Vlaams EnergieBedrijf: van 4 naar 40 werknemers

"De overheidsgebouwen moeten energiezuiniger worden en meer gebruik maken van groene energie die we zelf produceren" (Andries Gryffroy, voorzitter raad van bestuur Vlaams Energiebedrijf)
Het Vlaams EnergieBedrijf staat sinds begin 2012 in de steigers. Momenteel werken er vier mensen. Binnen een paar jaar moeten dat er veertig zijn. Er is plaats voor ingenieurs, juristen, investeringsmanagers en ondersteunende profielen.
zonnepanelen dak
"De overheidsgebouwen moeten energiezuiniger worden en meer gebruik maken van groene energie die we zelf produceren" (Andries Gryffroy, voorzitter raad van bestuur Vlaams Energiebedrijf)

De oprichting van het Vlaams EnergieBedrijf is een onderdeel van het huidige regeerakkoord van de Vlaamse regering. Het doel is een vergroening van de energiemarkt. Het Vlaams EnergieBedrijf zal daarvoor investeren in energiebesparing, energie-efficiëntie en in het opwekken van duurzame en hernieuwbare energie. Bij de aankondiging van het Vlaams Energiebedrijf was sprake van een startkapitaal van 200 miljoen euro.

Twee grote pijlers

Volgens Andries Gryffroy, voorzitter van de raad van bestuur, rust het businessplan van het Vlaams EnergieBedrijf op twee grote pijlers: investeringen en het ‘ontzorgen’ van de Vlaamse Overheid van haar energietaak.

“De investeringen hebben tot doel om innovatieve technologieën te helpen vermarkten. Dat kan gaan over stopcontacten in de zee, energieopslag, energie-efficiënte lichtschakelaars, isolatie, energieproducten enzovoort. Belangrijk is dat we een verlengstuk zijn voor wat er ontwikkeld wordt in kenniscentra, hogescholen of universiteiten”, aldus Andries Gryffroy.

Het Vlaams EnergieBedrijf treedt op als industriële investeerder. Het gaat het bedrijf niet enkel om het financiële rendement, het wil de ondernemingen waarin het investeert ook helpen groeien door mee via het management de onderneming uit te bouwen.

Energie-efficiënter

“Het ontzorgen van De Vlaamse overheid van haar energietaak kent verschillende facetten”, legt Andries Gryffroy uit. “De gebouwen moeten energie-efficiënter zijn, energie moet zo goedkoop mogelijk aangekocht worden en de energie die we nodig hebben, willen we zelf produceren door mee in te stappen in groene investeringsprojecten.”

Om de gebouwen van de Vlaamse overheid energie-efficiënter te maken, wil het Vlaams EnergieBedrijf gebouwenclusters – administraties, ziekenhuizen, scholen, sociale woningen… - op de markt plaatsen. “Daarna kunnen bedrijven voorstellen doen om die gebouwen energiezuiniger te maken. We zullen hen vragen daar een termijn op te plakken en ons daar een garantie voor te geven.”

3.600 gebouwen

Het Vlaams EnergieBedrijf zal ook energie aankopen en die verkopen aan de Vlaamse overheid. Het treedt daarbij op als een grote aankoopcentrale. “We spreken hier toch over 3.600 gebouwen en een totale jaarlijkse energiekost van 300 miljoen euro”, aldus Andries Gryffroy.

De huidige wet op de overheidsopdrachten verplicht overheidsinstellingen de facto om energie aan te kopen op de langetermijnmarkt in plaats van op de goedkopere kortetermijnmarkt. Het prijsverschil tussen beide varieert van 8 tot 15 procent. Het Vlaams Energiebedrijf wil daar via groepsaankopen voor alle gebouwen van de overheid op besparen.

Bachelors en masters

Om al die plannen te realiseren, heeft het Vlaams Energiebedrijf extra personeel nodig. Op kruissnelheid, binnen enkele jaren, wil het bedrijf veertig mensen in dienst hebben. Daar zullen een aantal administratieve profielen bij zijn, ter ondersteuning. De andere profielen zijn verdeeld over drie groepen: juristen, investeringsmanagers en ingenieurs.

“De juristen controleren het kader van de projecten waar we instappen, de investeringsmanagers onderzoeken of het plan waar we willen instappen marktconform is en de ingenieurs gaan na of dat plan technisch klopt”, legt Andries Gryffroy uit.

Op korte termijn wil het Vlaams Energiebedrijf acht mensen aanwerven, waarvan vier ingenieurs. “Dat mogen zowel bachelors als masters zijn. Belangrijk is dat ze thuis zijn in energie- en gebouwentechniek”, besluit Andries Gryffroy.

(wv) 

25 maart 2013
Anderen bekeken ook