Vier keer 9 uur werken goed voor vrouwen, slecht voor mannen

Wanneer mannen kiezen voor een werkweek van 4 keer 9 uur, wordt hun loopbaan beperkt. Voor vrouwen is zo’n regeling juist voordelig, zo blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.
#

In Nederland hebben relatief veel vrouwen een job, maar ze werken wel minder uren dan vrouwen in andere Europese landen. Ook de Nederlandse mannen werken steeds minder uren, zeker na de geboorte van het eerste kind.

Vrouwen vs. mannen

Terwijl een werkweek van vier dagen veeleer schadelijk is voor de carrière van een man, kan het voor vrouwen juist voordelen opleveren. Dat ontdekte economisch geograaf Inge Noback, die met haar arbeidsmarktonderzoek promoveert aan de Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen.

‘Mannen worden geacht altijd beschikbaar te zijn’, legt Noback uit. ‘Als ze er één dag van de week niet zijn, worden ze daarop afgerekend. Voor vrouwen ligt dat anders, omdat men er toch al van uitgaat dat ze deeltijds werken. Zij kwamen dus sneller vooruit.’

Steeds minder uren

Uit het onderzoek van Noback blijkt ook dat het aantal gewerkte uren per week blijft dalen, zowel voor mannen als voor vrouwen. ‘Als de overheid zich zorgen maakt over de vergrijzing moet ze niet alleen de pensioenleeftijd verhogen, maar ook meer uren werken op de agenda zetten’, vindt Noback.

De onderzoekster benadrukt dat de resultaten niet veralgemeend kunnen worden, omdat ze gebruik maakte van de gegevens van één groot Nederlands bedrijf om de loopbaanontwikkeling van mannen en vrouwen in kaart te brengen. ‘Toch laten de resultaten zien hoe bepaalde processen werken’, aldus Noback.

Noback ontdekte ook dat vrouwen in een stedelijke omgeving vaker en langer werken dan vrouwen op het platteland. Mannen in een stedelijke omgeving werken juist minder.

(mo) 

31 oktober 2011
Anderen bekeken ook