Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 579

Volgende
Volgend artikel:

“Mensen helpen, dat blijft het mooiste aan de job”

Vlot hybride werken in Brussel dankzij bereikbaarheid en telewerk

Ronde tafel Werken in Brussel
Het evenwicht tussen werk en privé kreeg de laatste jaren een nieuwe invulling dankzij de definitieve doorbraak van hybride werken. Toch blijft de gezamenlijke werkplek belangrijk, onder meer om de connectie te behouden. Brusselse organisaties en bedrijven hebben sterke troeven in handen. Dat blijkt uit ons rondetafelgesprek met acht werkgevers uit de hoofdstad. Denk maar aan een doordacht beleid rond de work-life balance en de vaak uitstekende ligging.

Doorgedreven flexibiliteit staat centraal in de nieuwe manier van werken bij DAS, vertelt Matthias Brantegem. “Alles gebeurt bij ons op een verregaande basis van vertrouwen. We hebben amper nog managers. Je begint en eindigt je werkdag wanneer je dat wil, zolang je team akkoord gaat en je de doelstellingen behaalt. Wel vragen we elke medewerker om eenmaal per week naar het kantoor te komen.”

Voor veel werkgevers was de coronacrisis de aanleiding om hybride werken definitief te omarmen, maar de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel zette er al eerder op in. “Tijdens corona verhuisden wij naar ons nieuwe gebouw”, zegt Melissa De Schuiteneer. “Dat is helemaal voorzien op hybride werken, met alle nodige technologie en ruimtes voor brainstorms, coaching en events.”

Tot drie dagen per week is thuiswerk mogelijk bij de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel, zolang je binnen je team goede afspraken maakt. Bij de FOD Financiën gelden exact dezelfde regels. “De rol van de leidinggevende is heel belangrijk om die teamafspraken in goede banen te leiden”, merkt Antonio Marcal Dos Santos Ferreira op. “We moeten hen daar goed in begeleiden.”

De mooiste job

Bij hybride werken wordt al snel gedacht aan mensen die bureauwerk verrichten. Toch onderzoeken Brusselse werkgevers hoe thuiswerk ook in andere functies mogelijk is. Dit is onder meer het geval bij de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel, waar hierover een denkoefening plaatsvindt.

“In het onderwijs ligt dat natuurlijk anders”, reageert Steven Vervoort (VGC). “Lesgeven doe je in de klas. Je kan vaak wel wat vroeger stoppen dan elders en een deel van je werk thuis doen. Online lesgeven kent z’n beperkingen. Je mist de leerlingen wel wat. En onderwijs is niet alleen kennisoverdracht. Het is ook socialiseren en leren samenleven. Daarom is leerkracht ook de mooiste job.” (lacht)

Amber

Onmisbare connectie

De aanpak bij DAS geeft veel vrijheden en verantwoordelijkheden aan individuele medewerkers en zelfsturende teams. Transparantie is daarbij cruciaal, stipt Matthias Brantegem aan. “Continu feedback geven is nodig wil je met zelfsturende teams werken. Het gaat erom dat de teamleden een stuk van hun kwetsbaarheid delen. Dat is niet zo eenvoudig. Er zijn verschillende teams die hierbij ondersteuning bieden, waaronder een team van interne talent coaches zoals ikzelf. Veel collega’s werken thuis, en dan is connectie een aandachtspunt.”

The magic of the team vind je op de werkplek”, stelt Katrien Demeulenaere (KBC Brussels). “De onderlinge connectie is onmisbaar. Daarnaast kan je thuis eens goed doorwerken. Een mens heeft die afwisseling nodig. Onze klanten zien onze medewerkers graag in levenden lijve. Werk je in ons kantoornet, dan kan je één dag per week telewerken.”

Bij thuiswerken is een goede afbakening van de werkdag een aandachtspunt, vinden onze gesprekspartners. De dunnere grens tussen werk en privé kan immers leiden tot een gevoel dat het werk nooit stopt. “Het is belangrijk dat je als individu ook zelf je verantwoordelijkheid opneemt om de werkdag af te sluiten”, vindt Mieke Neyrinck (Sibelga). “Ondersteuning voor medewerkers en begeleiding van managers is een absolute must waarin we verder moeten investeren.” Thuiswerkers missen na een werkdag de overgang die je bijvoorbeeld krijgt door met de trein naar huis te rijden, stelt Nico Van Wijk (Infrabel). “Telewerk zorgt niet voor minder burn-outs. Je merkt dit klassiek bij de meest betrokken medewerkers en perfectionisten in gelijk welke werksetting. Bij Infrabel werkt een team van vijf medewerkers op persoonlijk welzijn en interpersoonlijke relaties. Het zijn stuk voor stuk ook burn-outcoaches, maar gelukkig gebruiken ze deze vaardigheid meestal preventief.”

Medewerkers vanuit het hele land

Als het gaat om een vlotte organisatie van hybride werken, is de bereikbaarheid van Brussel een onmiskenbare troef van de werkgevers in de hoofdstad. Dat is toch zeker het geval voor wie het openbaar vervoer en/of de fiets kan gebruiken. Brusselse werkgevers spelen daar dan ook graag op in, met bijvoorbeeld een gratis MIVB-abonnement, een fietsenparking of douches op het werk.

“Onze kantoren liggen vlak bij treinstations, in Brussel is dat aan het Zuidstation”, vertelt Nico Van Wijk (Infrabel). “Onze medewerkers krijgen een vrijkaart om de trein te gebruiken en kunnen in de meeste gevallen gratis parkeren aan hun thuisstation. Samen met drie dagen die je structureel mag telewerken, maakt dat werken in Brussel erg aantrekkelijk. Onze medewerkers komen dan ook vanuit alle hoeken van het land.”

“Ook wij stimuleren het gebruik van het openbaar vervoer”, zegt Katrien Demeulenaere (KBC Brussels). “We ontwikkelden daarvoor een policy, met onder meer terugbetaling van het openbaar vervoer en fietsleasing. Nieuwe collega’s leggen we uit hoe ze zich doorheen Brussel kunnen verplaatsen. Voor wie niet met de auto komt, is het verhaal van de moeilijke mobiliteit in Brussel echt wel achterhaald.” Dat klinkt als muziek in de oren van de vertegenwoordigers van de MIVB en de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel, die met Brussel Mobiliteit voor de gewestelijke fietspaden zorgt.

Werken in Brussel? Doen! Ontdek hier alle verhalen
6 oktober 2022
Anderen bekeken ook