Dé 10 jobs die robots (nog) niet kunnen
Er zijn nog steeds heel veel jobs die stevige weerstand bieden tegen de technologische evolutie. We lijsten er enkele voor je op...
Een robot als collega op een stand óf als onthaalmedewerker.
In het voorjaar van 2018 besloot rekruteringsspecialist vind! om zich ook te specialiseren in IT-profielen. IT is niet hun eerste specialisatie. Daarvoor deed het bedrijf, met thuisbasis in Roeselare - en intussen met kantoren in Torhout, Tielt, Waregem, Brugge en Gent - vooral de rekrutering van technische-, ingenieurs-, en officeprofielen-profielen.
In totaal telt vind! 52 medewerkers, een deel daarvan vormt intussen dus een speciaal ICT-team. Zij gaan sinds een jaar elke dag op zoek naar een match tussen ICT-profielen en bedrijven in West- en Oost-Vlaanderen. Naar aanleiding daarvan investeerde het bedrijf vorig jaar in de aankoop van Zorabot Pepper, een ontwikkeling van Zora Robotics uit Oostende. “Voor het verder programmeren en personaliseren van de robot, die de naam “vind!ie” kreeg, deden we een beroep op hogeschoolstudenten”, vertelt marketingverantwoordelijke Simon Carton, bij vind!. “We zijn gespecialiseerd in IT en ingenieurs en voor ons is dat een manier om meteen mee te zijn.”
Op een recente jobhappening voor studenten in Kortrijk stal vind!ie alvast de show. “Hij was onze ideale ijsbreker op de stand”, herinnert Carton zich. “Hij trad telkens in interactie met de werkzoekenden en schotelde hen een quiz voor. In die zin was de robot er onze collega. Hij gaf de kans om onze stand op de beurs te bemannen. En eigenlijk nam hij daar ook de taak van één van onze recruiters over.”
Is robot vind!ie er toch niet vooral als aandachtstrekker? En dus vooral voor de show? “Toch niet”, weerlegt Carton. “We gaan samen met laatstejaars uit het technisch secundair onderwijs aan de slag met de robot. In het najaar zullen we concreet met hem scholen bezoeken. Leerlingen krijgen de kans om vind!ie van dichtbij aan het werk te zien en op een interactieve manier te betrekken in de les.”
Volgens Carton staan nog veel scholen afwachtend ten aanzien van robotisering. “We willen aantonen dat robots ons werk niet zullen afpakken. We zullen moeten samenwerken”, klinkt het. Daarnaast heeft het bedrijf nog andere plannen met hun robot. “Zo bekijken we of we hem op kantoor in Roeselare kunnen inschakelen als verwelkoming. En om bezoekers te begeleiden.”
De robot mag dan wel een aandachtstrekker zijn, vind! is er natuurlijk vooral voor het koppelen van ICT-talent aan werkgevers. “Sinds de opstart in mei 2018 gingen maar liefst 100 ICT-medewerkers via ons aan de slag bij 60 bedrijven. Het gaat hierbij vooral over ontwikkelaars, system engineers, data engineers en ICT-consultants”, zo klinkt het. Bij die 60 bedrijven zitten heel wat (West-Vlaamse) kmo’s uit diverse sectoren, maar ook IT-dienstleveranciers.
Vind! is niet echt een uitzendkantoor, of toch niet in eerste instantie. “IT’ers die via ons aan de slag gaan, doen dat ofwel in vast dienstverband ofwel als uitzendkracht.” In het eerste geval krijgen wij als rekruteringsbedrijf een eenmalige fee om werkgever en IT’er met elkaar in contact te brengen.
In het tweede geval – bij uitzendwerk dus – loopt ook de betaling van het loon aan de IT’er via vind!. Maar dat is maar bedoeld als een tijdelijk proefperiode. “Als indicatie kunnen we meegeven dat 75 procent meteen start met een vast contract.” Wij streven altijd naar een vast contract, en de IT’er heeft dat zelf in het merendeel van de gevallen ook het liefst. Je moet weten dat een IT’er die werk zoekt en over goede kwalificaties beschikt, vandaag al snel de keuze heeft uit vier of vijf concrete werkaanbiedingen.”
(William Visterin)
8 juli 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Er zijn nog steeds heel veel jobs die stevige weerstand bieden tegen de technologische evolutie. We lijsten er enkele voor je op...
Is samenwerken met robots een ver-van-ons-bed-show? Kunnen mensen wel professioneel samenwerken met een machine? Bij USG People lukt dat alvast perfect!
Ben je het zat om van de ene vergadering naar de andere te lopen? Goed nieuws! Voortaan stuur je gewoon je robot!
De digitalisering van het rekruteringsproces wordt een trend, zo voorspelt Hans Mangelschots van HR Tech Valley in Hasselt.
Heb je schrik dat robots binnenkort je job inpalmen? In Japan werden onlangs 100 robots ontslagen, omdat ze juist voor méér werk zorgden. En steeds meer mensen stellen zich vragen bij androïden als werkkracht.
De Oostendse robotmaker QBMT, bekend van de zorgrobot Zora, blaakt van groei en ambitie. En binnenkort lanceert het bedrijf ook ‘Pepper’, een nieuwe robot!
Heb jij een vlotte babbel? En ben je goed met cijfers? Dan heb je alles in huis om het te maken als verkoper. Maar welk loon mag je dan verwachten?
“Geen enkele dag is dezelfde. We bouwen zowel nieuwe producten op basis van data, maar staan ook in voor het onderhouden en live houden van producten die al zijn gebouwd.”
De laatste tijd zien we steeds meer ‘ontslagfilmpjes’ die honderdduizenden views krijgen, ook op TikTok. Maar waarom doen mensen dat?