Pleidooi voor een nieuw loopbaanmodel
'Werknemers worden onderbetaald in het begin van hun carrière en op het einde krijgen ze te veel vergeleken met hun productiviteit”(Gianni Duvillier, Voka)
Van de werkgevers wordt verwacht dat ze meewerken aan de herinschakeling van de werknemer en/of aangepast werk voorzien. Zij hoeven niet altijd een re-integratietraject uit te stippelen. De werkgever kan, in overleg met de werknemer, ook zonder traject aangepast werk regelen.
De overheid verwacht voorts van de werkgevers dat zij contact houden met de zieke werknemers. Ze moeten ook redelijke aanpassingen doen aan de werkpost om de herinschakeling van de zieke werknemers mogelijk te maken. Werkgevers (met uitzondering van kmo’s van minder dan 50 personeelsleden) die zonder motivatie onvoldoende inspanningen leveren voor de re-integratie, kunnen een sanctie krijgen van 800 euro per tekortkoming. Werkgevers die wel een inspanning leveren voor aangepast werk, maar vaststellen dat dit onmogelijk te realiseren is en dit motiveren, riskeren niks.
Van de werknemers die langdurig ziek zijn, wordt verwacht dat zij ook inspanningen leveren om terug aan de slag te gaan. Het betreft alleen mensen die nog in staat zijn om een job uit te voeren maar misschien ander, aangepast werk nodig hebben.
Werknemers die hun verplichtingen niet nakomen zonder geldige redenen, riskeren, net zoals de werkgevers, een sanctie. Hun uitkering vermindert met 5 procent gedurende één maand als de werknemer zijn administratieve verplichtingen niet nakomt en bijvoorbeeld de vragenlijst niet invult. De uitkering vermindert met 10 procent gedurende één maand als de werknemer niet komt opdagen voor een gesprek over een re-integratietraject.
(wv)
21 april 2017'Werknemers worden onderbetaald in het begin van hun carrière en op het einde krijgen ze te veel vergeleken met hun productiviteit”(Gianni Duvillier, Voka)
Het toenemende ziekteverzuim heeft een enorme impact op de werkvloer. Hoe ziet de nieuwe wetgeving eruit?
De kans dat een werknemer effectief terugkeert naar zijn werk na een langdurige ziekte, vermindert naargelang de duur van de afwezigheid toeneemt.
Langdurig ziek? Of thuis door een burn-out of bore-out? Hoe verzeker je als leidinggevende dat je werknemer geen fade-out krijgt?
Burn-outs zijn spijtig genoeg schering en inslag, maar de minder bekende ‘burn-in’ is dat ook. Hoe weet je of je een burn-in hebt en wat is dat eigenlijk?
Ziekteverzuim kost bedrijven heel wat geld. Werkgevers die werk maken van een positief absenteïsmebeleid plukken daar de vruchten van.
Freddy Van Malderen, directeur van VDAB Oost-Vlaanderen, legt uit hoe VDAB de brug bouwt tussen werkzoekenden en hun toekomstige werkgevers.
We spraken met Maxime Dôme over zijn dag als coach van Standard Femina en onderdompeling in de wereld van het professionele vrouwenvoetbal.
Bij Arvesta is welzijn alvast meer dan een slogan. Het vormt de kern van waar het bedrijf voor wil staan. “Welzijn en een duurzame loopbaan zijn twee kanten eenzelfde medaille.”