Metroplan laat verpleegkundigen UZ Brussel reizen door hun carrière
Als verpleeg- of vroedkundige kan je loopbaan nog alle kanten op. Dat is de boodschap die het UZ Brussel haar personeel wil geven met het Metroplan.
Bruno De Geest studeerde in 1998 af als verpleegkundige en werkte ruim tien jaar bij de spoeddienst. Zijn interesse in ICT dreef hem die richting uit. Na een eerste jobervaring als IT-consultant bij een bedrijf in de health care sector kwam hij bij ZNA terecht, waar hij nu het team aanstuurt dat zich bezighoudt met de ontwikkeling en het beheer van alle applicaties, waaronder de invoer van het elektronisch patiëntendossier.
“Het ICT-verhaal is een complex verhaal, waarbij de opgedane kennis in een complexe omgeving die een ziekenhuis toch ook is, goed van pas komt. De combinatie van een doorgedreven businesskennis met gezonde interesse biedt daarom zeker ook in die richting perspectieven. Ik doe deze job sinds 2,5 jaar met veel plezier en ben ten slotte ook nu nog steeds bezig met datzelfde doel: werken aan kwaliteitsvolle zorg.”
Sinds juni is Bianca Plak aan een nieuwe uitdaging begonnen. Als implementatiebegeleider ondersteunt ze onder meer de kritische diensten van ZNA Stuivenberg in de voorbereiding voor de verhuis naar het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix.
“Ik heb 9,5 jaar als verpleegkundige op de intensieve zorgen in ZNA Stuivenberg gewerkt. In de loop van de jaren kon ik ervaren dat er ook heel veel functies zijn waar je ondersteuning kan geven zodat de patiënt goede zorg krijgt. Dat je je op die manier kan verbreden, wekte mijn interesse. Ik ben blij dat ik in deze functie ben gestapt. Ik help de diensten om hun werking te optimaliseren in aanloop van de verhuis. Op deze manier kan ik mijn blik verruimen.”
Na drie jaar als verpleegkundige sloeg Sarah Steenackers tien jaar geleden een andere weg in. “Het is een interessant beroep, maar de louter verpleegkundige taken waren te veel routine voor mij. Ik had altijd al interesse in het aspect van de ziekenhuishygiëne en infectiepreventie. Wat dat werk precies inhoudt, is bij de mensen nog weinig gekend.”
“We zijn ook maar met een klein team, met een heel breed takenpakket binnen het wettelijk kader. We adviseren collega’s hoe ze verspreiding van bacteriën en virussen in het ziekenhuis kunnen voorkomen. En dit op allerhande manieren. Dat maakt het uitdagend en interessant. Ook al is het een totaal andere job, je bent toch nog altijd met dat zorgen bezig waarbij de veiligheid van de patiënt centraal staat.”
(Bart Roggeman)
17 september 2019Als verpleeg- of vroedkundige kan je loopbaan nog alle kanten op. Dat is de boodschap die het UZ Brussel haar personeel wil geven met het Metroplan.
Vorige week vond overal in Vlaanderen de Dag van Zorg plaats. Er werd in veel instellingen stilgestaan bij de personeelsproblematiek.
Vraag jij je soms af wat iemand drijft om mensen met een levensbedreigende ziekte dag in dag uit bij te staan? Joke Verbiest en Veva Corthals, beiden palliatief verpleegkundigen bij TOPAZ in Wemmel, geven antwoord.
De verpleegkundige, die kennen we. Maar wat is de verpleegkundig specialist? Na landen als Nederland wordt het nu ook in België officieel erkend.
De taakafbakening van zorgverleners, zoals verpleegkundigen en zorgkundigen, moet flexibeler. "Het is alarmcode rood”, klinkt het bij koepelorganisatie Zorgnet-Icuro.
Wist je dat… er in een ziekenhuis ook mensen werken die technisch geschoold zijn?
Bij hr-dienstverlener Liantis hebben salesmedewerkers Tamara en Jens één doel: een meerwaarde betekenen.
Met de juiste vaardigheden is de kans groot dat je een goedbetaalde job kunt scoren. Welke vaardigheden maken de kans op een hoog loon groter?