Sociaal verlof
Vorige

1 van 44

Volgende
Volgend artikel:

Te koud om te werken?

Verlof als mantelzorger: hoe werkt dat?

mantelzorger
Sinds 1 september 2020 kan je als werknemer gebruikmaken van het verlof voor mantelzorgers. Maar hoe regel je dat?

Verlof voor mantelzorgers is een van de vier soorten thematisch verlof, naast ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand en verlof voor palliatieve zorg.

De werknemer die verlof voor mantelzorgers opneemt, kan aanspraak maken op zogenaamde onderbrekingsuitkeringen ten laste van de RVA. “Hij of zij geniet ook bescherming tegen ontslag, net als iemand die een ander thematisch verlof opneemt”, aldus Catherine Legardien, legal expert bij Partena Professional.

Voor wie?

Om als mantelzorger erkend te worden, moet je een zorgbehoevende persoon, waarmee je een vertrouwensband hebt, regelmatig helpen of ondersteunen. Hiervoor moet je je verblijf in België hebben en ingeschreven zijn in het bevolkings- of vreemdelingenregister. Je levert je hulp bovendien niet beroepshalve, kosteloos én in samenwerking met een professionele zorgverlener.

Voor een effectieve erkenning moet de mantelzorger, met het akkoord van de geholpen persoon of zijn wettelijke vertegenwoordiger, een aanvraag indienen bij het ziekenfonds via een verklaring op erewoord. Zo’n erkenning blijft één jaar geldig, al kan die wel verlengd worden.

Hoelang?

Het type verlof verschilt. Zo kan het verlof voor mantelzorger opgenomen worden in de vorm van een volledige schorsing van de prestaties, een vermindering tot een halftijdse baan óf een vermindering met 1/5.

Bij een volledige schorsing van de prestaties bedraagt de duur van het verlof één maand per zorgbehoevende persoon. Die periode kan eventueel verlengd worden, maar bedraagt maximaal zes maanden over de volledige beroepsloopbaan.

In geval van vermindering met 1/2 en 1/5 duurt het verlof twee maanden per zorgbehoevende persoon. Het maximum bedraagt hier twaalf maanden over de volledige beroepsloopbaan. “Belangrijk is wel dat alleen voltijdse werknemers hun arbeidsprestaties met 1/2 of met 1/5 kunnen verminderen”, merkt Catherine Legardien op. “Deeltijdse werknemers kunnen hun prestaties enkel volledig schorsen.”

(William Visterin)

17 september 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook