Vergaderen
Vorige

1 van 145

Volgende
Volgend artikel:

Hoe moet ik een vergadering leiden?

VIDEO: Geen presentatie meer zonder CAST

CAST-presentatie
Diverse wetenschappelijke studies tonen aan dat het vertellen van verhalen bijdraagt tot een beter begrip van de kernpunten die een spreker wil maken. Storytelling is een techniek die je helpt om je presentatie levendig te maken. Een goed verhaal in plaats van een droge opsomming doet wonderen. Bovendien helpt storytelling ook om de inhoud van de boodschap beter te onthouden. Qua impact blaast dit een standaard PowerPoint-presentatie aan flarden.

Daarom is het net zo veel sterker om – zelfs een bedrijfspresentatie - te beginnen met een boeiend en menselijk verhaal. Waarom zouden klanten geven om het project dat jij voorstelt? Hoe verandert het de wereld of zorgt het voor verbetering? Hoe zullen mensen zich voelen als het voltooid is? Dit zijn de elementen die jouw boodschap overtuigend maken en meer impact geven.

Maar hoe begin je hier aan? Wat zijn de basiselementen van een goed verhaal? En welke technieken kunnen je helpen om de kracht van storytelling te benutten?

Een doeltreffende en makkelijk toepasbare methode is de CAST-techniek: 

Content

Dit zijn alle elementen die de inhoud van je verhaal gaan bepalen. Wie speelt de hoofdrol, waar speelt je verhaal zich af, wat gebeurde er, wanneer was dat, waarom deed jij/die persoon dat, hoe gebeurde dat...?

Audience

Er is een verschil tussen een primair en secundair publiek. Het primaire publiek zit in de zaal of ziet en hoort je rechtstreeks op een scherm. Zij zijn de eerstelijns-toehoorders. Als zij je verhaal doorvertellen, dan doen ze dat aan je secundaire publiek. Hoe makkelijker je primaire publiek je verhaal dus kan onthouden, hoe meer je boodschap zich zal verspreiden.

Story

Hoe ziet de basisstructuur van een goed verhaal eruit? Je begint met een schets van de situatie. In het Engels zeggen ze: ‘setting the scene’. Waar begint je verhaal, wat zien we daar, wat horen we, waar bevinden we ons...?

Na een tijdje doet er zich in je verhaal een incident of een conflict voor. Alleen als er een kantelpunt komt, is een verhaal interessant. In de rest van je verhaal, vertel je hoe jij of iemand anders met dat incident of conflict is omgegaan. Welke reactie kwam er? Hoe heb je het aangepakt? Welke oplossing of inzicht kwam er?

Telling

Dit is het eigenlijke vertellen. Hoe zorg je voor impact bij je toehoorders? Daar speelt je lichaamstaal een grote rol, maar ook een aantal stijlfiguren die je kan gebruiken. Als je daar meer over wil weten, kijk dan even naar de video hieronder.

 

(lb/kv) - Meer info: www.expertacademy.be 

18 juli 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook