Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 579

Volgende
Volgend artikel:

“Mensen helpen, dat blijft het mooiste aan de job”

Vertaler wordt software engineer

BNPParibas_carriereswitch
Thomas Luyckx trok opnieuw naar de schoolbanken en schoolde zich bij BNP Paribas Fortis om tot software engineer.
Je kunt van carrière veranderen. Maar wat Thomas Luyckx doet, is bijzonder. Hij was vertaler bij BNP Paribas Fortis en schoolde er zich om tot … software engineer. Zijn verhaal was zo inspirerend dat hij het mocht toelichten aan koning Filip toen die vorig jaar de bank bezocht.

De uitdrukking ‘perfect tweetalig’ lijkt uitgevonden voor Thomas. Zijn moedertaal is Frans, maar daar valt tijdens ons gesprek (in het Nederlands) weinig van te merken. “Ik heb altijd in Vlaanderen gewoond en volgde de opleiding van vertaler in Antwerpen”, stelt hij. Na eerst enkele administratieve functies bij BNP Paribas Fortis startte hij in 2017 dan ook als vertaler.

Maar dat was vijf jaar geleden. Intussen begon Thomas bij het IT-team van de bank een stage als software engineer. Was die job van vertaler een logische keuze, dan lijkt die in IT minder voor de hand te liggen. Zijn functie als vertaler viel weg binnen de bank, maar Thomas nam zijn loopbaan in handen. Samen met Sofie De Meersman, HR career counsellor bij BNP Paribas Fortis, vonden ze een nieuwe functie binnen de bank.

“Samen met Sofie deed ik enkele oefeningen om te kijken waar mijn interesses, voorkeuren en talenten lagen. En zo kwam IT in het vizier. Ik had zelf ook al aan IT gedacht, maar achtte het niet haalbaar. Toen ik er met Sofie over sprak en ik merkte dat zij achter dat idee stond, besefte ik dat het wel mogelijk was.”

Zin om aan de slag te gaan als software engineer? Bekijk het huidige vacatureaanbod!

Naar de schoolbanken

Een carrièreswitch naar de IT-afdeling als software engineer is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het vereist toch een bepaalde expertise, maar die wist Thomas op te bouwen. Naast zijn job ging hij een graduaat programmeren volgen. “De eerste vijf à zes maanden nam ik tijdskrediet op. Daarna heb ik halftijds gewerkt en ging ik halftijds naar de les. Vandaag werk ik aan 80 procent. Volgend jaar in juni zou ik mijn diploma moeten halen. De meeste vakken heb ik intussen afgewerkt. Het was soms best pittig, maar ik heb doorgezet.”

Op de schoolbanken kwam hij terecht bij medestudenten die een stuk jonger waren. “Al zaten we met een groepje leeftijdsgenoten. Er waren nog anderen die op latere leeftijd IT gingen studeren. Ontwikkelaar is dan ook een knelpuntberoep.”

De bank steunde hem volop in zijn carrièreswitch. Om te beginnen kwam BNP Paribas Fortis al tussen in het inschrijvingsgeld. Bovendien werd hij in de periode dat hij studeren en werk combineerde, uitgezet op enkele tijdelijke opdrachten bij de bank, missies in het interne jargon. Het ging om twee opdrachten gelinkt aan webpublishing.

“Intussen ben ik dus gestart met mijn stage bij IT, met als bedoeling om er vast te blijven.” De IT-afdeling binnen de bank is met ruim 900 IT-collega’s, en ook heel veel specialisaties, natuurlijk een interessante werkgever op zich.

CHECK: 7 tips om werken en studeren perfect te combineren

Alles heeft een syntax

Is de overgang naar programmeur niet moeilijk? Vertalers lijken de ultieme letterkinderen, terwijl programmeurs cijferaars zijn. Toch ziet Thomas gelijkenissen. “Ook programmeertalen hebben een syntax, alles wordt op een bepaalde manier geschreven”, stelt hij. “Zelf ben ik nogal perfectionistisch. Dat komt bij het programmeren ook van pas. Vergeet je één puntkomma, dan werkt het niet. Dat perfectionisme had ik bij het vertalen ook. Elk woord was van tel.”

Thomas is binnen de bank het schoolvoorbeeld van wat er qua interne mobiliteit mogelijk is. Met steun van de bank, die overigens zelf ook een aanvullend opleidingsplatform aanbiedt. Maar natuurlijk vooral dankzij het engagement van de voormalige vertaler zelf die zich – als alles goed verloopt – binnenkort software engineer mag noemen.

Vragen van koning Filip

De bank is best trots op zijn parcours. Niet voor niets mocht Thomas bij het bezoek van koning Filip – naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de bank – zijn verhaal doen tijdens een workshop over het thema employability. “De koning was erg geïnteresseerd in mijn getuigenis. Hij luisterde aandachtig en stelde de nodige vragen.”

Lees ook: 5 signalen dat het hoog tijd is voor een carrièreswitch

Wat doen de HR career counsellors van de bank?

De carrièreswitch van Thomas werd mee begeleid door een dienst die bij BNP Paribas Fortis als ‘HR career counsellor’ wordt omschreven. Zij staan dicht bij de collega’s en worden ingedeeld volgens bepaalde profielen, zoals IT, Data, Go to Market en Net Promoter Office, die bij haar terechtkunnen.

Vanuit die hoedanigheid begeleidde Sofie De Meersman ook Thomas naar zijn nieuwe job. “Het intern begeleiden van mensen naar een nieuwe job is een belangrijk deel van onze job en loopt telkens in samenspraak met de betreffende collega. We kijken samen waar er de beste fit is tussen het profiel van de medewerker en het profiel dat gevraagd wordt voor de missie”, vertelt Sofie.

Daarnaast heeft ze nog andere verantwoordelijkheden zoals welzijn, persoonlijke ontwikkeling en coaching. Maar het individuele en menselijke primeert in haar job. “Eigenlijk kan iedereen bij ons met individuele vragen terecht”, stelt Sofie. Ze benadrukt ook dat de bank heel erg inzet op interne mobiliteit. “Van career days tot een job fair en jobs in de kijker. We beschikken over een heel systeem om collega’s intern door te laten stromen naar andere jobs.”

Extra: Waarom je nooit langer dan 7 jaar dezelfde job mag doen

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

30 oktober 2023
Anderen bekeken ook