Wat als jij slimmer bent dan je baas? 5 tips
Soms zitten mensen niet op de juiste plaats. Een typisch voorbeeld daarvan is de baas die bovenaan de ladder staat, maar niet capabel is. Klinkt bekend?
Mensen verschillen sowieso van elkaar, dus ook hoogbegaafden zijn divers. Hun eigen persoonlijkheid, vaardigheden én opgebouwde ervaring spelen een rol. Kijken we dan naar werk of studies, dan zien we dat er ook een ‘zijnsluik’ meespeelt, naast het luik van denken en de leerhonger.
Hoogbegaafdheid heeft vele gezichten. In eerste instantie is het een ‘denktalent’, leggen professoren Kathleen Venderickx en Tessa Kieboom uit in haar boek ‘Meer dan intelligent’. Een talent dat aangeboren is, maar ook nog te ontwikkelen is en dat op verschillende domeinen. Denk maar aan mensen met een talent voor sport. Ook zij moeten hun talent nog verder ‘trainen’.
Hoogbegaafdheid is echter meer dan intelligentie alleen. Het is een samenspel van IQ, motivatie én creativiteit.
Net zoals leerkrachten een grote rol spelen tijdens de studies van kinderen, is het voor leidinggevenden dus belangrijk om het intellectueel talent van hun medewerkers te herkennen, te begeleiden en te stimuleren. De werknemer kan dan actie ondernemen zodat cognitieve voldoening wordt ervaren. Zowel nieuwe kennis opdoen als vaardigheden ontwikkelen zijn noodzakelijk.
In een werkcontext hebben hoogbegaafden het vaak moeilijk met repetitieve en louter uitvoerende taken. Meestal wordt dit dan opgelost door meer werk of het toekennen van een extra project. Vaak is dit weliswaar niet voldoende en is het nodig om de ‘complexiteit’ van de taakinhoud te vergroten om de motivatie te verhogen.
Een nieuwe job of functie is in dat geval vaak ook geen optimale optie. Het geeft even de kans om nieuwe dingen te leren - de uitdaging is ‘het nieuwe’ - maar vaak hebben hoogbegaafden juist een stijging in ‘moeilijkheidsgraad’ nodig.
Hoe meer iemand zijn aanwezige potentieel kan benutten, hoe gelukkiger hij/zij potentieel is. Daarom ...
(ch/kv)
23 mei 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Soms zitten mensen niet op de juiste plaats. Een typisch voorbeeld daarvan is de baas die bovenaan de ladder staat, maar niet capabel is. Klinkt bekend?
Volgens de University of Edinburgh blijkt dat het lees- en wiskundeniveau op 7-jarige leeftijd sterk samenhangt met de latere socio-economische status.
Hoogbegaafdheid kan blijkbaar een handicap en een bron van lijden zijn. Professor Frederik Anseel legt uit waarom ...
Maar liefst 15% tot 20%van de bevolking blijkt hooggevoelig te zijn. Het merendeel van de HSP’s (Hoog Sensitief Personen) weet dit echter niet van zichzelf.
Je hoeft niet altijd de slimste te zijn om carrière te maken. Volgens Sarah Cooper is het belangrijk om intelligent 'over te komen'. Hoe? Ze legt het uit!
Verveel jij je vaak tijdens je werk? 7 Signalen die erop wijzen dat je te slim bent voor je job.
Vaak is het hard werken om iets bij te leren. De volgende 5 zaken, die slimme mensen doen, kunnen je helpen om open te staan voor nieuwe ideeën en kennis.
Wie verkies jij: die uiterst verstandige collega waar je ontzettend veel van kan leren, of toch eerder de speelse & vrolijke gozer van het eiland verderop?
Ook de agrarische sector springt volop mee op de kar van de digitalisering. Landbouwexpert Arvesta is op dit vlak een voorloper.