VIDEO: 3 valkuilen bij een presentatie en hoe ze te vermijden
Heel wat tips zijn waardevol maar eigenlijk zijn er slechts 3 essentiële succesfactoren voor een geslaagde presentatie. En die geven we je graag mee.
Daarom is het net zo veel sterker om – zelfs een bedrijfspresentatie - te beginnen met een boeiend en menselijk verhaal. Waarom zouden klanten geven om het project dat jij voorstelt? Hoe verandert het de wereld of zorgt het voor verbetering? Hoe zullen mensen zich voelen als het voltooid is? Dit zijn de elementen die jouw boodschap overtuigend maken en meer impact geven.
Maar hoe begin je hier aan? Wat zijn de basiselementen van een goed verhaal? En welke technieken kunnen je helpen om de kracht van storytelling te benutten?
Een doeltreffende en makkelijk toepasbare methode is de CAST-techniek:
Dit zijn alle elementen die de inhoud van je verhaal gaan bepalen. Wie speelt de hoofdrol, waar speelt je verhaal zich af, wat gebeurde er, wanneer was dat, waarom deed jij/die persoon dat, hoe gebeurde dat...?
Er is een verschil tussen een primair en secundair publiek. Het primaire publiek zit in de zaal of ziet en hoort je rechtstreeks op een scherm. Zij zijn de eerstelijns-toehoorders. Als zij je verhaal doorvertellen, dan doen ze dat aan je secundaire publiek. Hoe makkelijker je primaire publiek je verhaal dus kan onthouden, hoe meer je boodschap zich zal verspreiden.
Hoe ziet de basisstructuur van een goed verhaal eruit? Je begint met een schets van de situatie. In het Engels zeggen ze: ‘setting the scene’. Waar begint je verhaal, wat zien we daar, wat horen we, waar bevinden we ons...?
Na een tijdje doet er zich in je verhaal een incident of een conflict voor. Alleen als er een kantelpunt komt, is een verhaal interessant. In de rest van je verhaal, vertel je hoe jij of iemand anders met dat incident of conflict is omgegaan. Welke reactie kwam er? Hoe heb je het aangepakt? Welke oplossing of inzicht kwam er?
Dit is het eigenlijke vertellen. Hoe zorg je voor impact bij je toehoorders? Daar speelt je lichaamstaal een grote rol, maar ook een aantal stijlfiguren die je kan gebruiken. Als je daar meer over wil weten, kijk dan even naar de video hieronder.
(lb/kv) - Meer info: www.expertacademy.be
18 juli 2016Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Heel wat tips zijn waardevol maar eigenlijk zijn er slechts 3 essentiële succesfactoren voor een geslaagde presentatie. En die geven we je graag mee.
Breekt het angstzweet je uit als je het woord moet nemen voor een publiek? Raadpleeg dan het boek ‘Yes I can - Speechen als Obama’ van Carl Van de Velde.
Wanneer we communiceren gebruiken we vaak, bewust of onbewust, onze handen ter ondersteuning van wat we zeggen. Maar wat kan je beter NIET doen?
Welke factoren garanderen een goede presentatie? We vroegen het aan enkele topmanagers en CEO’s en delen hun tips in dit artikel en deze video.
Of het nu een belangrijke presentatie is voor de board, een sales pitch of een informeel woordje aan het begin van een receptie: 9 kostbare tips!
Komieken staan regelmatig op een podium en weten hun verhaal te brengen voor een divers publiek. Ze zijn dan ook experten als het op presenteren aankomt.
Maar weinig werknemers staan te popelen om een presentatie te geven. De volgende tips kunnen je alvast op de goede weg helpen wanneer je moet presenteren.
6 op de 10 werknemers weten van elkaar wat ze verdienen. En 6 op de 10 ondernemingen geven hun werknemers duidelijk mee hoeveel ze zullen verdienen.
Federico Bernardinelli is een 31-jarige Italiaan, een vrije vogel en echte avonturier. Hij woont nu in Zottegem. VDAB ondersteunde Federico.