5 redenen waarom je regelmatig van job moet veranderen
Je hele leven bij hetzelfde bedrijf werken is niet meer van deze tijd. Hierbij vijf goede redenen om de sprong te wagen!
2020 was voor heel wat werknemers een goed jaar. Zowat drie op de tien werkgevers plezierden nieuwkomers en vaste werkkrachten met een mooiere loonbrief. Bij ongeveer de helft bleven de lonen gelijk en bij slechts één op de vijf gingen de salarissen naar beneden.
Maar de kans is klein dat die tendens zich volgend jaar verderzet. Uit de jaarlijkse Salarisgids van het gespecialiseerde rekruteringsbureau Robert Half blijkt dat nog maar één op de vijf werkgevers denkt om de lonen omhoog te trekken in 2021, terwijl zeventien procent verwacht dat de salarissen zullen dalen. Drie op de vijf verwacht dan weer dat de lonen gelijk zullen blijven ten opzichte van 2020.
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
Maar er is ook goed nieuws. De pandemie en het massale thuiswerken hebben bedrijven aangemoedigd om nieuwe extralegale voordelen en compensaties te voorzien. Denk maar aan mentale ondersteuning, een tegemoetkoming voor kantoormateriaal, extra betaald verlof om gezinsredenen, kinderopvang en zelfs wellnessprogramma’s.
Die extralegale voordelen zijn nodig als je de balans tussen werk en privé wilt verzekeren, zeker in tijden van corona, maar ook nadien. Meer dan de helft van de Belgische werknemers wil na de lockdown de mogelijkheid om van thuis te werken behouden. Als ze die kans krijgen, vinden ze een loonstop veel minder erg, zolang ze maar voldoende ondersteund worden.
Lees ook: Thuiswerk: wat betaalt je baas, wat betaal je zelf?
Ook voor de werkzoekenden ziet de toekomst er rooskleurig uit. De lonen mogen dan niet stijgen of zelfs licht dalen, maar tegen alle verwachtingen in heeft negen op de tien werkgevers tijdens de crisis nieuw personeel aangenomen of opgeleid.
Bovendien is bijna negen op de tien werkgevers van plan om tussen nu en eind december 2020 fulltime of tijdelijk personeel aan te nemen. Ben je op zoek naar werk? Laat je dan zeker niet ontmoedigen. In de accountancy, industrie, retail, automotive, de voedingsverwerking en FMCG (fast-moving consumer goods) is de vraag naar nieuwe werkkrachten momenteel het sterkst.
(dt/em)
13 november 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Je hele leven bij hetzelfde bedrijf werken is niet meer van deze tijd. Hierbij vijf goede redenen om de sprong te wagen!
Een slimme aanvullende pensioenopbouw kan je meer opbrengen dan pure cash. Praat met je (toekomstige) werkgever dus zeker over jouw pensioenplan!
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Wie droomt van een hoger salaris, moet meestal eerst langs de baas passeren om opslag te vragen. Wat is hiervoor de perfecte timing?
Om mensen gelukkiger te maken, vraag je wat ze willen en geef je ze dat ook. Toch? Fout!
De coronacrisis heeft ook zijn invloed op de salarisverhoging bij promoties. Slechts een minderheid krijgt bij zo’n promotie een hoger loon.
Lonen kunnen worden geïndexeerd en dat betekent in de meeste gevallen een hoger brutoloon. Ben jij bij de gelukkigen?
We hebben allemaal onze slechte gewoontes. Ze zijn vaak meer volhardend dan we zelf willen toegeven. Toch is er van af geraken geen onmogelijke taak...
Open-minded hiring blijkt te werken: bedrijven die deze methode toepasten, wierven het afgelopen jaar opvallend meer kandidaten met een andere nationaliteit aan.