Net afgestudeerd
Vorige

1 van 166

Volgende
Volgend artikel:

Een goed salaris van bij de start? Dan moet je in deze sectoren zijn

Vermijd deze 4 valkuilen in je nieuwe job ... en erna!

Heb je de juiste keuze gemaakt? Zal je je nieuwe job wel aan kunnen? Heb je de nodige skills? … Enkele tips om om te gaan met de onzekerheid van een nieuwe job.
#

Voor een job of loopbaan kiezen gaat over zoveel meer dan beslissen waarmee je je geld zal verdienen. Denk maar eens aan hoeveel uren je per dag gemiddeld werkt. Van de tijd in de week dat we gemiddeld wakker zijn brengen we zo’n 65% door van/naar of op het werk. Onderschat het belang dus niet van een job of loopbaan die bij je past.

“Sommigen weten heel erg goed wat ze professioneel willen gaan doen (misschien zelfs van als ze kind waren). Voor de meesten onder ons is dat niet het geval en is een loopbaan een proces van ‘trial and error’ en elke keer groeien richting datgene wat bij je past”, merkt Annelies Quaegebeur. Oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan.

“Bovendien besteden de meeste mensen niet veel aandacht of tijd aan het kiezen van een job die bij hen past. Of ze kiezen een job voor de verkeerde reden: een (vals) gevoel van werkzekerheid, een goed loon, dicht bij huis, ... Het is echter niet omdat je in een bank gaat werken dat je niet ontslagen zal worden. Het is ook niet omdat je een goed loon hebt dat je gelukkig bent in je job (of niet ontslagen kan worden). Even goed kan dicht bij huis werken betekenen dat als er een emergency is dat jij altijd diegene zal zijn die moet inspringen.”

Heb jij genoeg nagedacht over wat jij professioneel wilt? Of heb je gewoon de eerste de beste job aangenomen? Of misschien heb je gewoon iets gezocht dat in lijn ligt met je studies terwijl dat eigenlijk niet is waar je hart sneller van gaat slaan ... Lees dan zeker onderstaande tips.

Vermijd deze 4 valkuilen in je nieuwe job … en erna!

1. Geen zelfinzicht: je professionele bucket list

“Zelfs voor mensen die al enige tijd aan het werk zijn en/of van de ene in de andere job gerold zijn, is antwoorden op onderstaande vragen soms al een eye-opener”, vertelt loopbaancoach Annelies Quaegebeur.

Start dus met het opmaken van je professionele bucket list aan de hand van je antwoorden op onderstaande vragen:

  • Welke talenten wil je graag inzetten? Welke taken of verantwoordelijkheden geven je het meeste energie?
  • Welke competenties wil je graag ontwikkelen in je nieuwe job?
  • Welke waarden wil je terugvinden in het bedrijf waarvoor je werkt?
  • Wat motiveert je professioneel?
  • Wat zijn je interessegebieden? In welke sectoren zou je het liefst aan het werk gaan?
  • Wat moeten de kwaliteiten van je leidinggevende zijn?
  • Hoeveel verantwoordelijkheid wil je nemen?
  • Wat wil je in je eerste jaar graag bereiken? Hoe ga je weten dat je dat bereikt hebt?

Conclusie: probeer zoveel mogelijk van wat je zelf wilt, terug te vinden in je job! Maak die dingen ook zoveel mogelijk bespreekbaar met je leidinggevende of HR.

2. Zwart-witdenken: 50 shades of grey

De professionele wereld is niet wit of zwart, het zijn 50 tinten grijs (en zoveel meer).

  • Je moet kunnen omgaan met onzekerheid: wat vandaag is, kan morgen anders zijn.
  • Verandering is een constante geworden, leer ermee te leven.
  • Vooruitplannen is moeilijk geworden want ad hoc en last minute komen er gegarandeerd nog dingen bij die van je verwacht worden.
  • Je zal theorie moeten omzetten naar de praktijk én het kan zijn dat de aangeleerde theorie in die specifieke praktijk niet werkt en je andere manieren zal moeten vinden.
  • Je zal moeten samenwerken met mensen die je mogelijks helemaal niet liggen en het team kan virtueel zijn.
  • Face-to-facemeeting, skype meeting, video conferencing… we are working globally.
  • (Internet) Techologie evolueert, super snel.
  • Problem solving will be your middle name.
  • ...

Conclusie: probeer voor jezelf een grijszone te vinden die bij je past en goed voelt, én waar je zelf ook flexibel mee kan omspringen.

3. Ongezonde werk-privébalans: make a life, not just a living

Work hard, play hard! De tijd dat er gewerkt moet worden, mag er gerust hard gewerkt worden. Er gaat niemand dood van nu en dan overuren doen. Echter als het alleen ‘work’ en no ‘play’ is dan klopt het niet.

Het is nooit te laat om dingen te doen die je graag doet. Zowel professioneel als privé. Als je volledige zijn afhangt van je job, zou het weleens kunnen zijn dat je vroeg of laat tegen de (burn-out) lamp loopt.

Wat zijn zaken die je graag doet in je vrije tijd en waar je energie van krijgt? Lijst ze gerust eens op. Hoe lang is het geleden dat je elk van de items op die privé bucket list hebt gedaan? Het is belangrijk dat je af en toe tijd neemt om die dingen in te plannen.

Conclusie: zorg ervoor dat je een leven hebt buiten je job en vink af en toe dingen af van je privé bucket list.

4. Aanmodderen: neem actie

Wie is diegene die verantwoordelijk is voor je loopbaan? Je baas? Je collega’s? Je werkgever? Je partner? Neen hoor, de enige verantwoordelijke voor je loopbaan ben je zelf! Neem dan ook het heft in eigen handen als je merkt dat er zaken zijn die niet meer kloppen.

Conclusie: klopt er voor jou iets niet meer in je loopbaan? Wat kan je er zelf aan veranderen? Indien nodig, ga intern het gesprek aan over wat je noden zijn, wat je verwacht, wat er wel of niet werkt voor je ...

(mr) 

Met dank aan loopbaancoach Annelies Quaegebeur voor de tips.
Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Heb jij ook loopbaan gerelateerde vragen? Meer informatie kan je vinden op haar website en volgen kan via Facebook.
Wil je graag zelf aan de slag? Download dan het gratis e-book ‘Geef Vleugels Aan Je (Loop)Baan - (Terug) Werken met Goesting en Energie’ (vol met handige oefeningen en inzichten).
 

27 september 2017
Anderen bekeken ook