Ontslag nemen
Vorige

1 van 99

Volgende
Volgend artikel:

Hoe snel verander jij van job?

Vertel je in een exitgesprek best de waarheid ... of niet?

Exitgesprek
Een exitgesprek, dat is vaak vaag de reden van je vertrek uitleggen, dankbaar zijn voor wat je hebt geleerd, handen schudden, je spullen nemen en vertrekken. Dat hoeft niet noodzakelijk slecht te zijn. Maar hoe pak je het aan als je je – wellicht negatieve – feedback wél wil geven?

Zinvol voor werkgever

Laat een ding duidelijk zijn: het exitgesprek is in de eerste plaats in het belang van de werkgever. Doorgaans volgt er zo’n gesprek als de organisatie een idee wil krijgen over zaken waar het management geen zicht op heeft. Het is zinvol om informatie te krijgen over personeelsproblemen, inefficiënte workflows en eventuele culturele problemen. Belangrijk is wel dat de HR-medewerker de lagen van de feedback kan afpellen en enkel zinvolle informatie doorgeeft aan managers, om zo uiteindelijk veranderingen door te voeren.

Lees ook: Hoe je baas vertellen dat je niet meer blij bent met je job?

Onbaatzuchtige daad

Wie vertrekt, heeft er nauwelijks nog voordeel aan. Instemmen met een exitgesprek lijkt dus onbaatzuchtig. Toch kun je er als ex-werknemer je voordeel uit halen en een goede indruk mee achterlaten. Door jouw feedback creëer je immers een betere omgeving voor wie bij het bedrijf blijft. Exitgesprekken zijn een bijzonder goed forum: vertrekkende werknemers ervaren meestal geen angst meer en geven daardoor eerlijk hun mening zonder schrik te hebben voor een negatieve reactie.

Extra: 5 dingen die je best kan doen bij het nemen van ontslag

Verplicht nummertje

Of een exitgesprek een effectieve uitlaatklep kan zijn, hangt af van de bedrijfscultuur. In een bedrijf met een giftige cultuur zal het management wellicht weinig doen met de gegeven feedback en is het gesprek niet meer dan een verplicht nummertje. Het is ook mogelijk dat je ex-werkgever de feedback niet leuk vindt – hoe rechtvaardig die ook is – en er simpelweg niets mee doet.

Ontdek: Zo leer je constructief feedback geven én ontvangen

Hoe doe je dat?

Wil je de pin uit de granaat halen en met een bang vertrekken? Doe het dan op de juiste manier. Bereid je gesprek voor zodat emoties niet de overhand krijgen. Zorg er ook voor dat je uitleg duidelijk is, je basis gedekt is en je boodschap helder. En vooral: onthoud goed wat je wél en zeker niet wil zeggen.

Je kunt een exitgesprek natuurlijk ook weigeren als het te moeilijk voor je is of als je er geen zin in hebt. Je bent al op weg naar buiten, niemand van HR zal je de deur barricaderen.

Je ontslag geven: de do’s en don’ts

(gg/em) - Bron: BBC

2 februari 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook