Was Hitler de perfecte baas?
Adolf Hitler was een charmante man, buitengewoon vriendelijk en de perfecte werkgever. Dat zegt zijn voormalige dienstbode Rosa Miterer.
Alles draait om ‘de mate van aangenaamheid’, aldus onderzoekers van de University of Notre Dame, de Cornell University en de University of Western Ontario. ‘Mannen die hoog scoren op ‘aangenaamheid’, verdienen gemiddeld 10.000 dollar (omgerekend zo’n 7.500 euro, nvdr.) minder dan mannen die minder aangenaam in de omgang zijn’, verklaart prof. Timothy A. Judge. ‘Bij vrouwen is het verschil tussen beide categorieën eerder verwaarloosbaar.’
‘Sommige managers omringen zich graag met ja-knikkers. De meesten willen echter liefst kritische mensen om zich heen, opdat denkfouten worden ontdekt voordat een plan in werking wordt gesteld’, getuigd prof. Charlice Hurst. ‘En ja, minder aangename mensen schromen meestal niet om hun ongezouten mening te geven.’
Maar let op, want onaangename mensen lopen ook een veel hoger risico om ontslagen te worden! Op een bepaald moment wordt ‘onaangenaam’ namelijk ‘onuitstaanbaar’.
Recht-door-zee zonder gemeen te zijn, is dus dé sleutel tot success. Aan de andere kant: een baas moet ook sociaal en emotioneel intelligent zijn om een band met zijn medewerkers op te bouwen. Vriendelijk zijn, levert immers sociale voordelen op.
Een goed evenwicht blijft met andere woorden de beste weg om te bewandelen. Tenzij je natuurlijk alleen maar uit bent op een hoger loon ...
(kv) – Bron: Harvard Business Review
9 maart 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Adolf Hitler was een charmante man, buitengewoon vriendelijk en de perfecte werkgever. Dat zegt zijn voormalige dienstbode Rosa Miterer.
Je baas overstelpt je met werk? Of hij geeft je net geen werk? En wat betekent het als hij je compleet negeert? Jobat zocht het voor je uit ...
Volgens Richard Maun, auteur van het boek ‘My Boss is a B@$T@*D’, komen 4 types van bazen voor, elk met hun eigen kleine kantjes.
Vrouwelijke bazen moeten duidelijker harder knokken om evenveel respect te krijgen als hun mannelijke collega’s.
Het laatste wat je wil is je overste tegen je in het harnas jagen. Maar toch. Af en toe loont het om op te komen voor je eigen overtuiging.
Een van de opvallende resultaten van de Engagement Study is dat er bij zes op tien werknemers voor het eerst sprake is van een voorkeur voor een vorm van prestatiebeloning.
Niet alleen te veel werk, ook bazen kunnen serieus wat stress veroorzaken. En dat gebeurt ook: werknemers zijn niet echt lovend over hun chef, zo blijkt.
Soms zitten mensen niet op de juiste plaats. Een typisch voorbeeld daarvan is de baas die bovenaan de ladder staat, maar niet capabel is. Klinkt bekend?
Hoe ga je om met werknemers die kanker hebben (gehad)? Binnen BNP Paribas Fortis loopt het project CANcer & WORK.