Heb je nog recht op een woon-werkvergoeding als je (vooral) thuiswerkt?
In heel wat gevallen betaalt je werkgever jou een vergoeding voor je woon-werkverkeer. Maar wat als je (vooral) van thuis uit werkt?
Wie gebruikt maakt van het openbaar vervoer moet een tussenkomst van de werkgever ontvangen. Veel sectoren hebben een eigen regeling uitgewerkt via een cao, waardoor het bedrag van de tussenkomst varieert naargelang de sector waarin je werkt.
Meestal wordt een percentage van de werkelijke kostprijs van het ticket of het abonnement terugbetaald. Normaal betaal jij je vervoerskosten en krijg je nadien een bedrag teruggestort, al kan je werkgever ook een overeenkomst hebben met de NMBS (de zogenaamde ‘derdebetalersregeling’) waardoor je niet zelf de volledige prijs van je abonnement moet betalen, maar enkel het gedeelte dat je zelf ten laste moet nemen.
Extra: Wordt mijn woon-werkverkeer vergoed?
Wie met privévervoer naar het werk reist, heeft niet altijd recht op een tussenkomst. Het is mogelijk dat jouw werkgever behoort tot een bepaalde sector, of binnen zijn eigen onderneming regels heeft uitgewerkt, waardoor je toch recht hebt op een tussenkomst.
Wie te voet naar het werk gaat, heeft geen recht op een vergoeding voor woon-werkverkeer. Er wordt aangenomen dat er geen kosten verbonden zijn aan deze verplaatsing.
Fiets of auto: hoe ga jij naar je werk?
Interessant om weten is ook dat de bedragen die men ontvangt voor verplaatsingen met het openbaar vervoer en de fiets volledig fiscaal zijn vrijgesteld.
Voorwaarde is wel dat men in de personenbelasting geen werkelijke kosten gaat bewijzen, en bij een verplaatsing met de fiets men niet meer ontvangt dan 0,35 euro/km (voor aanslagjaar 2025). Verder moet je ook rekening houden met een plafond van 3.500 euro per jaar voor de fiscale vrijstelling van de fietsvergoeding. Ook wie gebruik maakt van privévervoer betaalt vanaf een welbepaald bedrag wél belastingen; voor het inkomstenjaar 2023 (aanslagjaar 2024) is dit vastgelegd op 470 euro.
CHECK: Steeds meer Belgen fietsen betaald naar het werk
Tot slot kunnen werknemers die voor beroepsverplaatsingen tijdens de werkdag in opdracht van de werkgever gebruik maken van een eigen vervoermiddel, onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een terugbetaling van de gemaakte kosten.
Dat bedrag kan een vergoeding zijn die overeenstemt met de werkelijke kosten, maar kan ook een forfaitair bedrag zijn. In dat geval kennen werkgevers vaak de forfaitaire kilometervergoeding toe.
Lees ook: Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?15 januari 2024
In heel wat gevallen betaalt je werkgever jou een vergoeding voor je woon-werkverkeer. Maar wat als je (vooral) van thuis uit werkt?
Meer dan 1 op 10 werknemers (13%) neemt geregeld de fiets voor zijn woon-werkverkeer. Dat is meer dan dubbel zo veel als 5 jaar geleden!
Of je belastingen moet betalen op je reiskostenvergoeding, hangt af van je keuze van transport, van en naar het werk ...
Of je nu fietst, rijdt of het openbaar vervoer neemt, je werkgever komt bijna altijd voor een deel tussen in je pendelkosten. Welke voorwaarden zijn er?
De cijfers spreken voor zich: sinds de introductie in 2019 wordt het mobiliteitsbudget steeds populairder bij werknemers en werkgevers...
De fiets rukt op in het loonpakket van veel medewerkers. En dan zijn er ook nog fietsvergoedingen. Die zijn intussen zelfs verplicht.
De fiets is populairder dan ooit. Niet alleen om in het weekend een tochtje door de velden of langs het kanaal te maken, maar ook om naar kantoor te rijden.
Dana en Stijn zetten op een rijtje wat jij mag verwachten als je solliciteert voor een knelpuntberoep* bij Infrabel.
Hoe ga je om met werknemers die kanker hebben (gehad)? Binnen BNP Paribas Fortis loopt het project CANcer & WORK.