Jonge ingenieur studeert vaker verder
Ook al ligt het diploma van ingenieur vandaag goed in de markt, toch hebben meer en meer afgestudeerde ingenieurs de neiging om verder te studeren.
De voorwaarden vormen de basis van het verhaal. Kom je in aanmerking voor het Vlaams opleidingsverlof, of niet? We gieten de concrete voorwaarden in een handig checklijstje. In een notendop komt het hierop neer:
Aanvullende informatie en vereisten vind je via de website van de overheid.
Lees ook: Opleidingen voor iedereen, maar wie volgt ze?
De opleiding die je gaat volgen moet in de opleidingsdatabank staan, maar hoeft niet gerelateerd te zijn aan je huidige job. Ook examens bij de Vlaamse Examencommissie secundair onderwijs tellen mee, evenals examens die voortkomen uit EVC-trajecten. Kreeg je een persoonlijk ontwikkelingsplan van een erkend loopbaancentrum en wil je in dat kader een opleiding volgen? Dan telt dit mogelijk ook mee.
Kom je niet aan de benodigde 32 uren of 3 studiepunten? Dan mag je meerdere modules combineren om tot het minimumaantal te komen. Het is toegestaan om dit vanuit verschillende opleidingsverstrekkers te doen. Zo leg je zelf de puzzel!
Levenslang leren? Zeker niet voor iedereen…
Je werkgever mag een aanvraag tot opleidingsverlof niet weigeren wanneer je aan alle voorwaarden voldoet en de aanvraag tijdig doorgeeft. Wanneer meerdere medewerkers uit dezelfde onderneming dit verlof aanvragen voor dezelfde periode, mag de werkgever wel op basis van gelijktijdige afwezigheid bezwaar aantekenen. Het opleidingsverlof moet in goed overleg tussen werkgever en werknemer ingepland worden.
Je mag in totaal per schooljaar 125 uren Vlaams opleidingsverlof opnemen. Het concrete aantal uren wordt bepaald door je tewerkstelling en de specifieke opleiding. Je hebt tijdens die verlofperiode trouwens recht op je normale loon én je bent beschermd tegen een eventueel ontslag dat met het opleidingsverlof verband zou houden.
Je loon is wel onderhevig aan een vast loonplafond van 3500 euro bruto. Verdien je meer dan dat? Dan heeft de werkgever het recht om het bruto-uurloon op je opgenomen uren te beperken.
Wil je precies weten op hoeveel uren opleidingsverlof je recht hebt? Gebruik de simulator.
Extra: Kun je na een dure opleiding via het werk zomaar vertrekken?
Wat je moet doen om je verlof aan te vragen, is afhankelijk van je opleidingskeuze. Als je opleiding in de opleidingsdatabank staat, overloop je deze stappen:
Klaar om nieuwe kennis op te doen? Verdiep je in de brede opleidingsdatabank en bespreek de opties met je werkgever. Veel succes!
Ontdek: 5 tips om sneller nieuwe dingen te leren
(ZINNIG) - Bron: Vlaanderen.be
6 mei 2024Ook al ligt het diploma van ingenieur vandaag goed in de markt, toch hebben meer en meer afgestudeerde ingenieurs de neiging om verder te studeren.
Nooit eerder waren er zo weinig schoolverlaters op zoek naar werk. Na een jaar is slechts 5,5% van hen nog werkzoekend, het laagste percentage ooit.
Het leven is één grote leerschool en die school is wel degelijk cool. Levenslang leren is een must, maar hoe hou je dat levenslang vol?
Tijdens de werkuren betaald verlof krijgen om je bij te scholen of om een opleiding te volgen: onder bepaalde voorwaarden kan het.
Voor elke werknemer is er (binnenkort) 5 dagen opleiding voorzien.
'Je hebt tegenwoordig geen diploma meer nodig om aan een goede job te geraken'. Je hoort het wel vaker. Maar klopt deze stelling ook?
Wie dacht dat met het behalen van zijn of haar diploma de kous af was, heeft het mis: levenslang leren is dé manier om alles uit je carrière te halen.
De Belgische bediende volgt gemiddeld 3,4 dagen opleiding per jaar. Dit ligt onder de huidige verplichting van 4 dagen. Hoe jonger, hoe meer opleiding.
Hoe kies jij welke bijscholing het best is voor jouw carrière en welke soorten cursussen bieden de grootste meerwaarde? Een overzicht...