Vlaming heeft meer pensioenzorgen dan Waal
Terwijl vooral de Belg onder de taalgrens vertrouwt op het huidige pensioensysteem, maakt de Vlaming zich op voor hervormingen. Vlaanderen legt ook heel wat meer opzij voor later dan Wallonië.
Hoe ouder we zijn, hoe minder we ervan overtuigd zijn - of hoe minder leuk we het vooruitzicht vinden - dat onze loopbaan met een paar jaar verlengd wordt. Van de vijftigplussers meent, in tegenstelling tot de vele twintigers, 61 procent dat de pensioenleeftijd de komende jaren zal stijgen. Net zoveel vijftigers zeggen ook nog altijd vroeger te willen stoppen met werken.
Die laatste overtuiging delen ook twintigers en dertigers met de generatie die hen voorgaat. Ook al beseffen ze dat langer werken onvermijdelijk wordt, toch zien 7 op de 10 dertigers en veertigers zich vroeger dan de pensioengerechtigde leeftijd stoppen met werken. Dat hoge cijfer vinden we waarschijnlijk niet toevallig terug in de groep werknemers die het hardst aan hun loopbaan werken. Van de twintigers ziet 57 procent werken tot zijn 65ste niet zitten.
Heel wat jongeren twijfelen of ze de ratrace die hun carrière is, lang zullen kunnen volhouden. Amper een derde denkt later nog voldoende fit en gezond te zijn om het tot zijn 65ste uit te zingen. Dat verandert eens werknemers de kaap van 50 jaar ronden. Vanaf die leeftijd voelen er (iets) meer werknemers zich toch nog voldoende kwiek (37 procent). Al neemt het verlangen naar een rustiger leven toe met de leeftijd. Niet verwonderlijk dus dat vooral kortere en meer flexibele werktijden kunnen overtuigen om toch langer aan de slag te blijven.
Een vijftiger op twee is ervan overtuigd dat hij na zijn 60ste dezelfde job kan blijven uitoefenen. Van de twintigers en dertigers acht amper een derde dat mogelijk. Beschouwen deze jongeren hun oudere collega’s dan als passé? Bij meer dan vier op de tien vijftigplussers is dat een vaak voorkomende perceptie. Van de twintigers zelf zegt slechts een vijfde dat ze oudere werknemers als afgeschreven zien.
Ook al willen we heel graag vroeg stoppen met werken, toch is een derde van de bevraagde werknemers van plan om zo laat mogelijk met pensioen te gaan. Een idee dat vooral bij twintigers en vijftigers leeft. Voor die laatste spelen vooral de financiële gevolgen van het pensioen mee in die beslissing.
Oudere werknemers leggen dan ook veel meer dan jongeren financiële reserves aan voor hun oude dag. Driekwart van de vijftigplussers doet aan individueel pensioensparen. Een derde spaart zelfs zonder dat daar fiscale stimulansen tegenover staan. Ze investeren in kunst of in aandelen in functie van hun pensioen.
Maar ook jongeren leggen een pensioenpotje aan. Bijna een op de twee 18- tot 29-jarigen doet aan individueel pensioensparen.
(ks)
18 juni 2010Terwijl vooral de Belg onder de taalgrens vertrouwt op het huidige pensioensysteem, maakt de Vlaming zich op voor hervormingen. Vlaanderen legt ook heel wat meer opzij voor later dan Wallonië.
In elk verkiezingsprogramma stonden maatregelen om langer werken aan te moedigen. Maar hoe doeltreffend zijn die? Wij vroegen het aan Fons Leroy (VDAB) en Jan Denys (Randstad).
Langer, maar anders en beter. Zo moeten onze carrières er gaan uitzien. Of ziet u zichzelf 45 jaar lang in dezelfde job aan hetzelfde tempo werken? De arbeidsmarkt moet zich fundamenteel hertekenen. Daar zijn Fons Leroy (VDAB) en Jan Denys (Randstad) van overtuigd. Maar hoe?
Tot 31 mei geven meer dan 100 jonge medewerkers van chemie- en life sciencesbedrijven gastlessen. Zij doen dat in de eerste graad van het middelbaar onderwijs.
Je wil een centje bijverdienen terwijl je aan het studeren bent. Hoeveel mag je verdienen zonder dat je belastingen of sociale bijdragen moet betalen?
Tijdens je dagelijkse pendeltocht nog snel wat mailtjes versturen en deelnemen aan een online meeting: is dat wel zo verstandig? Hoe zit het dan met je privacy?
Ouders met kinderen ten laste moeten minder belastingen betalen. Als de kinderen een studentenjob doen en te veel verdienen, zijn ze niet meer ten laste.
Referenties zijn vaak een verplicht nummertje in sollicitatieland. Veel werkgevers verwachten namen op een cv, of ze er ook iets mee aanvangen is iets anders...
De sector van bank en verzekeringen is de sector waar het geld zit. Maar vertaalt zich dat ook in riante lonen voor wie hierin aan de slag is?