Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 216

Volgende
Volgend artikel:

Belg heeft gemiddeld 28,5 vakantiedagen. Leerkrachten spannen de kroon

Mede mogelijk gemaakt door: Attentia

Verlofdagen over? Plan je vakantie snel

vakantie out of office
Wie nog wettelijke vakantiedagen over heeft, plant best zo snel mogelijk zijn vakantie om deze dagen niet te verliezen. “Je werkgever moet dat mogelijk maken, maar is niet verplicht elke verlofaanvraag zonder meer te aanvaarden”, vertelt Nathalie Lucas, senior legal consultant bij HR- en well-beingpartner Attentia.

Wie nog vakantiedagen over heeft, is in feite verplicht die voor het jaareinde op te nemen. Wettelijke vakantie en de zogeheten ADV-dagen (arbeidsduurvermindering) kan je niet laten overhevelen naar 2025. Doe je dit niet, dan ben je die dagen simpelweg kwijt.

FAQ: Alle vragen én antwoorden over jouw vakantie op een rij

Verplichtingen van werkgever

Heb je nog openstaande wettelijke vakantiedagen over, dan is je werkgever verplicht om jou daarop te wijzen. “Je werkgever moet het mogelijk maken om al je wettelijke vakantiedagen op te nemen, al kan hij onder bepaalde voorwaarden wel je verlofaanvraag weigeren”, vertelt Nathalie Lucas, senior legal consultant bij HR- en well-beingpartner Attentia.

“Maar dat is kort voor het jaareinde veeleer een uitzondering dan de regel. Je werkgever moet een gegronde reden hebben, zoals het garanderen van permanentie op de werkvloer en bepaalde diensten voor klanten.”

Check: Mag de baas je verlofaanvraag zomaar weigeren?

Bij sectorale of ondernemingseigen vakantiedagen (zoals anciënniteitsdagen) ligt het anders. “Onder bepaalde voorwaarden kan je die dagen soms wel overdragen. De regels daarrond worden binnen het paritair comité of het bedrijf vastgelegd. We zien bijvoorbeeld vaak dat werkgevers toestaan om maximaal vijf à zes dagen over te hevelen naar het eerste kwartaal van het volgende jaar”, aldus Lucas.

Dubbel-check: Kan je zomaar verlofdagen overdragen naar volgend jaar?

Verlof altijd in overleg

Liefst van al nemen veel medewerkers vakantie tijdens de schoolvakanties, óf in een week met een feestdag, zoals 11 november of Kerst, de twee feestdagen die nog in het verschiet liggen dit jaar. Want met ‘slechts’ vier verlofdagen kan je zo toch negen aaneensluitende dagen vrij zijn als je de weekends meetelt. 'Wie het eerst komt, het eerst maalt’ denk je misschien, maar deze dagen snel ‘claimen’ voordat je collega’s eraan denken, geeft geen garanties.

“Als je je verlofdagen eerder aangevraagd hebt dan een collega, wil dat niet automatisch zeggen dat jij er meer recht op hebt. Je werkgever bekijkt wie hij die dag of periode kan missen. Een werkgever mag je verlof niet willekeurig weigeren, maar voor elke aanvraag moet er wel een akkoord gevonden worden tussen werkgever en werknemer.”

Of je nog last-minute vakantie kunt nemen, is bovendien afhankelijk van je sector én je werkgever. “Zo sluiten bedrijven in de bouwsector vaak de deuren tijdens de volledige kerstvakantie. Ook in sommige kleinere bedrijven in uiteenlopende sectoren worden periodes van collectieve sluiting vastgelegd in het arbeidsreglement.”

Ontdek: Zo haal jij het meeste uit je vakantiedagen in 2024

Nieuwe wetgeving rond ziekte

Kan je omwille van ziekte je vakantie niet opnemen, dan gelden er sinds dit jaar nieuwe, gunstigere regels voor werknemers. Wie zijn vakantie niet kan opnemen omdat hij of zij op het einde van het jaar een hele tijd afwezig is omwille van ziekte, arbeidsongeval, moederschapsrust, vaderschapsverlof of een andere bepaalde schorsing kan de vakantiedagen overdragen tot 24 maanden na het vakantiejaar, dus tot eind 2026.

Dit geldt zowel voor arbeiders als bedienden. Als bediende ontvang je in december 2024 het vakantiegeld voor de over te dragen vakantiedagen. Arbeiders hebben dit al ontvangen van de vakantiekas.

Meer in detail: Nieuwe regels rond vakantie sinds 2024

(wv) – Bron: Attentia

28 oktober 2024
Anderen bekeken ook