Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 747

Volgende
Volgend artikel:

Heb jij ook flexibele uren?

VIDEO: Is nine-to-five dood en begraven?

9-to-5 werknemers
Work/life balance staat al jaren ter discussie. Het beeld dat er een afgewogen evenwicht moet zijn tussen werk en privé houdt een gevoel van competitie in. Veel kenniswerkers voelen aan dat de grenzen tussen werk en privé steeds meer vervagen. De technologie zorgt ervoor dat we 24/7 beschikbaar zijn, waardoor het moeilijk is om deze scheiding aan te houden.

Het volledig uit elkaar houden van je werk en je privéleven is vandaag simpelweg onmogelijk geworden. Het nieuwe toverwoord is integratie: je moet je werk in je privéleven integreren, maar ook omgekeerd. Het zou mooi zijn als we hierbij kunnen streven naar een harmonieus samenspel. De twee componenten zouden elkaar kunnen versterken in plaats van te concurreren.

Misschien moeten we ook verder durven kijken. Hoewel het negen-tot-vijfmodel al een tijdje ten dode opgeschreven is, blijven we maar collectief alles op dezelfde manier én op hetzelfde moment uitvoeren. Zo blijft de flexibele werkdag, die door de millennials al jaren geleden op bedrijfsagenda’s werd geplaatst, in veel organisaties een dode letter. De technologie om op afstand te werken, is al sinds de vorige eeuw voorhanden. Toch blijven we ze maar mondjesmaat gebruiken. Zelfs de absurd lange files kunnen ons blijkbaar niet overtuigen. Gelukkig zijn er nieuwe initiatieven zoals Office on Wheels, waarbij werkgevers zoals Colruyt een heuse kantoorbus inzetten voor het woon-werkverkeer. Maar het blijven druppels op een gloeiende plaat.

Geen taboe meer

Experts beweren al een tijdje dat ons huidig negen-tot-vijfmodel voor kantoorpersoneel in de toekomst niet meer houdbaar zal zijn. Zo hebben tal van onderzoeken aangetoond dat we productiever werken in een flexibele omgeving. Laten we dus elk initiatief waarbij werknemers zelf hun tijd kunnen indelen aan de hand van hun workload met veel enthousiasme omarmen. Enkele goed doordachte afspraken op teamniveau kunnen al een mooie aanzet voor een flexibele werkomgeving zijn.

Er zijn veel bedrijven waar er wel degelijk kan worden gepraat, waar flexibele uren geen taboe meer zijn en waar medewerkers zich met veel zin voor 120 procent inzetten. Het is algemeen bekend dat mensen zich ontpoppen tot harde werkers vanaf het moment dat ze zich volop kunnen ontplooien in hun job.

Het gezinsevenwicht

Elke organisatie heeft natuurlijk zijn identiteit en eigen manier van samenwerken. Enerzijds heb je bedrijven waar overleg mogelijk is en anderzijds heb je bedrijven waar alles top down wordt geregeld. Beide soorten organisaties gaan op zoek naar de beste talenten die op de markt te vinden zijn, maar hoe deze talenten openbloeien in de praktijk is heel verschillend.

Ondanks deze flexibiliteit botsen dit soort profielen al snel met de grenzen van een gezinsleven. We willen heel graag onze kinderen zien opgroeien, maar liefst wel zonder in te boeten op zelfontplooiing op het werk. Het is dus duidelijk dat we als samenleving op zoek moeten naar andere manieren van werken waarbij het negen-tot-vijfmodel niet langer het favoriete model is.

Ondanks de emancipatie is het in de praktijk nog steeds de vrouw die meestal moet zorgen voor een zeker gezinsevenwicht. Bij veel gezinnen gaat daar een lange frustratieperiode aan vooraf met de nodige spanningen tot gevolg. Uiteindelijk zal elke ouder voor zijn kinderen kiezen, dus heb je er als organisatie alle belang bij om bepaalde samenwerkingsvormen opnieuw te bekijken. Als je dat niet doet, zullen veel getalenteerde medewerkers langzaam maar zeker uitkijken naar een werkgever die wel oog heeft voor deze behoeften.

(tc) - Meer info: Dive At Work

18 juli 2020
Anderen bekeken ook