Sommige kritiek is zo ondraaglijk licht
‘Paul Verhaeghe, psychoanalyticus en hoogleraar aan UGent, heeft veel kritiek op het neoliberalisme. Nou en?', aldus arbeidsmarktdeskundige Jan Denys …
Dergelijke kritiek – terecht of onterecht – komt hard aan. Hoe kan je daar nu best op reageren?
Meestal zien we dat mensen bij het krijgen van negatieve feedback in één van volgende reactiepatronen hervallen: ze gaan vechten of vluchten. Vechten betekent dat ze in de tegenaanval gaan, zichzelf verdedigen en de feedback eigenlijk gaan verwerpen. “Wat wil je? Ik had een veel te krappe deadline, het was vechten tegen de tijd en ik stond er helemaal alleen voor!”.
Deze aanpak heeft een aantal nadelen. In de eerste plaats sta je niet open voor de inhoudelijke feedback en mis je op deze manier een kans om te groeien en een betere versie van jezelf te worden. Bovendien is de kans groot dat je verzeild geraakt in een stevige woordenwisseling of zelfs een conflict met je baas.
De andere reactiemogelijkheid is vluchten. Je krimpt als het ware in elkaar en laat de volledige bagger over je uitstorten. Je aanvaardt dan wel de leerpunten uit de kritiek, maar je krijgt ook alle negatieve energie binnen. Dit is uiteraard niet wat je wilt.
Gelukkig is er nog een andere reactiemogelijkheid. Een doeltreffende en eenvoudig toepasbare techniek om de leerpunten en inhoudelijke feedback te aanvaarden, maar de verwijten en negatieve elementen uit de feedback af te blokken.
In onderstaande video legt communicatiecoach Bart Provost uit hoe je van negatieve feedback groeikansen kan maken voor jezelf.
(lb) - Meer info: www.expertacademy.be
20 oktober 2017Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
‘Paul Verhaeghe, psychoanalyticus en hoogleraar aan UGent, heeft veel kritiek op het neoliberalisme. Nou en?', aldus arbeidsmarktdeskundige Jan Denys …
In het pamflet ‘De 360° werknemer’ wordt een erg pessimistisch beeld van de hedendaagse verhoudingen op de werkvloer geschetst ...
De kans is groot dat je in het kamp van de perfectionisten zit. En dat dit een pak energie kost? Of je werkplezier lijdt eronder? Maar oké is ook best oké!
Als je niet kan delegeren, dan is een leidersrol niet voor jou weggelegd. Om het te schoppen tot leidinggevende moet je een nieuwe 'ik' creëren.
Toen toenmalig VW-topman Martin Winterkorn de CO2-uitstoot van de VW-motoren met een derde wilde verlagen, durfde niemand de baas tegenspreken.
Vraag je je af waarom je niet sneller vooruit geraakt in je carrière? Dan is het hoog tijd om je hand eens in eigen boezem te steken.
HR-specialist Unique behaalde overtuigend een plaats in de top tien van Great Place to Work. Wat doet het bedrijf om daar te geraken?
Katrijn werkt sinds begin dit jaar als ingenieur bij UZ Leuven, een interessante mix van techniek en zorg.
De 7 hoofdzonden. Ze zijn al sinds mensenheugenis eigen aan de mens en zorgden al voor eindeloos veel problemen. Ja, ook op de werkvloer.