Op het vlak van duurzame mobiliteit mag ING België zich al langer een Baanbrekende Werkgever noemen. “We willen echt het verschil maken. Uit ons maturiteitsrapport van dit jaar bleek dat onze aanpak enorm vooruitstrevend is”, vertelt , vertelt Isabelle Hauwaert, hr-verantwoordelijke voor mobiliteit en welzijn bij ING. “We combineren ons uitgebreide mobiliteitsaanbod met ons Flexible Reward Plan. We belonen medewerkers met een financieel voordeel als ze voor duurzame vervoersmodi kiezen. Wat duurzame mobiliteit betreft, is de cirkel daarmee rond.”
Zo kan elke ING-medewerker gebruikmaken van gratis openbaar vervoer voor woon-werkverplaatsingen. Wie per fiets komt, geniet van de maximale fietsvergoeding en ook medewerkers die te voet een traject afleggen, genieten een aantrekkelijke vergoeding. “Het is voor werknemers ook mogelijk om een deel van hun loon in te ruilen om een fiets of wagen te leasen”, legt Isabelle uit. “Bovendien hebben we vorig jaar resoluut de stap naar de elektrische wagen gezet, waarbij we ook alle laadinfrastructuur voorzien bij onze mensen thuis, en zoveel mogelijk op kantoor.”
Onder hen Jean-Philippe Moeneclaey, customer journey expert voor de retail bij ING: “Het Flexible Reward Plan gaf een incentive om de stap te zetten. Mijn elektrische bedrijfswagen past bij mijn persoonlijke gebruik en ook bij mijn persoonlijke waarden.” Als inwoner van Brussel is de fiets een logische keuze voor Ana Maria Gonzales Urueta, customer journey expert voor de digitale transformatie: “Werknemers kunnen hun fiets snel en makkelijk bestellen en hebben keuze uit verschillende types, afhankelijk van hun noden en wensen. Vroeger had ik nog een metrokaart, maar vandaag gebruik ik mijn fiets om overal naartoe te gaan.”
De medewerkers van ING kunnen alle vervoersmiddelen bovendien flexibel inzetten. Isabelle: “Het principe is voor iedereen gelijk. Ook wie een bedrijfswagen heeft, kan gratis met het openbaar vervoer naar het kantoor komen of afwisselen met de fiets. Een gebruiksvriendelijk mobiliteitsplatform laat hen toe de trajecten te registeren.”
Het Vitality Boost-programma vormt bij ING België de hoeksteen van het beleid rond welzijn, zowel mentaal als fysiek. Het bouwt verder op MyVitality. “Dat programma bestaat al langer, maar draaide vroeger vooral rond sport en beweging”, vertelt Isabelle. “De voorbije jaren is het belang van mentaal welzijn en een goeie work-lifebalance zo sterk toegenomen, dat we het programma in die richting hebben uitgebreid.”
Vitality Boost staat de ING-medewerkers zoveel mogelijk bij op de werkvloer, met initiatieven rond gezondheid, werkgewoonten, vitaliteit en persoonlijke hulp. Om medewerkers hierop te laten focussen, biedt ING België negen Vitality Boost-programma’s aan die inspelen op hun persoonlijke noden, zoals bijvoorbeeld voedings- en slaapadvies, of die inzoomen op mentale en emotionele energie, zoals stress en concentratie. “Iedere medewerker kan zich hier op verschillende momenten in het jaar voor inschrijven. De trajecten duren acht weken en omvatten workshops in groep, individuele sessies, challenges, coaching en noem maar op”, zegt Isabelle. “We betrekken hier ook experts bij. Zo willen we onze medewerkers helpen om energiek te blijven, zowel in hun job als daarbuiten.”
Die aanpak slaat duidelijk aan bij Jean-Philippe. “De sessies in groep hielpen mij om na te denken over wat ik echt belangrijk vind in mijn job en wat mij energie geeft. In mijn geval: een positieve bijdrage kunnen leveren. Daarom ben ik intussen welzijnsambassadeur en werk ik mee aan duurzaamheidsinitiatieven.”
Ook Ana Maria haalt veel uit het Vitality Boost-programma. “ING vindt welzijn echt belangrijk. Het is duidelijk merkbaar dat iedereen die gebruikmaakt van de programma’s zich beter voelt, op en naast de werkvloer. Zelf haal ik enorm veel energie uit de sportieve events. En als ik ga wandelen of lopen, profiteert mijn hond mee (lacht).”
Ontdek alle vacatures bij Baanbrekende Werkgever ING hier!
Ontvang nieuwe 'ING' jobs meteen in je mailbox.