en de goeie relaties met collega’s, die een zeer sterke factor kunnen zijn om een organisatie door die veranderingen te loodsen. Het helpt hen om te gaan met de stijgende werkdruk“, zegt Pascale Vanrillaer, general manager van Express Medical.
Dat beaamt Jef Geuens (40) uit Edegem. Naast zijn job als docent in het Hoger Beroepsonderwijs (HBO) Verpleegkunde in Mechelen doet hij geregeld interimopdrachten voor GZA. “Om bij te blijven, ga ik via Express Medical een weekend per maand aan de slag in het ziekenhuis. Ik probeer altijd op dezelfde diensten te staan omdat dit een band creëert. Zo spring ik vaak bij op de dienst oncologie in de campus Sint-Augustinus. Ik kom er al jaren en weet dat ik er in een bijzonder hecht team terecht kom. Het voelt als thuiskomen, zelfs al kom ik er maar een weekend per maand meedraaien. Dat maakt dat het fijn blijft om die weekends te werken hoewel de werkdruk is toegenomen. Het is druk, maar ik doe het nog altijd even graag”, getuigt hij.
“Ik kan wel niet anders dan vaststellen dat de afgelopen tien jaar de werkdruk serieus is gestegen. Onder meer door allerhande hervormingen zoals op vlak van accreditaties. Daardoor is er een serieuze administratieve last bijgekomen”, bevestigt hij de resultaten uit het onderzoek. Alle bevraagde verpleegkundigen geven aan last te hebben van stress. Die stress ervaren ze vooral door de hoge werkdruk (43%), administratieve verplichtingen (14%) en de druk om het werk goed te willen doen (13%). Negen op de tien verpleegkundigen zeggen bovendien dat de werkdruk groter geworden is dan bij de start van hun carrière.
Choi Ying Shek (30) uit Antwerpen heeft het aan de andere kant ook over de grote dankbaarheid die ze vanuit de teams telkens weer ervaart en die haar veel voldoening geeft. Zij combineert interimopdrachten via Express Medical met haar studies biochemie.
“Een aantal jaren geleden ben ik afgestudeerd als verpleegkundige (in de psychiatrie), maar ik besloot nog voort te studeren. Via interimopdrachten kan ik beide goed combineren. Ik probeer zoveel mogelijk op dezelfde diensten te staan, vaak in de campus Sint-Augustinus of Sint-Vincentius. Telkens merk ik dat de teams heel dankbaar zijn dat je hen komt helpen. Je weet dat het druk gaat zijn, maar de hechte band zorgt ervoor dat ik met veel goesting ga. Als ik bijvoorbeeld een lesvrije week heb, probeer ik dan ook een volledige week mee te draaien. Je weet vooraf ook waaraan je je kan verwachten. Als het razend druk is, zijn ze daar heel open over. Daar worden geen doekjes om gewonden.”
(br)
25 mei 2018Op 6 juni houdt de zorgsector in ons land zijn tweede ‘What matters to you’-dag.
“Was beweging een pil, dan zou elke dokter hem voorschrijven”, kopte de Britse krant The Guardian begin deze maand.
AZ Zeno in Knokke-Heist schuift het aparte karakter van zijn gebouw naar voren als troef voor zowel patiënten als medewerkers.
Is het bijzonder stresserend om te werken op spoed of een intensieve zorgafdeling? Met die vraag trokken we naar UZ Leuven.
Alsof het probleem om goede verpleegkundigen te vinden al niet groot genoeg is, zit de hele zorgsector volgend jaar met de handen in het haar.
Zowel voor internationale wedstrijden als voor de Belgische competitie worden voetbalscheidsrechters steeds beter betaald...
In België ben je qua loon sowieso verzekerd van minstens 1.955 euro bruto voor een 38-urige werkweek. Een pak meer dan het Europees gemiddelde, zo blijkt!
Asmita werkt sinds juni 2021 als softwareontwikkelaar en analist bij ICTS, de centrale IT dienst van KU Leuven.
Expert Stephen Fournier legt uit wat de functie inhoudt, hoeveel je kunt verdienen en wat de doorgroeimogelijkheden zijn.