Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1074

Volgende
Volgend artikel:

Beobank doorbreekt stereotypes in banksector

Voel jij je gelukkiger op je (thuis)werk?

Lieven Annemans
“De coronacrisis heeft ook positieve effecten.” (Lieven Annemans, professor UGent)
De coronacrisis heeft impact op het werkgeluk van Belgen. Vooral uitersten springen in het oog: mensen die ofwel veel gelukkiger worden met hun werk, of net veel ongelukkiger.

Een en ander blijkt uit de recentste versie van het Nationaal Geluksonderzoek, dat regelmatig wordt uitgevoerd door UGent en Nationale Nederlanden. Deze keer zelfs tweemaal, omdat de eerste versie van de studie net voor de coronacrisis werd afgerond. Uit dat tweede onderzoek bleek dat de coronacrisis het geluk van de Belgen gemiddeld een kleine deuk geeft.

De levenstevredenheid steeg van 6,55 op 10 in 2018 naar 6,73 op 10 net voor de crisis, maar daalde nadien weer lichtjes naar 6,62 op 10. “De coronacrisis zorgt ervoor dat de Belg meer angst ervaart, maar heeft ook positieve effecten”, oppert UGent-professor Lieven Annemans. Zo voelen de Belgen zich gemiddeld extra verbonden met elkaar. “Maar wie deze crisis alleen doorbrengt, riskeert een stevige deuk in zijn geluk te krijgen.”

Werk van uitersten

Als we naar het werkgeluk kijken, dan zien we een dubbele beweging. Het percentage Belgen dat ongelukkig is op zijn werk, steeg in het onderzoek van 24 naar 28 procent door de coronacrisis. “Wie bang is om zijn job te verliezen, is significant minder gelukkig met zijn werksituatie”, weet Annemans.

Maar ook het aantal Belgen dat aangeeft zeer tevreden te zijn op en met zijn werk stijgt van 41 naar 43 procent. Corona werkt qua professioneel geluk blijkbaar uitersten in de hand. 

Wat bepaalt tijdens de coronacrisis ons werkgeluk positief?

  1. Inspirerend werk
  2. Tevredenheid met work-life balance
  3. Leidinggevende die om welzijn geeft

Wat bepaalt tijdens de coronacrisis ons werkgeluk negatief?

De mate waarin men denkt zijn/haar job te verliezen in nabije toekomst.


(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

20 juli 2020
Anderen bekeken ook