10 signalen: tijd voor een nieuwe job!
Je gaat elke dag naar je werk. Je bent blij dat je werk hebt. En toch knaagt er iets. Herken je volgende zaken? Dan is het tijd voor een nieuwe uitdaging!
Voor een job of loopbaan kiezen gaat over zoveel meer dan beslissen waarmee je je geld zal verdienen. Denk maar eens aan hoeveel uren je per dag gemiddeld werkt. Van de tijd in de week dat we gemiddeld wakker zijn brengen we zo’n 65% door van/naar of op het werk. Onderschat het belang dus niet van een job of loopbaan die bij je past.
“Sommigen weten heel erg goed wat ze professioneel willen gaan doen (misschien zelfs van als ze kind waren). Voor de meesten onder ons is dat niet het geval en is een loopbaan een proces van ‘trial and error’ en elke keer groeien richting datgene wat bij je past”, merkt Annelies Quaegebeur. Oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan.
“Bovendien besteden de meeste mensen niet veel aandacht of tijd aan het kiezen van een job die bij hen past. Of ze kiezen een job voor de verkeerde reden: een (vals) gevoel van werkzekerheid, een goed loon, dicht bij huis, ... Het is echter niet omdat je in een bank gaat werken dat je niet ontslagen zal worden. Het is ook niet omdat je een goed loon hebt dat je gelukkig bent in je job (of niet ontslagen kan worden). Even goed kan dicht bij huis werken betekenen dat als er een emergency is dat jij altijd diegene zal zijn die moet inspringen.”
Heb jij genoeg nagedacht over wat jij professioneel wilt? Of heb je gewoon de eerste de beste job aangenomen? Of misschien heb je gewoon iets gezocht dat in lijn ligt met je studies terwijl dat eigenlijk niet is waar je hart sneller van gaat slaan ... Lees dan zeker onderstaande tips.
“Zelfs voor mensen die al enige tijd aan het werk zijn en/of van de ene in de andere job gerold zijn, is antwoorden op onderstaande vragen soms al een eye-opener”, vertelt loopbaancoach Annelies Quaegebeur.
Start dus met het opmaken van je professionele bucket list aan de hand van je antwoorden op onderstaande vragen:
Conclusie: probeer zoveel mogelijk van wat je zelf wilt, terug te vinden in je job! Maak die dingen ook zoveel mogelijk bespreekbaar met je leidinggevende of HR.
De professionele wereld is niet wit of zwart, het zijn 50 tinten grijs (en zoveel meer).
Conclusie: probeer voor jezelf een grijszone te vinden die bij je past en goed voelt, én waar je zelf ook flexibel mee kan omspringen.
Work hard, play hard! De tijd dat er gewerkt moet worden, mag er gerust hard gewerkt worden. Er gaat niemand dood van nu en dan overuren doen. Echter als het alleen ‘work’ en no ‘play’ is dan klopt het niet.
Het is nooit te laat om dingen te doen die je graag doet. Zowel professioneel als privé. Als je volledige zijn afhangt van je job, zou het weleens kunnen zijn dat je vroeg of laat tegen de (burn-out) lamp loopt.
Wat zijn zaken die je graag doet in je vrije tijd en waar je energie van krijgt? Lijst ze gerust eens op. Hoe lang is het geleden dat je elk van de items op die privé bucket list hebt gedaan? Het is belangrijk dat je af en toe tijd neemt om die dingen in te plannen.
Conclusie: zorg ervoor dat je een leven hebt buiten je job en vink af en toe dingen af van je privé bucket list.
Wie is diegene die verantwoordelijk is voor je loopbaan? Je baas? Je collega’s? Je werkgever? Je partner? Neen hoor, de enige verantwoordelijke voor je loopbaan ben je zelf! Neem dan ook het heft in eigen handen als je merkt dat er zaken zijn die niet meer kloppen.
Conclusie: klopt er voor jou iets niet meer in je loopbaan? Wat kan je er zelf aan veranderen? Indien nodig, ga intern het gesprek aan over wat je noden zijn, wat je verwacht, wat er wel of niet werkt voor je ...
(mr)
Met dank aan loopbaancoach Annelies Quaegebeur voor de tips.
Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Heb jij ook loopbaan gerelateerde vragen? Meer informatie kan je vinden op haar website en volgen kan via Facebook.
Wil je graag zelf aan de slag? Download dan het gratis e-book ‘Geef Vleugels Aan Je (Loop)Baan - (Terug) Werken met Goesting en Energie’ (vol met handige oefeningen en inzichten).
Je gaat elke dag naar je werk. Je bent blij dat je werk hebt. En toch knaagt er iets. Herken je volgende zaken? Dan is het tijd voor een nieuwe uitdaging!
Ascento-directeur Geert Volders pleit voor een bredere blik op interne mobiliteit en het beter managen van talent van eigen vloer.
Je slaagt er maar niet in een job te pakken te krijgen. Heel frustrerend. Maar misschien maken de volgende kleine dingen wel een wereld van verschil ...
Gewoon zo veel mogelijk brieven versturen, is geen goede sollicitatietactiek. Het draait daarentegen wel om jezelf te kunnen verkopen. 7 tips die je helpen!
Wil je een goede indruk maken op je eerste werkdag? Dan moet je je proberen te verplaatsen in de schoenen van je baas. Hoe pak je het aan?
Heb je eindelijk de beslissing genomen om van job te veranderen? En heb je een nieuwe baan gevonden die echt bij je past? 7 praktische tips ...
Het is goed om een jobaanbod niet direct te aanvaarden, en eerst een paar vragen te stellen zodat je geen kat in een zak koopt. Waarom? Hierom ...
Precies een kwart van de werknemers zijn ‘nachtuilen’. Voor ruim vier op de tien werknemers heeft de ochtendstond dan weer goud in de mond...
Wanneer je op reis vertrekt, gaat er heel wat door je hoofd. Zorgen die je beletten om écht te ontspannen. We geven 6 tips om je bezorgdheden thuis te laten.