Het andere reisbureau: Op ontdekking met een West-Vlaams starterstrio
Met 3 runnen ze Discovery Collective. Een initiatief van 3 jonge ondernemers die gebeten zijn om mensen een onvergetelijke reiservaring te bezorgen.
Veronique Elskens leidt als associate director in Roeselare het kantoor van HR-adviseur Robert Half. Hiermee heeft ze een goed zicht van wat er zich afspeelt op de West-Vlaamse arbeidsmarkt. Waarin verschilt deze provincie?
Iets wat je vaak hoort over werken in West-Vlaanderen is die typische ‘smoel’ en bedrijfscultuur. “Heel wat West-Vlaamse bedrijven beschikken over een hele specifieke uitgesproken bedrijfscultuur. Vaak gaat het om familiebedrijven die de identiteit en de lokale ‘footprint’ willen bewaken”, bevestigt Veronique Elskens van Robert Half.
Zo’n sterke bedrijfscultuur zorgt ervoor dat ook andere bedrijven er werk van maken en dus moeten investeren in hun zogenaamde employer brand. “Vaak worden deze initiatieven getrokken door nieuwe HR-mensen die hun ervaring van ‘buitenaf’ meenemen naar West-Vlaamse bedrijven. Maar voor hen is het wel zaak om een goede balans te vinden en de historiek en identiteit van de West-Vlaamse medewerkers en het bedrijf an sich te respecteren”, merkt Elskens op.
Neem het jaarlijks loononderzoek van Jobat en je ziet een constante: in Brussel verdien je gemiddeld het best. Maar West-Vlaanderen zit, samen met Limburg, bij de regio’s waar het laagte loon ligt in Vlaanderen. Ook al gaat het natuurlijk om gemiddelden, toch is het opmerkelijk omdat West-Vlaanderen vaak kampt met een krappe arbeidsmarkt. “Het klopt dat de salarissen in West-Vlaanderen lager liggen dan bijvoorbeeld Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant of Brussel, maar we merken dat de West-Vlamingen meer dan ooit kiezen voor een goede werk-privébalans. Daardoor kiezen ze vaker voor een job dichter bij huis”, klinkt het.
Volgens Elskens zijn er ook steeds vaker ‘boomerang’-werknemers die na een carrière elders, terugkeren naar de West-Vlaamse heimat. “Bovendien zitten op de as Brugge, Roeselare, Kortrijk heel wat kwalitatieve hogescholen. Pas afgestudeerden opteren ook vaker om hun geluk in West-Vlaanderen te beproeven in plaats van het elders te zoeken. De brain drain is duidelijk aan het stoppen.”
Is er bij lonen een verschil dan is dat (steeds) minder bij alles wat daar rond hangt. “West-Vlaamse bedrijven hebben meer en meer oog voor secundaire arbeidsvoorwaarden zoals extra verzekeringen, glijdende werkuren en thuiswerk. Veel grote West-Vlaamse bedrijven staan vandaag bijvoorbeeld minder weigerachtig tegenover thuiswerk.”
Klassiek richtten veel West-Vlaamse bedrijven zich bijna uitsluitend op de traditionele vaste medewerkers. Al is ook dit aan het veranderen. “West-Vlaamse bedrijven zijn veel meer het belang gaan inzien van een gezonde mix van tijdelijke en vaste medewerkers”, stelt Elskens.
Bij flexibel rekruteren gaat het om diverse vormen, en dus ook om het inschakelen van freelancers en interim managers. “Zo is er een stijgende vraag naar interim management omdat veel West-Vlaamse bedrijven een verandering ondergaan. Denk aan nieuwe systemen, automatisering, sterke groei of terug afslanken naar kernactiviteiten”, klinkt het. “We merken dat opdrachten van interim managers langer worden. De gemiddelde duur vanuit Robert Half ligt intussen al op 12,2 maanden. De opdrachten zijn niet meer enkel louter operationeel, maar steeds vaker strategisch.”
“Start-ups kunnen steeds meer in de provincie terecht. Nieuwe initiatieven zoals Hangar K in Kortrijk zorgen ervoor dat West-Vlaanderen ook een rol gaat opnemen in de Belgische startup-scene. Deze ondernemingen worden door jongeren vaak als leuke werkplekken aanzien door de platte structuur en de vele groeimogelijkheden”, vertelt Elskens die vaststelt dat ook bij jonge bedrijven er meer een wil is om met een rekruteringsbureau in zee te gaan.
Al deze eigenschappen en trends worden tenslotte door Veronique Elskens als positief ingeschat. “De fierheid en de trots bij een West-Vlaamse ondernemers is zeker gebleven, maar ze zijn een versnelling hoger geschakeld op vlak van professionalisering”, vindt ze. “Dit leidt tot een mooie cocktail die werken in West-Vlaanderen bijzonder maakt: erg authentieke bedrijfsculturen met een ‘can-do’-mentaliteit gecombineerd met professionele ervaringen opgedaan uit ander regio’s.”
(William Visterin)
18 december 2019Met 3 runnen ze Discovery Collective. Een initiatief van 3 jonge ondernemers die gebeten zijn om mensen een onvergetelijke reiservaring te bezorgen.
Rekruteringsbedrijf vind! uit Roeselare heeft nieuwe plannen met hun huisrobot. Enkele maanden geleden sprak hij al studenten aan op een jobbeurs. What's next?
Niet in elke Vlaamse provincie verdien je evenveel. In West-Vlaanderen ziet het loonpakket er als volgt uit...
Het IT-team van Liantis bouwt de hr-applicaties en software voor klanten en interne gebruikers helemaal zelf.
Meer cargo, een nieuwe business terminal en Russische passagiers. Allemaal zorgen ze er mee voor dat de luchthaven van Brugge-Oostende in de lift zit.
Van zorgkundige naar hoofdverpleegster: Ontdek de opleidingsmogelijkheden bij het Wit-Gele Kruis
We vroegen aan Jolien (24) uit Brugge hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
Om hen tijdens de blok een hart onder de riem te steken, zetten meer dan 30 coworkingplekken van Regus en Spaces hun deuren open voor blokkende studenten.
Boeken over welzijn, in al zijn facetten, zitten in de lift. We pikken er vier uit die opvallen, telkens op een andere manier.