Gelukkig op je werk in 7 stappen
Het grootste deel van de dag ben je aan het werk. Omdat je je geluk – ook op het werk – in eigen handen hebt, krijg je van ons 7 tips cadeau!
Het klopt dat het fijn zou zijn als bedrijven meer zouden investeren in coachende vaardigheden van leidinggevenden. Hoe kunnen ze beter omgaan met ambities, teleurstelling, stress en strakke deadlines van medewerkers? Het zou ook fijn zijn als bedrijven meer investeren in persoonlijke ontwikkeling, meer rekening houden met persoonlijke voorkeuren, enzovoort. Maar dat is niet altijd het geval … of is soms niet toereikend.
Wat kan je zelf doen om geen ontevreden werknemer te worden? Of beter nog: hoe kan je je eigen ontevredenheid ombuigen? We vroegen het aan Zelfvertrouwencoach Inge Ketels ...
“We zijn vaak geneigd om te kijken naar wat er niet is, naar wat er ontbreekt, naar wat niet optimaal is. Het gras lijkt meestal groener aan de andere kant”, steekt Ketels van wal. “Maar soms zit de ontevredenheid aan de binnenkant: twijfel over jezelf, onzekerheid, de vraag of je het wel goed doet. Dat kan aan je vreten. Zozeer dat je sceptisch bent of de job wel bij je past.”
Ketels: “In zekere zin is ontevredenheid normaal. Het komt voort uit onze kijk op de zaak. En doorgaans hebben we te weinig geleerd onze aandacht te richten op wat wél goed is, wat ons wél bevalt of aanspreekt.”
1. Spoor je innerlijk patroon van ontevredenheid op
Wees jezelf bewust van het feit dat je om de 3 jaar bijvoorbeeld in eenzelfde patroon van gedachten terechtkomt: je vindt dat je te weinig verdient, dat je werk plots niet voldoende boeiend meer is, en je wordt boos of gefrustreerd, enzovoort.
2. Erken dat dit patroon je niet (echt) verder brengt
We gaan ervan uit dat ontevredenheid een motiverende factor is, nodig om stappen te zetten. Nochtans levert het meer op om nieuwe stappen te zetten vanuit een streven naar meer zingeving en voldoening, eerder dan vanuit een tegenbeweging weg van een niet comfortabele of ontevreden toestand.
3. Waardeer je huidige job beter
Waarom heb je initieel voor deze job gekozen? Wat wou je leren? En wat brengt het je op? Een dak boven je hoofd, bijvoorbeeld. Of leuke collega’s die je werk ondersteunen, of een degelijk loon op het einde van de maand ...
Zelfs als je ontevredenheid je stappen doet zetten richting een andere job, mag je de positieve zaken aan je huidige job niet uit het oog verliezen. Waardeer deze zaken ook, want je zal zien: je zal je beter voelen en bijgevolg meer stralen bij het solliciteren, wat de overstap een stuk makkelijker zal doen verlopen.
Bovendien: iedereen kent toch dat grapje dat het gras groener is aan de overkant door alle ‘shit’ (mest, nvdr.) en dus problemen die er zijn. Geloof ons, overal is het wat.
4. Je blik op de zaak bepaalt je ervaring
Vanuit een vervelende vroegere werksituatie heb je mogelijk (negatieve) conclusies getrokken die je huidige zoektocht kleuren. ‘Ik ga niet vinden wat ik wil’, bijvoorbeeld. Wel, de kans op zo’n ‘selffulfilling prophecy’ of zichzelf waarmakende voorspelling is vrij reëel, dus pas op wat je denkt! Leer je eigen gedachten tegen het licht te houden en zo je eigen toekomst positief te sturen. Bedenk eens wat je allemaal kan bereiken als je wél vindt waar je naar op zoek bent.
5. Als je van job verandert, neem je jezelf mee, dus ook je gebruikelijke patronen
Wedden dat je dezelfde probleemsituatie binnen de kortste keren opnieuw meemaakt? Is dat het geval dan is het misschien wel interessant om daar eens uitgebreid bij stil te staan. Wat hulp hierbij, in de vorm van training of coaching, kan je sneller brengen bij wat je echt wil.
6. Een positieve kijk helpt
Tot zolang je deze job hebt, kan je er ook voor kiezen om naar de meest positieve punten te kijken. Zo voel je je beter en kan je met meer plezier je werk doen.
7. Bepaal wat de situatie ‘beter’ zou kunnen maken
Neem daarin vooral je eigen verantwoordelijkheid. Wat kan jij doen om het nog beter te maken? Wanneer wordt het nog boeiender?
8. Neem actie!
Kies een punt - of liefst zelfs meerdere punten uit deze lijst - en pas het ook daadwerkelijk toe. Hou vol! Het resultaat mag er ongetwijfeld zijn.
Ketels: “Ik realiseerde me zo bij een opdrachtgever dat ik er ontevreden werd. Ik besloot alles te waarderen wat ik kon waarderen. De hulp van collega’s, de mooi uitgeruste infrastructuur, het op tijd betaalde bedrag, wat ik er kon betekenen voor de mensen waar ik mee werkte, enzovoort. Het verschil in mijn beleving was zoals dag en nacht. Ik kon het allemaal ineens veel meer appreciëren en voelde me dankbaar voor de kansen die ik er kreeg. Het voelde veel lichter en prettiger aan.”
(ik)
Ben je toe aan een toolbox om meer sturing te geven aan je innerlijk en zo aan je leven? Om je persoonlijke kracht volledig te ervaren en in te kunnen zetten? Meer tevredenheid te ervaren?
Mogelijk is het traject Innerlijk Leiderschap of de training Zelfvertrouwen en assertiviteit iets voor jou! Zie www.bureaustroom.be/agenda.
Heb je als organisatie nog ruimte in je opleidingsbudget? Deze trainingen worden op maat uitgewerkt voor je organisatie.
Inge Ketels is Zelfvertrouwencoach. Ze helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, durven niet echt, willen meer uit zichzelf of hun leven halen en weten niet hoe. Inge helpt uit jezelf te halen wat er in zit en maximaal te leven vanuit innerlijk leiderschap, zelfvertrouwen en flow.
Kennismaken? Schrijf je in voor inspirerende artikels en ontvang een e-book ‘test je innerlijk leiderschap’ in je mailbox! Vul je naam en e-mail in op www.bureaustroom.be (homepage rechtsboven, artikels-inschrijven).
Het grootste deel van de dag ben je aan het werk. Omdat je je geluk – ook op het werk – in eigen handen hebt, krijg je van ons 7 tips cadeau!
Voor wie de eerste lentezon niet genoeg is om vrolijk door het leven te dartelen, hebben we enkele tips om terug lekker in z’n vel te zitten.
‘We werken keihard om die éne promotie binnen te halen en we geloven dat alles dan beter wordt. Niet dus’
Blijft je hoofd ook maar malen en malen? Dat betekent dat je te veel denkt als een oermens. Met deze eenvoudige tips krijgt je zelfvertrouwen een boost.
Nu de laatste zomerzon verdwenen is, is het al werken wat de klok slaat. De grote vakantie is definitief achter de rug. Maar: werk maakt ons gelukkiger.
Alfavrouwen, dat zijn meer dominante vrouwen die een 'mannelijke' aanpak voorstaan, verdienen gemiddeld 4 procent meer dan hun 'passievere' collega's.
Wanneer jouw job je een gelukkig gevoel geeft, mag je van geluk spreken: je behoort dan tot de 'happy few' die zich oprecht goed voelen op hun werk.
Rik vertelt over de jobdagen van FOD Financiën: “De perfecte manier om de diverse functies en de sfeer te ontdekken”
Wie bij het Wit-Gele Kruis aan de slag gaat, wil vaak nooit meer iets anders. Kaat, Kathleen en Marlies schetsen waarom ze al heel wat jaren bij deze zorgorganisatie werken en vooral… waarom ze er ook dolgraag willen blijven.