De jobkorting werd door de vorige Vlaamse regering ingevoerd om werkende Vlamingen te belonen en het verschil tussen werken en niet-werken groter te maken. Ze was sindsdien al grotendeels teruggeschroefd.
Om het begrotingstekort in te perken, besliste de Vlaamse regering om alleen nog de 600.000 Vlamingen met lagere inkomens de korting te geven. In 2010 bedroeg deze nog maximaal 125 euro, in vergelijking met de 300 euro in 2009.
Maar ook die laatste maatregel moet er nu aan geloven. De jobkorting wordt vanaf 2011 definitief geschrapt. Daardoor is ook meteen een mogelijke Europese veroordeling van de baan. De Europese commissie vond de korting discriminerend en een inbreuk op het vrij verkeer van werknemers. Zo hadden Brusselse Vlamingen en grensarbeiders geen recht op de korting.
De Federale jobkorting van zijn kant is een eenmalige vermindering van de bedrijfsvoorheffing op federaal niveau. Meestal wordt die in mei doorgevoerd, op basis van een koninklijk besluit, genomen door een regering met volle bevoegdheid en met de nodige politieke en financiële consensus. Of er in 2011 dus nog een federale jobkorting komt, is voorlopig nog vingerdik kijken.
(kv/mr) – Bron: Standaard.beMeer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Chomi werkt als thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis: “Ik ga werken met een glimlach en kom met een glimlach thuis”
We zijn er ons zelden van bewust, maar toch hanteren we allemaal een typische “stijl” van communiceren… In geval van conflicten, bijvoorbeeld.
Verdien je in een bepaalde Vlaamse provincie meer of minder dan in een andere? Ja, zo blijkt! Zo ziet een loonbrief uit Limburg er uit...
Bart en Pascalle werken als penitentiair beambte in de gevangenis van Antwerpen.
We spenderen decennia aan werken en kloppen vaak meer dan 40 uren per week. Hoe kan je dan een burn-out vermijden? 13 tips!
Er is een tekort aan chauffeurs die in magazijnen vorkheftrucks en reachtrucks besturen. Technologie en virtual reality kunnen helpen in hun opleiding.
Een voordeel in natura kan een mooie aanvulling zijn naast je maandelijkse loon. Maar kun je hier effectief mee betaald worden? En hoe wordt het belast?