Werken onder de Spaanse zon: ‘Belgen begeleiden in zoektocht naar een tweede verblijf is droomjob’
Veel mensen trekken in de zomer naar de Spaanse stranden. Het doet sommigen dromen van een permanent verblijf en een job onder de Spaanse zon.
In het boek ‘Straffe verhalen van de makelaar’ spreken een veertigtal vastgoedmakelaars over hun job. Het resultaat is een aaneenrijging van anekdotes: van huizen met wietplantages tot SM-kelders. Van de vuile panden tot die met slangen in de woonkamer. Van familiedrama’s en schadeclaims tot gestolen immoborden.
Minpunt is misschien wel dat alle makelaars in het boek uit hetzelfde vastgoednetwerk komen. Al doet dat op zich geen afbreuk aan hun verhalen die bevestigen waar je als makelaar (extra) goed in moet zijn.
Als immomakelaar kom je met alle mensen in aanraking. Je moet makkelijk contacten kunnen leggen, goed kunnen luisteren en je inleven in de wensen van klanten. Uiteraard moet je goed kunnen verkopen, onderhandelen en adviseren. En soms moet je als makelaar bemiddelen. Zoals bij die huurder die zijn huurwoning niet wil verlaten of die verkoper die niet meteen van zijn hoge vraagprijs wil afstappen.
Je moet panden selecteren en taxeren, afspraken voor bezichtigingen respecteren en de nodige formaliteiten voorzien. Ook de huisbezoeken zelf bereid je best grondig voor, inhoudelijk én naar de omstandigheden. In het boek staat het voorbeeld van een makelaar die uit voorzorg een bandopnemer en extra medewerker meenam toen hij een schaars geklede prostitué ging bezoeken die haar woning wilde verkopen.
Doorzettingsvermogen is een must. De woningen uit de portefeuille van de makelaar zijn niet op één dag gebouwd én (meestal) ook niet op één dag verkocht. Zoals bij die kandidaat-koper die maar liefst vijftien keer dezelfde koopwoning wilde bezichtigen.
Vastgoed is een diverse en gereglementeerde omgeving, dus je bent best thuis in en vertrouwd met alle aspecten en formaliteiten. Zo ontdekte een makelaar uit het boek dat het appartementsblok dat iemand wilde verkopen er helemaal niet mocht staan omdat de stedenbouwkundige vergunning onvolledig was.
Bij vastgoed zit het vaak in de details, en die zorgen soms ook voor discussie. Zo bleek bij een verkoop dat de verkoper op het laatst nog zijn inbouwkookplaat had meegenomen en die niet wilde terugbezorgen. Sindsdien vraagt de betreffende makelaar expliciet of de verkoper nog iets meewil uit de te koop staande woning, en laat ze dat uitdrukkelijk in de verkoopovereenkomst zetten.
(William Visterin)
Straffe verhalen van de makelaar, Joyce Mesdag, Borgerhoff & Lamberigts, 2020, 152 pagina’s
26 februari 2020Veel mensen trekken in de zomer naar de Spaanse stranden. Het doet sommigen dromen van een permanent verblijf en een job onder de Spaanse zon.
60% van de Belgen die als zelfstandige in bijberoep actief zijn, zetten de stap niet naar zelfstandige in hoofdberoep omwille van het lagere pensioen, blijkt uit onderzoek...
Belgen zijn alsmaar minder geneigd om nieuwbouw te kopen en de leeftijd van het huidige vastgoedpatrimonium stijgt. Century 21 wil dit veranderen.
Voor experts in financiën en verzekeringen is er een mooie toekomst weggelegd in een van de vele makelaarskantoren die ons land rijk is.
Trek je bij de eerste zonnestralen graag richting strand? Dan is de kans groot dat 100 meter landinwaarts de vastgoedmakelaars deals afsluiten voor de komende zomervakantie.
De digitale evolutie brengt heel wat nieuwe jobs met zich mee. Welke gaan in 2050 het meest 'hot' zijn?
Telefoonangst verdeelt generaties op de werkvloer. Waar komt die angst nu net vandaan? Tijd om wat dieper te graven naar oorzaken en tips!
Welke functies staan in de lijst van meest gevraagde bouwjobs?
Eindelijk heb je die job te pakken die je zo graag wilde versieren. Maar hoe overleef je de eerste dagen in je nieuwe baan?