Hoogsensitief: zo vind je werk dat bij je past
Maakt jouw hoogsensitiviteit je wat onzeker op de arbeidsmarkt? Niet nodig: met jouw hoogsensitieve eigenschappen heb je je werkgever heel wat te bieden!
Officieel hebben we het over het imposter syndrome of oplichterssyndroom: succesvol zijn maar het gevoel hebben dat je de boel belazert. Of zoals de Britse popster Ellie Goulding het onlangs omschreef op haar Instagram: “Ik geloof niet in mezelf en denk dat ik dit geluk niet verdien.”
Het bedriegers- of oplichterssyndroom werd als term in 1978 geïntroduceerd door twee Amerikaanse psychologen. Het doet denken aan faalangst, maar dat is het niet. “Hier heb je het gevoel dat je door de mand zult vallen”, omschrijft professor bedrijfspsychologie Bart Wille (UGent) het in het Nieuwsblad.
“Je gelooft oprecht dat je mensen voor de gek houdt omdat ze je overschatten. Zelfs goede prestaties op het werk en bevestiging van de baas of collega’s kunnen de angst voor die ontmaskering niet wegnemen.”
Extra: Welke jobs passen best bij jouw persoonlijkheid?
Cruciaal is ook dat mensen die lijden aan het syndroom hun successen toeschrijven aan externe omstandigheden zoals geluk of goede timing. Terwijl ze hun mislukkingen toewijzen aan eigen falen.
Bij veel mensen sluimert het gevoel: de ene periode wel, de andere niet. Maar het kan ook zo overheersend zijn dat je dagelijks functioneren eronder lijdt. Sommigen vertonen vermijdingsgedrag en gaan de mogelijkheid om ‘ontmaskerd’ te worden uit de weg, merkt Wille op. “Ze aanvaarden dan bijvoorbeeld geen promotie omdat ze zichzelf niet geschikt vinden en klimmen dus ook niet hogerop.”
Het oplichterssyndroom wordt niet beschouwd als een psychische aandoening of psychiatrische stoornis, maar eerder als een hardnekkige persoonlijkheidstrek. De psychologen die met de term op de proppen kwamen, zagen dat met name succesvolle vrouwen ermee te kampen hadden. Al duikt het fenomeen zeker ook bij mannen op.
Uit een meta-studie van de Engelstalige literatuur bleek in de helft van de onderzochte studies geen verschil te zitten tussen de percentages vrouwen en mannen die last hebben van het fenomeen.
Ontdek: Waarom vrouwen minder vaak leidinggevende worden
Volgens loopbaancoach Eva Buyck van Sterk op je werk, die het verschijnsel weleens ziet opduiken bij medewerkers en klanten, is een zogenaamde interne criticus vaak de boosdoener. “Soms merk ik bij medewerkers dat ze schrik hebben om echt te zeggen wat ze denken, omdat een interne criticus in hun hoofd hen zegt dat wat ze zeggen toch op niks trekt of geen relevante meerwaarde heeft”, stelt ze.
De uitdaging is dan om hen te wijzen op die innerlijke criticus. “Die beperkende, saboterende gedachten zeggen dat ze het niet goed aanpakken of dat ze geen plek mogen innemen”, zegt Eva Buyck. “Vaak komen dergelijke beperkende overtuigingen vanuit eerdere jobervaringen, maar helaas ook vanuit opvoeding en cultuur.”
CHECK: 7 manieren waarop jij je eigen carrière saboteert
Bewustwording van saboterende gedachten die ons tegenhouden, vindt Eva Buyck al een grote stap vooruit. “Vaak helpt het mensen die aan het syndroom lijden om hen te vragen naar meerdere tegenvoorbeelden of succesverhalen uit het verleden, zowel uit hun loopbaan of privé. Feiten uit het verleden die duidelijk aantonen dat ze wel over de juiste capaciteiten en vaardigheden beschikken.
Om het syndroom te counteren, kun je ook vragen wat anderen zeggen over je intelligentie en competenties of aan een ingebeelde oudere versie van jezelf advies vragen. Buyck merkt op dat daarnaast het culturele aspect een rol speelt. “In Vlaanderen wordt een ondernemer die failliet gaat anders gepercipieerd dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten: daar wordt een ondernemer die overkop gaat, geprezen om zijn moed en durf.”
In het boek 'Positieve intelligentie' van Shirzad Chamine word je je bewust van jouw innerlijke saboteurs. Ook in het gelijknamige 'Positieve intelligentie' van Gina Peeters en Isabelle Hoebrechts komen innerlijke saboteurs aan bod. We overlopen enkele hardnekkige types.
Lees ook: Herken jij je in deze negen innerlijke saboteurs?
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
5 april 2023Maakt jouw hoogsensitiviteit je wat onzeker op de arbeidsmarkt? Niet nodig: met jouw hoogsensitieve eigenschappen heb je je werkgever heel wat te bieden!
‘Werkgeluk’ definiëren, dat is net zo persoonlijk als je favoriete muzieksmaak. Bij Meat&More vonden we drie werknemers die het elk op hun manier invullen.
Je komt op het werk al eens “frenemies” tegen. Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen en... hoe pak je ze aan?
Het blijken relatief vaak vrouwen te zijn die bijvoorbeeld het bedrijfsfeest organiseren of nieuwe medewerkers inwerken.
Een toxische werkomgeving. Hoe herken je die? En vooral: wat kan je eraan doen?
Je kunt tevreden zijn over je werk, maar nog beter is het om engagement en passie te tonen in je job. Al heeft de medaille twee kanten.
Narcisten bezitten vooral negatieve eigenschappen maar ze blijken wel succesvol op de werkvloer. Hun charisma en zelfvertrouwen spelen hierbij een grote rol.
Van de perfectionist tot de ontwijker: iedereen heeft weleens af te rekenen met innerlijke saboteurs. Herken jij deze negen?
Het geluk zit vaak in de kleine dingen, ook op de werkvloer. Bij Bright Plus vroegen ze aan de collega’s wat die kleine werkgelukjes voor hen betekenen.