Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

Slecht nieuws breng je in 4 stappen

Volop doorgroeimogelijkheden voor laboranten

Lien Verhaeghe
“Ik ben terug actief in het labo, maar dan als leidinggevende.” (Lien Verhaeghe, werkzaam bij Greenyard)
Het verhaal van Lien Verhaeghe (31) bewijst dat er een mooie toekomst weggelegd is voor bachelor laboranten. Tien jaar geleden startte ze als medewerker in het labo afdeling productie bij Greenyard uit Westrozebeke. Na enkele interne promoties belandde Lien terug op deze afdeling, waar ze nu kwaliteitsverantwoordelijke is en leiding geeft over haar team.

Greenyard is wereldwijd marktleider op het gebied van verse, diepgevroren en verwerkte groenten en fruit, bloemen en planten. In Westrozebeke worden voornamelijk groenten verwerkt, zoals meer spinazie, erwten, wortelen, prei en aubergines.

“Na mijn opleiding agro/biotechnologie zocht ik eigenlijk een job met de focus op de dierensector. Omdat het niet zo evident was om daarin een baan te vinden, verlegde ik mijn doelen en koos ik in 2008 voor een job bij Pinguin, later overgenomen door Greenyard”, vertelt Lien Verhaeghe.

Als laborant productie kreeg Lien een uitgebreid takenpakket, met als hoofdtaak visuele en organoleptische kwaliteitscontrole volgens specificatie met de daaropvolgende communicatie naar de werkvloer. “Andere taken waren onder meer droge stof bepalingen, nitraat- en nitrietbepalingen, pH metingen, temperatuurcontroles, staalnames voor diverse doelen, interne audits, enzovoort”, vertelt ze. “In feite kwam het er op neer om een zo constant mogelijk kwaliteitsproduct af te leveren.”

Nieuwe kansen

Na drie en een half jaar kreeg Lien een nieuwe kans bij Greenyard en groeide ze door tot assistent productiemanager in de vestiging van Langemark waar diepvriesmaaltijden worden geproduceerd. “Ik werd gevraagd voor deze functie en ging er graag op in omdat ik het als een nieuwe uitdaging zag. Ik was er niet langer actief in een labo, maar focuste onder andere op het behalen van kpi’s (key performance indicators of prestatieindicatoren, nvdr) en efficiëntieverbetering in de productie.”

Leidinggevende

Nog twee jaar later maakte Lien weer een ommezwaai in haar carrière en werd ze productiemanager bij de afdeling Sauzen & Soepen, gemaakt uit diepvriesgroenten. “In juli 2017 kwam de functie van kwaliteitsverantwoordelijke vrij op de afdeling productie waar ik ooit was gestart. Ik ben dus terug actief in het labo in een kwaliteitsfunctie maar dan als leidinggevende.”

Haar ervaringen op verschillende afdelingen gaven Lien een stevige basis. “Ik kreeg een goede achtergrond op diverse vlakken, waaronder ook aan- en verkoop. Dat is van onschatbare waarde in mijn huidige functie.”

Eerst intern zoeken

Lien geeft aan gecharmeerd te zijn door de aanpak en strategie van rekrutering bij Greenyard. “Bij een openstaande vacature wordt er in eerste instantie in eigen huis gezocht op alle afdelingen. Het gaat er niet zozeer om medewerkers weg te ‘plukken’ uit een afdeling, maar wel om mensen kansen te geven”, stelt ze.

“Momenteel zoeken we een laborant op de afdeling verpakking en een laborant voor de nachtploeg. Mochten we intern niemand vinden, dan spreken we externe partners aan.”

Variatie

Voor Lien zijn variatie en teamwork de sleutels voor een geslaagde jobinhoud. Iedere dag weer zijn er voldoende uitdagingen. Het maakt Lien, naar eigen zeggen, gelukkig om samen naar oplossingen te zoeken. “In een groot bedrijf als Greenyard heeft het geen zin om op eigen houtje het warm water uit te vinden. Samenwerken is een ploegsport. Ik ben zeer tevreden met mijn huidige functie, met mijn diploma van laborant agro/biotechnologie wil ik het maximale halen uit mijn loopbaan”, besluit ze.

“Als laborant is masterdiploma soms eerder een beperking”

Laboranten zijn gegeerd op de arbeidsmarkt in diverse sectoren: petrochemie, voeding, biotechnologie, onafhankelijke testlaboratoria, farmaceutische industrie, klinische labo’s en ziekenhuizen. Het meest gevraagd voor vele functies is een Professionele Bachelor Chemie. Bij deze Bachelor zijn er verschillende keuzerichtingen, waaronder de optie chemie, procestechnologie, biochemie/biotechnologie”, vertelt Ilse Gyselinck, Country Manager bij Lab Support. Hun recruiters hebben zelf een chemische achtergrond en jaren labo-ervaring.

Volgens Ilse Ghyselinck worden Professionele Bachelors vaak gestimuleerd om nog een bijkomend Masterdiploma te behalen: “Om als laborant te werken, is een Masterdiploma soms eerder een beperking. De meeste bedrijven vrezen dat Masters op langere termijn niet als laborant willen blijven werken.”

(bv) 

26 september 2018
Anderen bekeken ook