Vervangingsbanen doen Limburgs jobaanbod exploderen

"De lijst met jobs waarvoor we meer dan vijftig openstaande werkaanbiedingen tellen, is met een derde gegroeid" (Luc Kennis, VDAB)
In Limburg ontving de VDAB tijdens de eerste acht maanden van het jaar 21.949 jobs, uitzendarbeid niet meegerekend. Dat is 27 procent meer dan vorig jaar. ‘We doen daarmee zelfs beter dan Vlaanderen, dat 23 procent meer jobs noteerde’, vertelt Ludo Rutten van de VDAB.
autoverkoper
"De lijst met jobs waarvoor we meer dan vijftig openstaande werkaanbiedingen tellen, is met een derde gegroeid" (Luc Kennis, VDAB)

Tijdens de crisis werd Limburg weliswaar harder getroffen dan de rest van Vlaanderen, maar de heropleving is er nu ook sterker. Al is dat niet de enige reden voor het exploderende jobaanbod. ‘Er is een boom aan pensioneringen. Veel van die werknemers moeten vervangen worden. Daarnaast waren heel wat van deze jobs al tijdens de crisis een knelpunt en blijven ze moeilijk in te vullen. Door te weinig potentiële kandidaten, onaantrekkelijke arbeidsomstandigheden of doordat de beschikbare arbeidsreserve niet de goede opleiding heeft gehad. Alleen aan dat laatste kunnen wij vanuit de VDAB iets doen’, meent Rutten.

Gezocht: verkopers

De meest gevraagde jobs in Limburg sluiten nauw aan bij de sterkst zoekende sectoren: verkopers worden het meest gevraagd, in de sector groot- en kleinhandel. De jobs voor administratieve medewerkers in de sector zakelijke dienstverlening staan op de tweede plaats. Andere sterk rekruterende sectoren zijn de bouw, maatschappelijke dienstverlening met dienstenchequejobs en de logistiek. ‘We verwachten dat de zorgsector de komende jaren nog gaat groeien, omdat er nog heel wat projecten voor ouderenzorg in de steigers staan, net als voor logistiek en transport’, zegt Rutten.

‘Ook groene energie vormt een groeiende markt. Daar zien we ook nog een toekomst voor productiearbeid weggelegd, in de bouw van windmolens en recyclage bijvoorbeeld.’

Ook Antwerpen zoekt verkopers

Het totaal ontvangen aantal vacatures in de provincie Antwerpen tussen januari en augustus van dit jaar bedraagt 56.504, een stijging met 20,9 procent. De uitzendsector niet meegerekend komen in de provincie het grootste aantal jobaanbiedingen van de sectoren zakelijke dienstverlening (7.474) en groot- en kleinhandel (6.795). Ingedeeld naar beroepen zocht de Antwerpse arbeidsmarkt voornamelijk verkopers (6.702) en bureaubedienden (6.692). Ook schoonmakers (4.918) en verzorgenden & paramedici (3.146) staan hoog in de lijst.

‘Wanneer we kijken naar de werkaanbiedingen die eind juli bleven openstaan en die vergelijken met vorig jaar, valt op dat de lijst met jobs waarvoor we meer dan vijftig openstaande werkaanbiedingen tellen is met een derde gegroeid’, zegt Luc Kennis, VDAB-expert arbeidsmarktinfo bij arbeidsmarktregie.

‘Schoonmaak, wat heel hoog scoort, is altijd al een probleem geweest, maar er is wel een verschuiving: terwijl vorig jaar vooral klassieke, professionele schoonmakers bovenaan prijkten, zijn dit nu vooral particuliere schoonmakers. Wellicht is het zo dat vanuit de perceptie bij de werkzoekenden particuliere schoonmaak minder gewaardeerd wordt dan werk in ziekenhuizen en kantoren. De andere topper, verkoper, is geen knelpuntberoep omdat er een grote arbeidsreserve bestaat die dit beroep wil uitoefenen en die we kunnen mobiliseren om, mits opleiding waar nodig, deze jobs in te vullen’, legt Kennis uit.

Ingenieurs vs. verpleegkundigen

De grootste verschuiving is in Antwerpen te zien bij ingenieurs: op dit moment zijn er 315 openstaande werkaanbiedingen voor ingenieurs tout court; ingenieurs in elektromechanica en bouwkunde niet meegerekend. ‘Een groot probleem dat wij als VDAB niet kunnen oplossen met bijscholing. Wel zien we dat technici mee opschuiven in het kielzog van deze functies, en daar kan wel aan gewerkt worden. Ongeveer hetzelfde verhaal zien we in de zorgsector: verpleegkundigen die drie jaar moeten worden opgeleid, heb je niet in een oogwenk, maar verzorgenden met een korter opleidingstraject, daar kan beter op gestuurd worden.’

En dan zijn er nog de sectoren waarin het jobaanbod sterk groeit: logistiek en transport zit in de lift, vooral dan de vervaardiging van transportmiddelen (+90,2%). Het jobaanbod in de sector energie, water en afvalverwerking (groene jobs) nam met 61,9 procent toe, om bouwmaterialen te vervaardigen wordt er 59,2 procent meer personeel gezocht en in de metaalsector bedraagt de jobgroei 57,8 procent. De primaire sector blijft achteruitgaan (-32,5%), evenals kleding, textiel en schoeisel (-22,6%).

'Morgen beginnen'

Een rondvraag op het terrein bevestigt de VDAB-cijfers. ‘Metsers, bekisters en ploegbazen met ervaring zijn erg moeilijk te vinden, net als bekwame projectleiders’, vertelt Annick Van Beylen van de personeelsdienst bij Algemene Bouwwerken Nys-Driesen. ‘Wie zich vandaag met goede kwalificaties aanmeldt, kan morgen als projectleider beginnen.’

De instroom van ervaren werkkrachten blijkt iets waar vele collega-aannemers in de regio mee kampen. ‘Heel wat werkzoekenden hebben geen ervaring. De laatste jaren hebben we hen wel aangenomen, maar nu onze ploegbazen de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, hebben we opvolging nodig. We vangen dat op door medewerkers opleidingen te geven en regelmatig met directie en projectleiders na te gaan in welke ploegen mensen werken die in aanmerking komen om hun ploegleider op te volgen. Dat vergt niet enkel technische kennis, maar ook de juiste houding.’

Nys-Driesen werkt nauw samen met de VDAB en het RICK (Regionaal Incubatie Centrum Kempen): de laatste inhouse jobdag leverde drie nieuwe mensen op. ‘Onze regio speelt niet echt in het voordeel: we proberen binnen een straal van 65 km te rekruteren, maar een groot deel van dat gebied ligt al in Nederland, en mensen werken niet snel over de grens.’

(bvdb) 

27 september 2011
Anderen bekeken ook