10 social media do's en don'ts tijdens het solliciteren
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Vergeet de sociale media niet! Ze kunnen je ongetwijfeld helpen. Maar houd wel deze do’s en don’ts in je achterhoofd.
Het vakblad Smart Business Strategies concludeert dat op basis van onderzoek bij 250 werknemers bij bedrijven en overheid. Er werde afzonderlijk ook lukraak een twintigtal Belgische organisaties en hun woordvoerders gecontacteerd. Daarbij werd gepolst naar hun beleid rond internetgebruik bij de kantoorwerkers.
Ruim zeven op tien werkgevers legt het internegebruik aan banden. Vooral grote organisaties of bedrijven uit de bank- en verzekeringssector leggen in ons land duidelijke en alsmaar striktere, regels op voor internetgebruik tijdens de werkuren. Ze blokken bepaalde sites af op technisch niveau en hebben een concrete policy.
Uit het onderzoek blijkt nochtans dat ook kleinere overheidsinstellingen en kmo's steeds meer ingrijpen. Zowat vijf procent van de Belgische ondernemingen en overheidsinstellingen legde het voorbije jaar voor het eerst beperkingen op.
Het is het tweede jaar op rij dat het onderzoek wordt uitgevoerd. In vergelijking met vorig onderzoek valt op dat werkgevers meer dan ooit gevoelig zijn voor de productiviteit van hun personeel. Tijdverlies van de personeelsleden vermijden is de tweede reden, na beveiliging, om internetverkeer op kantoor af te blokken. Heel wat respondenten wijten dat aan de economische crisis, waarbij werkgevers de teugels aanhalen qua (privé-)internetgebruik op de werkvloer.
"Tijdverlies tegengaan uit zich ook in het afblokken van populaire en bekende toepassingen als online gaming en Facebook", aldus William Visterin van Smart Business Strategies. "Vooral die laatste staat bij werkgevers op de zwarte lijst. Blokten vorig jaar nog minder dan één op vijf bedrijven Facebook af, dan is dat aantal nu verdubbeld tot 38 procent. Grote bedrijven als bijvoorbeeld Belgacom, Roularta en KBC deden Facebook recent in de ban."
(Bron: De Standaard Online)  
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Vergeet de sociale media niet! Ze kunnen je ongetwijfeld helpen. Maar houd wel deze do’s en don’ts in je achterhoofd.
Wil jij het WK op de voet volgen, maar moet je dan werken? Gelukkig is er je smartphone, waarmee je op talloze websites het WK kan volgen. Maar mag dat wel?
Deel jij je laatste nieuwtjes via Twitter of Facebook? Dan zit de kans er dik in dat je dat eigenlijk na je werkuren moet doen.
Ben jij een sociale media expert en wil je graag voor een social mediabedrijf, maar maak je je zorgen of je er wel goed betaald gaat worden?
Zeven zorgverleners plaatsten foto’s op Facebook waarop ze neerliggen op ziekenhuiskarretjes en op de vloer van bepaalde afdelingen.
Mensen knappen sneller af op mainstream reclame. Sociale media vormen een interessant alternatief, maar hoeveel verdienen 'influencers' hieraan?
Regelmatig luidt de alarmbel: de automatisering zal heel wat jobs doen verdwijnen. Gelukkig zal de technologie die bij deze automatisering hoort een heleboel nieuwe kansen met zich meebrengen.
“Een kandidaat die niet actief is op sociale media, nodig ik niet uit.” Ook al zijn er privacyrichtlijnen, werkgevers googelen erop los.
Ook de jongere generatie werknemers en sollicitanten is nog altijd behoorlijk geïnteresseerd in bedrijfswagens.