Hoe je werkomgeving je gezondheid bepaalt
Je werkplek heeft een flinke impact op je welzijn. Maar je kan die werksetting voor een groot stuk zélf vormgeven om je gezondheid in eigen handen te nemen.
De conclusies komen voort uit een onderzoek van HR-dienstverlener Securex en professor emeritus Hans De Witte, op basis van de Burnout Assessment Tool van KU Leuven.
In bijna de helft van de burn-out-risicogevallen (13,6%), meer dan een half miljoen mensen dus, gaat het om werknemers die zich in de ‘rode zone’ bevinden. Zij staan op de rand van een burn-out. Nog eens 14,7% zit in de ‘oranje zone’. Zij hebben een verhoogd risico op burn-outklachten.
Bijna een op de drie Belgische arbeiders (32,9%) bevindt zich in de risicozone van een burn-out. Bij de Belgische bedienden is dat een op de vier (25,5%). Daarnaast valt ook op dat vooral dertigers en jonge vijftigers een groter risico op burn-out lopen.
Lees ook: Hoe verschilt een burn-on van een burn-out, en wat kan je ertegen doen?
Er zijn vier kernsymptomen die een burn-out typeren:
Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
(William Visterin) – Bron: Go for happy! Magazine
6 november 2024Je werkplek heeft een flinke impact op je welzijn. Maar je kan die werksetting voor een groot stuk zélf vormgeven om je gezondheid in eigen handen te nemen.
Niet enkel leidinggevende functies staan in de top 10 van arbeiders met het hoogste gemiddelde loon. Ook jobs zoals isoleerder en boormeester duiken op ...
Ellen Bral vertelt hoe haar burn-out een keerpunt was voor haarzelf, en in zekere mate ook voor haar werkgever.
Omdat voorkomen beter is dan genezen, zoomen we in op gezonde eetgewoontes die je kunnen helpen om de burn-out buiten de deur te houden.
Wanneer de gemoederen hoog oplopen, kunnen frustraties op de werkvloer escaleren. Je grijpt dus beter op tijd in, vóór de bom ontploft...
Ben jij ook benieuwd wat het verschil is tussen een arbeider en een bediende? Kom het hier te weten.
Ooit al van een burn-on gehoord? De kans is groot van niet, want deze aandoening blijft een onderbelicht probleem. Wat is het en wat kan je ertegen doen?
Dat een hybride werkregime voor een beter evenwicht tussen werk en privé kan zorgen, wisten we al langer. Maar kan het ook het risico op een burn-out verlagen?
Wat houdt burn-out precies in? Hoe ontstaat het? En vooral: hoe kan je dat voorkomen?