Na een burn-out weer aan de slag: wanneer en hoe?
Om terug aan het werk te gaan na een burn-out, heb je een officiële toelating nodig van een arts. Maar hoe bereid je je voor op een geslaagde reïntegratie?
Wie met een burn-out kampt is niet enkel moe maar voelt zich compleet uitgeput. ’s Nachts slapen lukt niet omdat je constant piekert. Je zelfvertrouwen zakt tot onder het vriespunt en je maakt vaker fouten. Dat voelt dan weer als grandioos falen. Wil je een burn-out voorkomen? Pas dan de COMET-methode toe. Het is helemaal niet moeilijk en de resultaten zijn erg positief.
COMET staat voor Competitive Memory Training. De basis van deze anti-stress-methode bestaat uit het verdrijven van een negatief zelfbeeld door positieve herinneringen op te roepen. Dat biedt immers tegenwicht waardoor de spanning afneemt.
Psychologen passen deze methode vaak toe bij mensen met een negatief zelfbeeld maar de COMET-methode werkt ook prima bij burn-out-symptomen. Door positieve beelden op te roepen krijg je niet enkel een andere visie op het probleem, je krijgt ook het gevoel dat je het beter kunt tackelen.
COMET gaat verder dan positief denken. Het gaat voornamelijk om het visualiseren van eigen positieve herinneringen.
Hou een aantal werkgerelateerde positieve herinneringen bij in een notitieboekje. Voel je een moment van stress opborrelen? Roep dan even zo’n positieve herinnering op. Op die manier betrek je de stress niet op jezelf. De herinnering slaat immers op een positief moment dat je zelf hebt ervaren.
(em)
5 januari 2017Om terug aan het werk te gaan na een burn-out, heb je een officiële toelating nodig van een arts. Maar hoe bereid je je voor op een geslaagde reïntegratie?
Burn-out valt niet te onderschatten, maar toch wordt er nog weinig aan gedaan om het te voorkomen. Zo blijkt uit een online test van Psy@Work op Jobat.be.
Vroeger bestond een burn-out gewoon niet. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?
Stressgerelateerde aandoeningen zoals burn-out zijn de beroepsziekte van de 21ste eeuw: bijna één op drie afwezigheden wordt erdoor veroorzaakt.
Een burn-out iets voor oudere werknemers? Door de hoge snelheid van onze economie is de kans groot dat je in het begin al een klop van de hamer krijgt ...
Tegen burn-out lijkt geen kruid gewassen. 3 auteurs – een (psycho)therapeute, een journalist en een procesbegeleider – schreven er een boek over.
Kan je werkgever bijdragen in de kosten voor de laadpaal en het opladen van je bedrijfswagen?
We zetten enkele tips voor (nieuwe) boeken op een rijtje. Die hebben naar goede gewoonte met werk te maken, al wil die link weleens vervagen...
Door de hoge brandstofprijzen zoeken veel pendelaars een alternatieve of goedkopere manier om op het werk te geraken. Dit zijn de voordelen van carpooling.