Ontspannen tijdens je werk: 5 tips
Het grote gevaar van het thuiswerken is dat je te weinig ontspant. Met volgende tips kun je dit voorkomen.
Niet iedereen springt even fris en fruitig uit bed als ’s ochtends de wekker wakker wordt… Voor heel wat werknemers is het een dagelijkse afweging om nog even in bed te blijven liggen of alsnog direct in actie te schieten en zich klaar te maken om aan de werkdag te beginnen.
In de meeste gevallen verdwijnt de ochtendlijke vermoeidheid vanzelf: wondermiddelen zoals koffie, een frisse fietstocht of gewoon “tijd” brengen je energie snel terug op peil.
Toch geldt dit jammer genoeg niet voor iedereen. Nogal wat werknemers voelen zich tijdens het werk voortdurend (over)vermoeid en slaperig en da’s niet altijd zonder risico. Zo heb je een grotere kans op arbeidsongevallen, fouten op de werkvloer en verkeersongevallen van en naar het werk. Ook een verhoogde bloeddruk, depressie, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, obesitas, een verlaagde levenskwaliteit en zelfs een burn-out zijn kwalijke gevolgen van chronische slaperigheid.
De mogelijke slaapverwekkende aard van je job buiten beschouwing gelaten, zijn er heel wat oorzaken voor een chronisch slaperig gevoel. Naast psychosociale oorzaken zoals stress, piekeren en frustraties kan slaaptekort ook een structurele medische oorzaak hebben.
In dit geval gaat het over het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). Hierbij krijg je tijdens het slapen regelmatig een adempauze doordat de spieren van je tong en keel zich ontspannen en zo je ademhaling blokkeren. Dit doet het zuurstofgehalte in je bloed dalen waardoor je hersenen een signaal sturen naar het lichaam om wakker te worden. Foute timing natuurlijk want zo wordt de kwaliteit van je slaap vaak verstoord.
Dit syndroom komt voor bij ongeveer 1 op 2 werkende mannen en 1 op 4 werkende vrouwen boven de 40 jaar. Detail: niet iedereen weet dat van zichzelf.
Lees ook: Dé reden waarom je na een dag werken zo moe bent?
Chronische slaperigheid pak je best zo kordaat mogelijk aan want het is niet alleen gevaarlijk voor jezelf maar ook voor je omgeving. Deze tips en tricks helpen je hierbij.
Een goede structuur in je werkdag met een duidelijk begin en einde is al een goede stap. Zo stel je duidelijk je grenzen waardoor je letterlijk kunt ontstressen en ontspannen na een goed gevulde werkdag. Laat je smartphone ook even rusten en check niet elk kwartier de mailbox van je werk.
CHECK: 8 tips voor een gestructureerde werkdag
De boog kan niet altijd gespannen staan en dat geldt ook tijdens het werk. Probeer stresssituaties te vermijden en neem geregeld een korte pauze. Maak buiten een wandelingetje, haal een frisse neus en zorg voor wat rust in je hoofd. Laat de lift links liggen en neem de trap: een beetje beweging maakt je even los van de dagdagelijkse workload.
Ontspannen tijdens je werk: 5 tips
Heb je het gevoel dat je na een lange nacht echt niet uitgeslapen bent? Doe een slaaponderzoek in een slaaplabo. Al naargelang de specifieke diagnose zijn er verschillende behandelingen mogelijk.
Verzorg jezelf en let op je voeding en leefgewoontes. Drink geen alcohol of koffie net voor het slapengaan. Gun jezelf wat ontspanning na het werk en geef je ademhaling ook wat ademruimte door bv. een yogasessie te volgen of te mediteren.
Wie heeft er telkens weer nood aan een veel te late nacht onder een dekentje in de zetel terwijl je kijkt naar een slaapverwekkend televisieprogramma waarbij het blauwe licht van je scherm zorgt voor een vertraagde melatonineproductie die jou tegen beter weten in nog lang wakker houdt?
Go with the flow en ga eens wat vroeger naar bed… wie weet kun je wel van een mooie droom genieten en ’s ochtends ook nog eens fris en fruitig uit bed springen?
Extra: De beste tips voor een betere slaap
(fd)
2 mei 2022Het grote gevaar van het thuiswerken is dat je te weinig ontspant. Met volgende tips kun je dit voorkomen.
Paradoxaal genoeg blijkt dat hoe minder uren je werkt, hoe meer je gedaan krijgt! Op één voorwaarde toch: dat je je werk echt graag doet.
Niets heerlijker dan in het weekend, na een zware werkweek, lekker lang in bed blijven liggen. Toch? Pas maar op!
Dagelijks worden we geconfronteerd met zo'n 34 GB informatie. Dat is 2 keer zoveel als 30 jaar geleden. Geen wonder dat we onze aandacht verliezen.
Fitte medewerkers zijn niet alleen productiever en scherper, ze maken ook minder fouten en zijn minder vaak afwezig. En een goede nachtrust begint op kantoor!
Heb je geen fysiek zware job, maar plof je na je werk toch uitgeput in de zetel? Dan vraag je je soms misschien af hoe dat komt.
Voel jij je wel eens futloos na een dag vol Zoom-vergaderingen, Teams-meetings en videochats? Je bent niet alleen. Enkele tips!
Dat kinderen wegen op de nachtrust van hun mama is geen nieuws. Maar wel hoe vermoeid ze zijn. Opvallend: jonge vaders worden veel minder zwaar getroffen.
Te veel stress is absoluut niet goed voor je lichaam en je geest. Maar in een gezonde dosis, kan het je wél helpen! Waar ligt de grens?