Privacy
Vorige

1 van 69

Volgende
Volgend artikel:

Hoe zit het met je privacy tijdens het pendelen?

Verloren materiaal knaagt aan omzet van bouwbedrijven

“Met een goede tracking van het werkmateriaal verhoog je de winst per project.” (Stijn Stragier, managing partner GeoDynamics)
Een goede materiaaltracering is soms een heikel punt in de bouwsector. Als noodzakelijk materiaal niet op de werf aanwezig is of zelfs gestolen wordt, kunnen de gevolgen groot zijn. Softwarebedrijf GeoDynamics uit Kortrijk ontwikkelde een track-and-trace-oplossing, waarmee bouwbedrijven te allen tijde kunnen weten waar hun materiaal zich bevindt.
“Met een goede tracking van het werkmateriaal verhoog je de winst per project.” (Stijn Stragier, managing partner GeoDynamics)

Het Kortrijkse softwarebedrijf GeoDynamics ontwikkelt al elf jaar software om te bepalen waar voertuigen of mobiele medewerkers zich precies bevinden. Gegevens die men kan raadplegen via de computer, tablet of smartphone. “Dergelijke track-and-trace-toepassingen worden gebruikt voor tijdsregistratie, loonberekening en het wagenparkbeheer, voornamelijk in de bouwsector en mobiele servicediensten”, legt managing partner Stijn Stragier uit, die in 2012 nog uitgeroepen werd tot West-Vlaamse jonge ondernemer van het jaar.

Aan het softwareaanbod werd nu asset tracking toegevoegd, speciaal bedoeld voor bouwbedrijven en hun werfactiviteiten. Waardevol, verplaatsbaar materieel kan worden uitgerust met een waterbestendige tag, die een signaal uitstuurt dat tot vijftig meter verder kan worden opgevangen, in alle weersomstandigheden. De ontvanger is aangesloten op een toestel, een blackbox, die de precieze locatie van het voertuig of materiaal doorstuurt naar een beveiligde website. Die blackbox kan zich overal bevinden: in bestelwagens, maar ook in depots of werfcontainers.

Tijdsverlies en economisch nadeel vermijden

Zo kunnen onder andere hoogtewerkers, rupsvoertuigen, kranen, maar bijvoorbeeld ook dure lasers, drilboren, stroomgroepen en compressoren met de asset tracking-tag worden uitgerust. Dit kan voor bouwbedrijven flink wat problemen voorkomen. “Niet dat we vooraf een uitgebreid marktonderzoek deden, we baseerden ons vooral op enkele klantenverhalen. Elk bouwbedrijf kreeg al wel eens met het probleem te maken: wanneer belangrijk materiaal niet op de bouwwerf aanwezig is als de bouwvakkers het nodig hebben, bijvoorbeeld omdat het zich op een andere werf bevindt of zelfs gestolen is, kan de planning niet meer gevolgd worden, ontstaat er chaos en zijn er ook belangrijke economische verliezen”, stelt Stijn Stragier.

Economische verliezen die niet wenselijk zijn in een sector waarin de winstmarges al laag zijn, de concurrentie op het scherp van de snede wordt uitgevochten en de werkgelegenheid constant onder druk staat.

“Diefstalbeveiliging is niet eens het belangrijkste argument dat bouwbedrijven inroepen om hun materiaal te kunnen traceren”, zegt Stijn Stragier. “Stel je het tijdsverlies voor wanneer men tientallen mensen moet bellen om te weten waar het materiaal zich mogelijk bevindt. De gegevens kunnen bouwbedrijven en werfleiders ook helpen om beter te plannen en nauwkeurigere facturen op te stellen. Door de tag kunnen ze heel nauwkeurig berekenen welk materiaal er zich voor een bepaalde periode op een bouwwerf bevond, en kunnen ze dat correct doorrekenen aan de klant. Als je zoiets niet goed in rekening brengt, loop je als bouwbedrijf nogal wat inkomsten mis en heb je dus een belangrijk concurrentieel nadeel. Met een goede tracking verhoog je de winst per project.”

Als met een tag uitgerust materiaal of een voertuig de werf verlaat, zorgt de software ervoor dat de klant een melding krijgt via het webportaal van GeoDynamics. “Deze toepassing kan ook in andere sectoren haar nut bewijzen, overal eigenlijk waar duur en mobiel materiaal wordt gebruikt, bijvoorbeeld ook laptops of opleggers”, stelt Stijn Stragier. De eerste asset tracking-pakketten zijn verkocht en worden nog deze maand geïnstalleerd.”

Extra medewerker

GeoDynamics telt inmiddels 29 medewerkers en heeft 2.300 klanten in zijn bestand die 24.000 zogenoemde blackboxen gebruiken: bouw- en servicebedrijven, en eigenlijk elk type onderneming dat met bestelwagens op de weg gaat. Op het vlak van tijdsregistratie en tracering van mobiele werknemers en voertuigen, is het Kortrijkse softwarebedrijf inmiddels marktleider.

“We blijven innoveren en groeien nog binnen België. Dat neemt niet weg dat de volgende stap kan zijn om ook internationaal actief te worden”, zegt Stijn Stragier. “Ook qua personeel groeien we gestaag, en het is uitdrukkelijk onze bedoeling om de administratie en het programmeerwerk vanuit Kortrijk te blijven doen. Momenteel zijn we op zoek naar een extra medewerker voor de commerciële binnendienst.”

(wv) – Meer info: www.geodynamics.be 

8 oktober 2015
Anderen bekeken ook