11 gadgets die je bureau op orde houden
Volstaan je schuiven, ringmappen en kleefbriefjes niet meer om je bureau overzichtelijk te houden? Er zijn een hoop ‘smart solutions’ om je te helpen.
Open werkomgevingen bestaan al langer dan vandaag, en zijn bedoeld om beter te kunnen samenwerken. De drempel om even met je collega te overleggen is kleiner omdat er simpelweg geen muren en andere obstakels zijn. Vaak zijn er in een open werkplek slechts een beperkt aantal vergaderzalen of zelfs helemaal geen.
Het ‘open office’-concept kwam er om een betere samenwerking te creëren en kan de productiviteit ten goede komen. Maar dat is niet voor iedereen altijd zo. De een werkt graag in een open werkplek, maar anderen vinden het soms moeilijk om zich daar altijd in te vinden.
De nadelen van zo’n open werkplek: je kan elkaar sneller afleiden en je hebt minder privacy. Je wordt geforceerd om naar telefoongesprekken te luisteren van je collega’s en kan je niet meer op een eigen kantoor afsluiten van de buitenwereld. Daardoor kan je productiviteit dalen.
Daarom kwam het MIT’s Self-Assembly Lab samen met Google tot een oplossing voor dit probleem. Google heeft zelf 70 bureaus in meer dan 40 landen. Zo’n vergaderzaal aan het plafond zou een meerwaarde kunnen zijn voor de bestaande open werkplaatsen van de multinational. Google helpt het lab met de onderzoeksmaterialen en applicaties voor de techniek.
Door een flexibele vergaderzaal, die uit het plafond kan zakken, kan je een private vergadering houden in een open werkplek. De transformeerbare vergaderzaal - of Transformable Meeting Space in het Engels - kan geïnstalleerd worden in bestaande open werkplaatsen zonder grote structurele of elektromechanische voorwaarden.
Je hebt enkel een plafond nodig dat hoog genoeg is, en de middelen om een transformeerbare schelp voldoende hoog boven de vloer te laten hangen.
De constructie bestaat uit glasvezelstaven die aan elkaar geweven zijn. De structuur kan omhoog en omlaag getrokken worden.
De transformatie van een open werkomgeving naar een werkplek met vergaderzaaltje is behoorlijk gemakkelijk. Je trekt aan een hendel en de structuur gaat langzaam naar beneden. Met een andere hendel kan je het opnieuw naar omhoog trekken. Er kunnen 6 tot 8 personen tegelijkertijd in staan. De constructie is 3 meter breed en 2,5 meter hoog.
Het grote voordeel is de flexibiliteit. De open werkplek wordt een multifunctionele ruimte die inspeelt op je noden van dat moment. Nood aan een vergaderzaal of ruimte waar je even goed kan doorwerken? Transformeer de ruimte tot een vergaderplek. Je behoudt de open werkstructuur, maar kan door dan zelf kiezen om even in een cocon te werken als de omgevingsprikkels te veel worden.
(mr) - Bron: Digital Trends / Zdnet
22 december 2016Volstaan je schuiven, ringmappen en kleefbriefjes niet meer om je bureau overzichtelijk te houden? Er zijn een hoop ‘smart solutions’ om je te helpen.
Vaak wordt er op vergaderingen onnodig veel tijd verspild. Deze 10 ‘vergadermissers’ en tips om ze te voorkomen zijn alvast een stap in de goede richting.
Wat maakt een ideaal kantoor? Een fitness, een dakterras en Richard Branson. Tenminste als je het onderzoek van QHotels mag geloven.
Het landschapskantoor brengt nadelen met zich mee: constante prikkels en storende, luidruchtige telefoongesprekken. Toch verdwijnt het niet.
De grootste groep mensen blijken egoïstisch te zijn en enkel voordeel te willen voor zichzelf. Of ben jij toch minder egoïstisch?
Veel bedrijfsleiders staren zich blind op de lagere huurprijzen van de kleinere ruimtes, maar negeren daarbij de nadelen.
Bij hr-partner Liantis vullen de collega’s van Welzijn en Preventie elkaar aan voor de best mogelijke dienstverlening. Hun missie brengt hen samen: een echte ‘compagnon de route’ zijn voor KMO’s en grotere organisaties.
Wesly en Michiel zijn onderhoudstechniekers bij Aquafin.
Johan is onder andere verantwoordelijk voor Research & Datamanagement bij KU Leuven waar hij reeds 18 jaar een indrukwekkend parcours aflegt.