Bore-out: Wat als je job je gaat vervelen?
Wim Hermans werkte als recruiter op de personeelsdienst van de Leuvense universiteit. Tot hij te kampen kreeg met een zware bore-out.
Mensura – specialist in preventie, veiligheid en gezondheid op het werk – heeft meer dan 200 HR-professionals van bedrijven met meer dan 100 medewerkers ondervraagd over de re-integratie van langdurig zieke werknemers. Wat blijkt? Contact houden met langdurig zieke collega’s tijdens hun afwezigheid loont. Het beperkt immers het risico op een fade-out. Dat is een proces waarbij afwezige medewerkers geleidelijk uit beeld verdwijnen en uiteindelijk niet meer terugkeren. Om een fade-out te voorkomen is het vooral belangrijk dat leidinggevenden persoonlijk contact blijft houden.
Ziekteverzuim van lange duur is een groot probleem voor bedrijven. Ongeveer 56% van de ondernemingen met meer dan 100 werknemers kampt jaarlijks met meer dan 10 medewerkers die langer dan één maand aan huis gekluisterd zijn. Bovendien is 65% van de langdurig afwezige medewerkers meer dan 3 maanden afwezig. Slechts 19% van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat alle medewerkers terugkeren naar hun job na het ziekteverlof. Ook opmerkelijk: meer dan 1 op 2 HR-professionals geeft aan dat ziekteverzuim nog altijd in de lift zit. De kans stijgt zelfs bij ondernemingen die al met een hoge langdurige afwezigheid kampen.
Volgens Mensura stijgt de kans op een fade-out zodra een medewerker langer dan één maand ziek is. In dat scenario verdwijnt hij of zij immers langzaam maar zeker uit beeld. De productiviteit van de collega’s komt onder druk en de vervanging kost handenvol geld. Machteloos toekijken is gelukkig niet nodig. Door contact te houden met de afwezige collega kan het bedrijf de terugkeer naar de werkvloer niet versnellen, maar het heeft wel een positieve invloed. Het gros van de ondervraagde bedrijven (zo’n 83,5 %) geeft aan dat vandaag al te doen. Onder andere via telefoongesprekken, e-mailconversaties en huisbezoeken. “Als de leidinggevende zélf contact opneemt, is de kans dat de langdurig zieke collega terugkeert groter dan wanneer iemand van de HR-afdeling dat doet”, zegt Erik Carlier, Directeur Health bij Mensura. “Anderzijds merken we ook dat hoe langer de afwezigheid duurt, hoe groter de kans is dat de verantwoordelijkheid van de opvolging bij HR belandt.”
Enkele tips:
(em) - Bron: Mensura
9 maart 2017Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wim Hermans werkte als recruiter op de personeelsdienst van de Leuvense universiteit. Tot hij te kampen kreeg met een zware bore-out.
Burn-outs zijn spijtig genoeg schering en inslag, maar de minder bekende ‘burn-in’ is dat ook. Hoe weet je of je een burn-in hebt en wat is dat eigenlijk?
VDAB-werknemers die langer dan vier weken afwezig zijn, worden voortaan gecontacteerd door een re-integratiebegeleider van VDAB.
Een bore-out hoeft niet levenslang te duren. Gelukkig maar! Deze 3 stappen doen je terug interesse krijgen in je werk. Met dank aan Jobat!
Burn-out en depressie worden regelmatig met elkaar verward, en toch zijn het twee totaal verschillende aandoeningen.
Jobinhoud staat voor Gen Z bovenaan, gevolgd door het loon en de sfeer op het werk...
Voelt het aan alsof je ter plaatse blijft trappelen en niet meer kunt groeien in je job? Indien ja, dan is de kans groot dat je carrière op een plateau zit.
Tijdens je moederschapsverlof ontvang je geen loon van je werkgever. Je krijgt wel een uitkering van het ziekenfonds.
Er bestaan zeker nog taboes op je werk en onder collega’s. Weet jij wat het grootste taboe is?