Geeft de geboorte van mijn kind recht op financiële steun?
De geboorte van een kind is een heuglijke gebeurtenis. Verschillende instanties dragen graag een financieel steentje bij in de feestvreugde.
In Vlaanderen heb je als schoolverlater nog maximum 12 maanden recht op het Groeipakket; de nieuwe term voor kinderbijslag sinds 2019. Om dit Groeipakket te kunnen krijgen, ben je niet verplicht om je in te schrijven als werkzoekende. Wanneer je echter op zoek gaat naar werk is het wel raadzaam om je in te schrijven bij VDAB, omdat je beroepsinschakelingstijd (vroeger: wachttijd) dan begint te lopen. Daardoor is het in Vlaanderen dus mogelijk dat je recht op het Groeipakket na je studies niet gelijk loopt met je beroepsinschakelingstijd.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt nog steeds de term kinderbijslag gebruikt. Indien je in Brussel woont, moet je je als schoolverlater zo snel mogelijk inschrijven als werkzoekende bij Actiris. Wanneer je je inschrijft, begint een beroepsinschakelingstijd van 360 dagen te lopen. Als je aan alle voorwaarden voldoet, dan heb je nog recht op maximum 360 dagen kinderbijslag. Anders dan in Vlaanderen, loopt in Brussel je recht op kinderbijslag als schoolverlater wél gelijk met je beroepsinschakelingstijd.
Wanneer je 25 jaar of ouder bent, heb je geen recht meer op het Groeipakket (in Vlaanderen) of kinderbijslag (in Brussel). Ben je nog geen 25, dan eindigt je recht wanneer je een vaste job hebt of als je een sociale uitkering ontvangt.
Extra: Bereken je Groeipakket of kinderbijslag
Als schoolverlater behoud je in de zomermaanden die volgen op het einde van je laatste schooljaar of academiejaar nog je Groeipakket (in Vlaanderen) of kinderbijslag (in Brussel). Voor leerlingen in het secundair onderwijs is dat tot 31 augustus. Voor studenten in het hoger onderwijs is dat tot 30 september.
Tijdens die zomermaanden mag je nog als jobstudent werken, rekening houdend met de voorwaarden waaraan studenten moeten voldoen. Als je dus in juni je diploma behaalt, mag je nog tot 30 september als jobstudent werken, zonder je recht op het Groeipakket of kinderbijslag te verliezen. Na de zomervakantie kan je enkel nog als werknemer onder een arbeidscontract werken. Het gaat dan om maximaal 80 uur per maand in Vlaanderen of 240 uur per kwartaal in Brussel.
Lees ook: Verlies ik mijn Groeipakket als ik als jobstudent werk?
(lm) - Bronnen: Kamiel.info/famiris.brussels
6 augustus 2021De geboorte van een kind is een heuglijke gebeurtenis. Verschillende instanties dragen graag een financieel steentje bij in de feestvreugde.
Met een studentenjob verdien je extra zakgeld terwijl je studeert. Maar hoe zit het met je recht op het Groeipakket wanneer je werkt?
Een zelfstandige moet zich bij een sociaal verzekeringsfonds aansluiten. De sociale bijdragen die geïnd worden, dekken 4 sectoren van het sociaal statuut.
In België ontvangen ouders maandelijks een bedrag voor de verzorging en opvoeding van hun kind(eren). Op welk bedrag heb jij precies recht?
Afgestudeerd! Je zet je eerste stappen op de arbeidsmarkt. Maar… waar moet je allemaal rekening mee houden? Onze FAQ bundelt de antwoorden op al jouw vragen...
Wat als je dit jaar al als jobstudent gewerkt hebt? Mag je dan nog steeds een studentenovereenkomst tekenen? En hoeveel verdien je als jobstudent?
Als je na je studies niet meteen een job vindt, ontvang je nog niet direct een werkloosheidsuitkering. Je moet eerst een beroepsinschakelingstijd doorlopen.
Vanaf wanneer is het verplicht om een gezondheidsverzekering te nemen?
Heb je eindelijk dat felbegeerde diploma in handen? Proficiat! Maar je maakt best eerst werk van de administratieve rompslomp die op je ligt te wachten.