Werkplek
Vorige

1 van 667

Volgende
Volgend artikel:

De kracht van neurodiversiteit op de werkvloer

VIDEO: Agressiekamers op kantoor zijn nieuwe hype

Stress? Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Met behulp van een yogasessie, een fikse wandeling of een uurtje hardlopen, bijvoorbeeld. Mag het iets intensiever? Boek dan eens een half uurtje in een rage room of agressiekamer. Je kunt er je negatieve energie kwijt door oude spullen aan diggelen te slaan.
#

Een agressiekamer? Dat is een ruimte waar je gedurende een gelimiteerde tijd – bijvoorbeeld 20 tot 30 minuten - allerlei dingen stuk mag slaan met behulp van een sloophamer, golfclub of basebalknuppel. In heel wat uithoeken in de wereld – van Japan en Australië tot Italië en de Verenigde Staten - winnen de zogenoemde rage rooms aan populariteit. De reden? Het neemt de stress weg.

Tv’s en porselein

Vooraleer je de agressiekamer betreedt, krijg je een beschermende overall en een helm aan. Je mag een soundtrack kiezen – stevige nummers van Metallica en andere rockbands scoren erg goed – en vervolgens mag je op allerlei spullen meppen. Van champagneflessen, oude computers en meubelstukken tot tv’s, glazen, printers of porseleinen beeldjes.

Vooral vrouwen

Eigenaars van agressiekamers getuigen dat hun rage rooms voornamelijk populair zijn bij vrouwen. De verklaring is logisch. Uit verschillende studies blijkt immers dat mannen en vrouwen verschillend omgaan met stress. De maatschappij accepteert het blijkbaar minder dat vrouwen hun woede tonen. Dankzij de agressiekamers kunnen ze op een sociaal verantwoorde manier stoom afblazen.

Geen langdurig effect

Verschillende wetenschappers betwijfelen echter of deze agressiekamers wel voordelen bieden. Uit een studie van psychologe Sandra Thomas blijkt dat agressief ventileren – bijvoorbeeld door schreeuwen of dingen breken – eigenlijk alleen maar meer woede veroorzaakt. Sporten of mediteren zou een beter gevoel geven.

(em) 

20 december 2016
Anderen bekeken ook