Allochtone jongeren minder assertief en optimistisch
Allochtone jongeren hebben het moeilijk op de arbeidsmarkt. Ze worden niet alleen vaker gediscrimineerd, ze stellen zich doorgaans ook minder assertief op.
Op zich is het een vreemde tegenstelling. Veel West-Vlaamse ondernemingen kampen vandaag met openstaande vacatures die ze moeilijk tot niet ingevuld krijgen. Hier gaat het vaak om hoogopgeleide medewerkers. Tegelijkertijd vinden heel wat hoogopgeleide allochtonen de weg niet naar die openstaande vacatures.
Het mentorproject @level2work van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en VDAB tracht hier wat aan te doen. Het ondersteunt hoogopgeleide allochtone werkzoekenden in hun zoektocht naar werk. “Diverse allochtonen hebben de voorbije drie maanden een mentor gekregen die hen begeleidt in hun zoektocht” , vertelt Tine Maes, die het project coördineert. “Op de jobmarkt krijgen bedrijven de kans om de hoogopgeleide allochtone werkzoekenden te leren kennen.”
Op woensdag 8 maart wordt het project met een jobmarkt afgesloten. Bedrijven kunnen er tijdens een ‘business speeddate’ persoonlijk kennismaken met de hoogopgeleide allochtone werkzoekenden die deelnemen aan het mentortraject. “De mentoren zullen tijdens de gesprekken ook aanwezig zijn en de allochtonen feedback geven. We organiseren op de jobdag ook break-outsessies. Hierdoor gaat het niet dus enkel om het solliciteren op zich, maar is het coaching-aspect evenzeer van tel”, klinkt het.
Tine Maes verwacht met het project een vijftiental West-Vlaamse werkgevers te bereiken. Bedrijven als Volys Star en LVD hebben reeds toegezegd. Langs de andere kant verwacht ze een dertigtal allochtonen. “Zij komen uit landen als Syrië, Irak of Iran, maar ook uit Oost-Europese landen als Polen of Roemenië”, aldus Maes. “Het gaat vooral om masters, en geschoold als ingenieurs of in management, HR of kwaliteitszorg. Ongeveer de helft ervan is vrouw. Allemaal ambiëren ze een job op hun niveau van scholing.”
(wv) - Meer info: www.voka.be/west-vlaanderen
7 maart 2017Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Allochtone jongeren hebben het moeilijk op de arbeidsmarkt. Ze worden niet alleen vaker gediscrimineerd, ze stellen zich doorgaans ook minder assertief op.
Als je denkt te maken te hebben met ongeoorloofde discriminatie kan je een schriftelijke klacht indienen bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding of bij het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen.
Is anoniem solliciteren de panacee om discriminatie (lees racisme) op de arbeidsmarkt tegen te gaan? Gelijke Kansen Minister Joëlle Milquet denkt van wel.
Wat zijn de benodigde verantwoordelijkheden en vaardigheden? En welk salaris mag je in deze functie verwachten?
Geuren hebben een grote invloed op ons, zeker ook op het werk. Sommige geuren kunnen daarom best vermeden worden!
De magazijnier en de chauffeur zijn met ruime voorsprong de meest gevraagde functies in transport en logistiek. Al zijn er van deze jobs ook veel varianten.
Met de enorme hoeveelheid data die Telenet Group ter beschikking heeft, zijn de mogelijkheden eindeloos. Voor collega’s en klanten gaat Gitte op zoek naar hoe je met data en technologieën als generatieve AI een zo breed mogelijk publiek kan helpen. Filip, die het digitale engagementteam leidt, vat het goed samen.
Tom Corley interviewde 5 jaar lang honderden miljonairs en leerde via hen wat de waarschuwingssignalen zijn om van job te veranderen...
Taal en solliciteren: de meningen zijn verdeeld. “Het meest onredelijke is om sollicitanten af te wijzen omwille van taalfouten in een sollicitatiebrief.”